Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Väčšina hotovostných platieb nad 5000 eur má byť zakázaná

Foto: TASR

Právna norma je súčasťou opatrení vyplývajúcich z vládou schváleného Akčného plánu boja proti daňovým podvodom na roky 2012 až 2016.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Od budúceho roka má byť na Slovensku zakázané uskutočniť väčšinu platieb v hotovosti, ktorých hodnota prevyšuje 5000 eur.

Pre vzťahy medzi fyzickými osobami nepodnikateľmi bude tento limit pravdepodobne nastavený na 15-tisíc eur. Zákaz bude mať však aj viaceré výnimky. Vyplýva to z návrhu zákona o obmedzení platieb v hotovosti, ktorý dnes s pripomienkou schválila vláda.

Právna norma je súčasťou opatrení vyplývajúcich z vládou schváleného Akčného plánu boja proti daňovým podvodom na roky 2012 až 2016.

"Zavedenie povinného bezhotovostného styku nad určitý limit je možné vnímať ako príspevok nielen k obmedzeniu podvodných konaní v daňovej oblasti, ale aj ako opatrenie na boj proti praniu špinavých peňazí, na boj proti korupcii a trestnej činnosti, či pri ochrane pred financovaním terorizmu," vysvetľuje svoj návrh rezort financií. Obmedzením hotovostných platieb sa má zabrániť napríklad fiktívnemu vystavovaniu príjmových a výdavkových dokladov bez reálneho toku finančných prostriedkov či iným druhom tzv. kreatívneho účtovníctva.

Za porušenie zákazu odovzdať alebo prijať hotovostnú platbu nad stanovený limit hrozí fyzickej osobe pokuta do 10-tisíc eur a podnikateľovi až do 150-tisíc eur. O sankciách budú rozhodovať miestne príslušné daňové a colné úrady a výnos z nich bude príjmom štátneho rozpočtu.

Výnimky zo zákona sa majú vzťahovať na vymedzené situácie, kedy je stranou platby štát alebo iný verejný orgán, napríklad pri platení daní a ciel. Ministerstvo financií tiež v návrhu pripúšťa hotovostné platby nad stanovený limit vtedy, keď je na to závažný dôvod - v čase vojny, krízového alebo núdzového stavu, pri platobných službách, poštovom platobnom styku, spracovaní a preprave hotovosti či pri zmenárenskej činnosti.