Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vlani sa na Slovensku zvýšil počet konkurzov

najvyšší počet vyhlásených konkurzov bol v roku 2010 aj 2011 v sekciách veľkoobchod a maloobchod.Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Počet povolených reštrukturalizácií naopak mierne klesol.

Bratislava 7. marca (TASR) - Počas roka 2011 sa v SR mierne zvýšil počet vyhlásených firemných konkurzov. Počet povolených reštrukturalizácií naopak mierne klesol. Informovala o tom vo svojej analýze spoločnosť Slovak Credit Bureau (SCB). "V roku 2011 sme zaznamenali 392 vyhlásených konkurzov, čo predstavuje oproti roku 2010 iba mierny nárast o 17 vyhlásených konkurzov," informovala SCB.

Podľa spoločnosti sú hlavným dôvodom nízkeho medziročného nárastu konkurzov ekonomické podmienky. Tie boli vlani porovnateľné s rokom 2010. Počas jednotlivých mesiacov 2011 sa však počet vyhlásených konkurzov vyvíjal veľmi nerovnomerne. "Po poklese počtu vyhlásených konkurzov v 2. štvrťroku nasledoval v 3. štvrťroku ich nárast a v 4. štvrťroku ich opätovný pokles," uviedla spoločnosť.

Vývoj počtu a podielu vyhlásených konkurzov bol rozdielny v jednotlivých sekciách ekonomických činností aj v jednotlivých krajoch. Pritom v rámci štyroch činností nebol v rokoch 2011 a 2010 súčasne vyhlásený ani jeden konkurz. Ide o dodávku elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu; verejnú správu a obranu; povinné sociálne zabezpečenie; činnosti domácností ako zamestnávateľov; nediferencované činnosti v domácnostiach produkujúce tovary a služby na vlastné použitie a činnosti extrateritoriálnych organizácií a združení.


Najviac vo veľkoobchode a maloobchode

Naopak, najvyšší počet vyhlásených konkurzov bol v roku 2010 aj 2011 v sekciách veľkoobchod a maloobchod; oprava motorových vozidiel a motocyklov; priemyselná výroba a s väčším odstupom nasledovalo stavebníctvo. "Napriek tendencii k medziročnému miernemu nárastu počtu vyhlásených konkurzov sme v šiestich sekciách zaznamenali ich pokles," skonštatovala SCB.


Bez rozdielu regiónov

Ako ďalej spoločnosť vo svojej analýze upozornila, vysoký počet vyhlásených konkurzov, alebo povolených reštrukturalizácií, automaticky neznamená, že ide o odvetvie či región s vysokým rizikom bankrotu. V rámci dlhodobého pozorovania má totiž omnoho vyššiu vypovedaciu hodnotu podiel počtu vyhlásených konkurzov k celkovému počtu firiem pôsobiacich v danom regióne alebo odvetví.

Z pohľadu počtu vyhlásených konkurzov je tak už niekoľko rokov na prvom mieste sekcia, ktorá zahŕňa veľkoobchod a maloobchod spolu s opravou motorových vozidiel a motocyklov. Z hľadiska podielu vyhlásených konkurzov v roku 2011 však bola siedma a v roku 2010 štvrtá zo 16 sekcií.