Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Už takmer mesiac platí nová regulácia v oblasti platobných služieb

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Cieľom novely, ktorá začala platiť od 13. januára tohto roka, bolo prispieť k vytvoreniu harmonizovaného trhu elektronických platieb v rámci celej Európskej únie.

Bratislava 9. februára (TASR) - Takmer mesiac je v platnosti nová eurosmernica o platobných službách na vnútornom trhu (PSD2), ktorá bankám umožnila medzi seba vpustiť technologické spoločnosti. Do slovenského právneho poriadku sa prebrala prostredníctvom novely zákona o platobných službách, ktorú pripravilo Ministerstvo financií (MF) SR.

Cieľom novely, ktorá začala platiť od 13. januára tohto roka, bolo prispieť k vytvoreniu harmonizovaného trhu elektronických platieb v rámci celej Európskej únie. Dôvodom úpravy podľa rezortu financií bol aj dynamický nárast využívania elektronických služieb, mobilných platieb a smernica má prispieť aj k rozšíreniu platobných služieb o nový druh.

Ministerstvo uviedlo, že prijatie eurosmernice o platobných službách na vnútornom trhu bude mať za následok posilnenie transparentnosti a možnosti rýchlejšieho prijímania inovácií v oblasti platobných služieb, čo by malo prispieť k účinnému a efektívnemu trhu s platbami. A to na strane poskytovateľov aj používateľov.

Cieľom smernice je tiež zavedenie nových prvkov, ktoré majú uľahčiť používanie elektronických, najmä nízkonákladových internetových a mobilných platieb. Zaviesť sa majú aj nové bezpečnostné opatrenia za účelom zmierňovania rizík v oblasti bezpečnosti platieb.

Smernica má prispieť aj k posilneniu práv spotrebiteľov a zvýšiť ich informovanosť. Zabezpečiť má nediskriminačné podmienky pre poskytovateľov platobných služieb, vrátane možnosti vstupu nových hráčov na trh platobných služieb. Tým má prispieť k vytvoreniu zdravého konkurenčného prostredia v tejto oblasti.

V praxi by smernica podľa odborníkov mohla priniesť uľahčenie platenia pre klientov. Zatiaľ čo v súčasnosti ľudia bežne uskutočňujú platbu za nákup v obchode, v reštaurácii, či kúpu cestovného lístka bankovou kartou, v blízkej budúcnosti im bude stačiť bežný prevod.