Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Podnikatelia majú od apríla 2019 používať systém e-Kasa

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Vyplýva to z návrhu zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice, ktorú v stredu schválila vláda s pripomienkou.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Od 1. júla budúceho roka by mali všetci používatelia registračných pokladníc, teda napríklad hotely, reštaurácie, kaviarne, či iní podnikatelia, byť napojení na portál finančnej správy. Vyplýva to z návrhu zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice, ktorý v stredu schválila vláda s pripomienkou a do novely rezort financií zapracoval aj pripomienky z rokovania tripartity. K novele predložil na rokovaní pozmeňujúci návrh minister práce Ján Richter (Smer-SD), ktorý sa má týkať oslobodenia pri zdanení nepeňažných plnení.

Návrhom zákona sa má do praxe zaviesť takzvaný systém e-Kasa, ku ktorému sa zaviazala vláda aj vo svojom programovom vyhlásení. Cieľom návrhu zákona je zabezpečiť rozšírenie priameho elektronického prepojenia registračných pokladníc s finančnou správou. Ďalším cieľom zákona je zefektívnenie kontrol finančnej správy, a tým aj účinnejší boj proti daňovým únikom. "My si sľubujeme od onlinizácie zlepšenie výberu DPH. Ten prínos do štátnej pokladnice vďaka efektívnejšiemu výberu by mal byť na úrovni 120 miliónov eur ročne," vyčíslil minister financií SR Peter Kažimír. Tiež priblížil, že do novely boli zapracované aj pripomienky z rokovania Hospodárskej a sociálnej rady. "Prijali sme výhrady zamestnávateľov. Pôvodne mal zákon platiť postupne pre rôzne sektory, pre rizikovejšie skôr, pre menej rizikové neskôr. Nakoniec sme súhlasili s jednou štartovacou čiarou 1. júla 2019," priblížil Kažimír.

Po novom sa budú musieť všetky údaje z pokladníc ukladať v chránenom dátovom úložisku, ktoré je súčasťou on-line registračnej pokladnice a následne sa budú zasielať do systému e-Kasa. Podnikateľom odpadne povinnosť viesť knihu pokladnice, robiť denné uzávierky, využívať služby servisných organizácií, ako napr. spustenie pokladnice do prevádzky, či jej pravidelné údržby. "Systém e-Kasa bude pre podnikateľov znamenať zníženie administratívnej záťaže pri obstarávaní hardvéru či zníženie nákladov pri prevádzke pokladnice. E-Kasa zabezpečí aj kontinuálny prechod medzi účtovnými dňami, export dát na zjednodušenie plnenia daňových povinností a dostupnosť dát počas archivácie," uviedlo ministerstvo.

Podmienkou bude internetové pripojenie, prostredníctvom ktorého sa informácie budú odosielať na centrálne úložisko finančnej správy. "Zákazníkom systém umožní overenie pravosti pokladničných dokladov v reálnom čase. Pre finančnú správu bude predstavovať ďalší efektívny nástroj v boji proti daňovým podvodom," doplnilo MF SR. Od roku 2012 boli prijaté desiatky opatrení, ktoré priniesli do štátnej pokladnice navyše viac ako 3,7 miliardy eur. Daňová medzera sa tak znížila zo 41 % na 26 %.

E-kasa bude v praxi znamenať, že finančná správa bude mať o každom nákupe, respektíve transakcii informáciu okamžite, pretože každý vydaný doklad bude zaevidovaný na centrálnom úložisku e-Kasa. "Zavedenie e-Kasy by malo znamenať zníženie daňovej medzery na DPH v hoteloch, reštauráciách, v službách a maloobchode o 15 %," predpokladá ministerstvo. Celkové náklady na zavedenie nového systému majú štát stáť 18 miliónov eur.