Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V prvom pilieri sa zvýši solidarita, valorizovať sa bude o infláciu

Jozef Burian Foto: TASR/Michal Svítok

Tento proces by mal byť zavŕšený v roku 2017, kedy by sa mali dávky valorizovať už len o dôchodcovskú infláciu. Vstup do druhého piliera bude dobrovoľný až do veku 35 rokov.

Bratislava 26. júna (TASR) - Rezort práce už oznámil komplexné zmeny v prvom pilieri, zvýšiť sa má solidarita, zmeniť valorizácia či zaviesť inštitút minimálneho dôchodku.

"Kľúčom k udržateľnosti dôchodkového systému je aj zmena prvého piliera," upozornil na dnešnej tlačovej konferencii štátny tajomník ministerstva Jozef Burian (Smer-SD).

Solidárnejší v tomto systéme budú po novom všetci s príjmom nad 1000 eur. Naopak, pomôcť sa má Slovákom so mzdou pod priemernou úrovňou, teda pod 786 eur. "Slovensko malo nízku solidaritu v prvom pilieri. Základná miera solidarity je totiž nutná a nastavenie zodpovedá aj slovenským podmienkam," dodal.

Zmenou má prejsť aj spôsob valorizácie. Okrem dočasného modelu každoročného zvyšovania dôchodkov o pevnú sumu sa zmení aj výpočet samotnej valorizácie. "Bude sa postupne znižovať švajčiarsky model," vysvetlil Burian s tým, že sa bude viac brať do úvahy zmena miery inflácie ako rast priemernej mzdy. Tento proces by mal byť zavŕšený v roku 2017, kedy by sa mali dávky valorizovať už len o dôchodcovskú infláciu.

Zaviesť sa má tiež inštitút minimálneho dôchodku, ktorý bude závisieť od počtu odpracovaných rokov. "Veľa ľudí pracovalo na úrovni minimálnej mzdy a jednoducho po 40 rokoch práce sa dostali do hmotnej núdze. Nie je správne, aby stáli v radoch s tými, ktorí v živote nepracovali," odôvodnil zmenu štátny tajomník.


Vstup do druhého piliera bude dobrovoľný až do veku 35 rokov

Druhý dôchodkový pilier je zle nastavený, má nevýhodnú skladbu sporiteľov. Takto na dnešnej tlačovej konferencii zdôvodnil potrebu zmien v jeho nastavení minister práce Ján Richter (Smer-SD). Zmeniť sa tak má vstup do piliera, percento mesačného príspevku či nastavenie a porovnávanie fondov.

Po novom sa má zmeniť povinný vstup na dobrovoľný, a to až do veku 35 rokov sporiteľa. Inak bude vyzerať aj príspevok. Súčasný 9-% odvod nahradí 4-% s tým, že sporitelia si môžu k tomuto prispieť nimi zvolenou sumou. "Výšku neobmedzujeme," upozornil štátny tajomník rezortu Jozef Burian (Smer-SD) a dodal, že daňovú výhodnosť budú mať len 2 %. Túto možnosť podľa neho využije 15 % až 20 % ľudí.

Tu bude player


V prípade fondov má zostať minimálne jeden garantovaný a jeden negarantovaný. Zavedenie ďalších fondov nechá štát na jednotlivých dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS). Sledované obdobie pri garanciách, základné porovnávacie obdobie, bude 10 rokov. "Vytvárame tiež možnosť pre tie DSS, ktoré majú záujem, využiť aj 15-ročné obdobie," dodal Burian.

Štát mení aj niektoré odplaty pre DSS. Zachovaná zostáva odplata za vedenie dôchodkového účtu na úrovni maximálne 1 %. Odplata za správu fondu zostáva 0,3 % ročne pri garantovaných fondoch a zvyšuje sa pri negarantovaných na 0,6 %. Porastie aj odplata za zhodnotenie majetku vo fondoch, a to z dnešných 5,6 % na 10 %. Burian označil práve túto odmenu za motivačnú pre DSS.

P. FREŠO: Vyzývame vládu, aby zastavila proces zmien v dôchodkovom systéme

Opozičná SDKÚ-DS vyzýva vládu, aby zastavila dnes oficiálne oznámené zmeny v dôchodkovom systéme. "Žiadna konsolidácia, žiadna demografická kríza nemôže ospravedlniť takéto obrovské zmeny, takýto obrovský zásah, bez dohody, ktorá by bola širšia v spoločnosti," upozornil na brífingu šéf strany Pavol Frešo.

Ohlásené zmeny SDKÚ-DS odmieta. "Sú dôkazom, že silný vyhrávajú," zdôraznil Frešo s tým, že podľa neho sa iba socialistami vedená vláda dohodla s dôchodkovými správcovskými spoločnosťami (DSS). Na jednej strane totiž rezort práce navrhuje znížiť odvod do druhého piliera z aktuálnych 9 % na 4 %, no na druhej zvyšuje pre DSS-ky odplaty.

"Neexistuje, aby sa konsolidácia diala na úkor tých, čo vytvárajú hodnoty. Vláda doslova galopom berie sporiteľom a DSS-ky odmeňuje za výkon," vysvetlil. Dodal, že práve toto je veľmi silným signálom pre opozíciu, aby si sadla s odborníkmi a zainteresovanými za okrúhly stôl a hľadala riešenie.