Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V Saudskej Arábii došlo k výbuchu a požiar v ropnej spoločnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štátne médiá Saudskej Arábie o incidente bezprostredne neinformovali.


Rijád 14. septembra (TASR) - Výbuch a požiar zasiahol významnú saudskoarabskú štátnu ropnú spoločnosť Aramco na východe krajiny, informovala v sobotu agentúra AP odvolajúc sa na miestnu satelitnú televíziu.

V online videách, ktoré boli zjavne natočené neďaleko mesta Dammam vo východnej provincii kráľovstva, bolo v pozadí počuť zvuk streľby. Dym ponad obzorom a žeravé plamene boli viditeľné z veľkej vzdialenosti.

Štátne médiá Saudskej Arábie o incidente bezprostredne neinformovali. Dubajská televízia al-Arabíja bola prvá, kto informoval o výbuchu, citujúc svojho vlastného spravodajcu v oblasti. Televízia uviedla, že požiar je pod kontrolou, no neuviedla jeho príčinu.

Spoločnosť Aramco spracováva kyslú ropu na sladkú a tá sa potom prepravuje na prekládkové stanice v Perzskom zálive a Červenom mori. Podľa odhadov dokáže spracovať až 7 miliónov barelov ropy denne.

Fabrika bola v minulosti terčom militantov. Samovražední bomboví útočníci al-Káidy sa pokúsili zaútočiť na ropný komplex vo februári 2006. Útok bol však neúspešný.

Na ropné zariadenia útočili drony


Saudskoarabské ministerstvo vnútra v sobotu oznámilo, že bezpilotné lietadlá zaútočili na dve dôležité ropné zariadenia v kráľovstve. Pri útoku vznikli pred úsvitom požiare, ktoré sa už poradilo dostať pod kontrolu, vyplýva z oznámenia, o ktorom informuje agentúra AP.

Ministerstvo neuviedlo, kto stál za sobotňajšími útokmi na východe krajiny. Podobné útoky už vykonali jemenskí povstalci - húsíovia, zatiaľ sa však k zodpovednosti nikto neprihlásil. Nie je tiež jasné, či si útoky vyžiadali zranenia.

Terčom jedného útoku bol spracovateľský závod štátnej ropnej a plynárenskej spoločnosti Saudi Aramco v Búkjaku, ležiacom neďaleko pobrežného mesta Dammán vo Východnej provincii. Na internete sa objavili videá zrejme nakrútené v tejto oblasti, zachytávajúce obrovský požiar na obzore. V pozadí bolo počuť zvuky streľby.

Druhým miestom útoku bolo podľa ministerstva ropné pole Churajs.

Spoločnosť Saudi Aramco sa dosiaľ k záležitosti nevyjadrila.

Firma označuje svoje zariadenie v Búkjaku za "najväčší závod na stabilizáciu ropy na svete". Závod spracováva tzv. kyslú ropu na sladkú, ktorú potom prepravujú na prekládkové stanice na pobreží Perzského zálivu a Červeného mora. Podľa odhadov dokáže spracovať až sedem miliónov barelov ropy denne.

Závod bol v minulosti terčom militantov. Samovražední bomboví útočníci al-Káidy sa neúspešne pokúsili zaútočiť na tento ropný komplex vo februári 2006.