Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V rebríčku transparentnosti trhu je Slovensko na 27. mieste

Ilustračná snímka. Foto: J&T REAL ESTATE

Miera transparentnosti trhu s nehnuteľnosťami sa celosvetovo pomaly ale stabilne zlepšuje. Dôvodom je stále väčší podiel nových technológií a sprísňovanie nových reforiem a predpisov.

Bratislava/Chicago 12. júla (TASR)- Najtransparentnejší realitný trh je vo Veľkej Británii. Na druhom mieste je Austrália a na treťom sú USA. Slovensko sa posunulo v rebríčku na 27. miesto a predbehlo Maďarsko (28. miesto) či Luxembursko (32. miesto). Za susedným Českom alebo Poľskom zaostáva o 4 respektíve o 7 miest. Médiá o tom vo štvrtok informovala realitno-poradenská spoločnosť JLL.

Miera transparentnosti trhu s nehnuteľnosťami sa celosvetovo pomaly ale stabilne zlepšuje. Dôvodom je stále väčší podiel nových technológií a sprísňovanie nových reforiem a predpisov, konštatovala spoločnosť. „Inštitúcie na Slovensku zavádzajú opatrenia a regulácie s cieľom zvýšiť konkurenčné postavenie krajiny a produktivitu podnikateľského prostredia. Firmy aj investori totiž stále viac vyžadujú štandardizáciu dát,“ uviedol vedúci oddelenia prieskumu trhu spoločnosti Ján Bošácky.

V Európe bol ťahúňom stredovýchodný región, ktorý postupne dobieha krajiny západnej Európy. „Srbsko a Slovensko sa nachádzajú v top desiatke krajín s najvýraznejším zlepšením," konštatoval Bošácky s tým, že transparentnosť Slovinska či Rumunska sa zlepšuje. Naopak Poľsko, Česká republika a Maďarsko, ktoré v minulom rebríčku boli na čele regiónu, si tento rok celosvetové hodnotenie o niečo málo pohoršili, priblížil.

Hlavné mesto Veľkej Británie Londýn sa stalo najtransparentnejším realitným trhom sveta, čo potvrdzuje jeho pozíciu obľúbenej destinácie pre globálny kapitál. Americké mestá Los Angeles, San Francisco a New York City a austrálske Sidney sa umiestnili v Top 5 rebríčka, uzatvára spoločnosť.