Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

V. Dancilaová: Rumunsko dúfa, že sa k eurozóne pripojí do roku 2024

Na archívnej snímke rumunská premiérka Viorica Dancilaová. Foto: TASR/AP

Rumunsko je druhou najchudobnejšou krajinou Európskej únie. Na druhej strane má jednu z najrýchlejšie rastúcich ekonomík.

Bukurešť 13. decembra (TASR) - Rumunsko dúfa, že sa k eurozóne pripojí do roku 2024, uviedla tento týždeň rumunská premiérka Viorica Dancilaová pri príležitosti blížiaceho sa prevzatia predsedníctva v Rade Európskej únie.

"Našim cieľom je prijatie eura do roku 2024," povedala Dancilaová na pôde rumunského parlamentu v stredu (12. 12.), necelé tri týždne pred prvým prevzatím rotujúceho predsedníctva v Rade EÚ. To Rumunsko prevezme na šesť mesiacov od 1. januára.

Rumunsko vstúpilo do Európskej únie v roku 2007, pričom k menovej únii sa pôvodne plánovalo pripojiť v roku 2019. V roku 2015 ale rumunská vláda zistila, že do stanoveného termínu nedokáže splniť všetky konvergenčné kritériá a termín prijatia eura odložila. Nový konkrétny termín doteraz nestanovila.

Rumunsko je druhou najchudobnejšou krajinou Európskej únie. Na druhej strane má jednu z najrýchlejšie rastúcich ekonomík. V minulom roku vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) Rumunska o 6,9 %.