Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

V decembri vyplatia plnohodnotný 13. dôchodok, najmenší bude 300 eur

Foto: Andrej Galica

Starobní dôchodcovia dostanú 13. dôchodok vo výške 606,30 eura.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 13. mája (TASR) - Poberatelia dôchodkových dávok dostanú tento rok v decembri nový plnohodnotný 13. dôchodok vo vyššej sume ako v minulosti. Výška bude závisieť od druhu poberaného dôchodku, garantovaná minimálna suma je 300 eur. Starobní dôchodcovia dostanú 13. dôchodok vo výške 606,30 eura. O 13. dôchodok netreba žiadať, Sociálna poisťovňa (SP) ho vyplatí vo výplatnom termíne v decembri 2024 automaticky spolu s dôchodkom. V pondelok o tom informoval hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

"Sumy 13. dôchodku budú predstavovať priemerné mesačné sumy jednotlivých druhov dôchodkov vykázané Sociálnou poisťovňou za kalendárny rok 2023. Ak bude priemerná suma daného druhu dôchodku nižšia ako 300 eur, suma 13. dôchodku bude vo výške 300 eur," priblížil Kontúr.

Nárok na 13. dôchodok budú mať poberatelia dôchodku, ktorí v decembri tohto roka majú nárok na výplatu starobného, predčasného starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského alebo sociálneho dôchodku.

Sociálna poisťovňa upozornila, že pri súbehu nárokov na dva alebo viaceré 13. dôchodky sa vyplatí len ten, ktorého suma je najvyššia. Pri určovaní sumy 13. dôchodku sa nebude prihliadať na ďalšie dôchodkové príjmy (napríklad dôchodok z cudziny alebo dôchodok vyplácaný zo starobného dôchodkového sporenia).

Trinásty dôchodok ako plnohodnotnú dôchodkovú dávku umožnila zaviesť novela zákona o sociálnom poistení, ktorú parlament schválil v apríli tohto roka. Nahradí sa tak doterajší 13. dôchodok, ktorý bol vyplácaný ako štátna sociálna dávka.