Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

V utorok na burzách vládla pozitívna nálada

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dobrú náladu na trhoch spôsobilo aj upravenie odhadu globálneho ekonomického rastu zo strany MMF, a to najmä pre zlepšujúci sa stav  ekonomiky USA.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Počas utorka (17.4.) rástla väčšina európskych aj amerických akciových indexov. V Európe zavládla pozitívna nálada po tom, čo sa Španielom podarilo pri aukcii pokladničných poukážok umiestniť na trh 3,18 miliárd eur. Primárnym cieľom bolo umiestnenie objemu 3 miliardy. 

Španieli si však požičali oproti predchádzajúcim aukciám drahšie, keď 12-mesačné pokladničné poukážky emitovali s priemerným výnosom 2,623 % oproti 1,418 % z 20. marca a 18-mesačné s výnosom 3,11 % oproti 1,71 % z poslednej podobnej aukcie. Po tejto úspešnej emisii sa výnosy 10-ročných španielskych dlhopisov opäť vrátili pod psychologickú hranicu 6 %, avšak ako varovala šéfka MMF Lagardeová, Španielom ako krajine so silnou ekonomikou nemusí stačiť len konsolidácia verejných financií, ale je nevyhnutné oživenie ekonomického rastu, zníženie nezamestnanosti, čomu však investori veľmi neveria.

Trojica hlavných európskych indexov napriek tomu skončila obchodovanie vo výrazných ziskoch: FTSE + 1,78 %, CAC +2,72 %, DAX +2,65 %. V rámci makroúdajov sa v eurozóne zverejnila inflácia, ktorá medzimesačne vzrástla na 1,3 % a medziročne na 2,7 %.

Dobrú náladu na trhoch spôsobilo aj upravenie odhadu globálneho ekonomického rastu zo strany MMF a to najmä pre zlepšujúci sa stav  ekonomiky USA. Podľa najnovších odhadov by malo svetové hospodárstvo v roku 2012 expandovať o 3,5 %, teda o 0,2 % viac ako podľa odhadov z januára. V roku 2013 by mala globálna ekonomika vzrásť o 4,1 %. Pozitívne správy prišli aj z prieskumov medzinárodného inštitútu ZEW, podľa ktorého vývoj ekonomického sentimentu v eurozóne v apríli vzrástol oproti marcovej úrovni 11.00 bodu na súčasných 13,1 bodov.

V USA sa obchodovanie nieslo taktiež v zelených číslach. Americký senát zamietol Buffetov návrh na 30 % zdanenie príjmov tých najbohatších, čo sa pozitívne odrazilo na utorkovom raste. Akciové indexy v USA tak ukončili utorňajšiu rally nasledovne: DowJones +1,50 %, S&P 500 +1,55 %, Nasdaq +1,82 %.

TASR informoval Miroslav Blahušiak, analytik CapitalMarkets, o.c.p, a.s.