Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

VAN ROMPUY: EÚ nesmie poľaviť pri presadzovaní ekonomických reforiem

Herman Van Rompuy Foto: TASR/AP

Napriek optimizmu, ktorý vyvolalo rozhodnutie ECB, eurozóna padá do recesie a trhy sa obávajú pomalého tempa reforiem v Taliansku a Francúzsku, rovnako ako situácie v Španielsku.

Brusel 24. septembra (TASR) - Európska únia (EÚ) si nemôže dovoliť zmierniť reformné ekonomické programy, aj keď robí pokroky pri vytvárania systému na ochranu pred finančnými šokmi, vyhlásil stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.

"Vidím tendenciu, že sa vytráca vedomie naliehavosti krátkodobých politík rovnako ako dlhodobých. To sa nesmie stať," uviedol Van Rompuy na svojej internetovej stránke. "Pokiaľ 25 miliónov ľudí hľadá prácu a pokiaľ úplne nestabilizujeme euro, nemôžeme nečinne sedieť."

Trhy podporilo rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB), že v prípade potreby spustí neobmedzený program výkupu dlhopisov krajín eurozóny ohrozených dlhovou krízou. Vlády týchto krajín však musia oficiálne požiadať o pomoc z eurovalu, pričom v rámci záchranných programov budú stanovené prísne podmienky, ktoré budú musieť plniť. Napriek optimizmu, ktorý vyvolalo rozhodnutie ECB, eurozóna padá do recesie a trhy sa obávajú pomalého tempa reforiem v Taliansku a Francúzsku, rovnako ako situácie v Španielsku.