Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ako sa stať skutočným vlastníkom

Foto: H1.cz s.r.o.

Pozemok, dom, alebo byt môžete nadobudnúť niekoľkými spôsobmi.

Bratislava 26. februára (TERAZ.sk - OTS) - Právne záležitosti spojené s predajom nehnuteľností sú pre mnohých ľudí administratívne peklo. Pozemok, dom, alebo byt môžete nadobudnúť niekoľkými spôsobmi. Vlastníctvo definitívne potvrdzuje katastrálny úrad, ktorý nehnuteľnosť zapíše na list vlastníctva. Aké zmluvy tomu predchádzajú? Ponúkame stručný prehľad najbežnejších typov zmlúv:

Kúpna zmluva
Pravdepodobne najbežnejší typ zmluvy pri prevode. Advokát, alebo notár opíše predmet kúpy, účastníkov konania (kupujúcich aj predávajúcich) a osobitné podmienky. Pri kúpnej zmluve je vhodné overiť si titul nadobudnutia predávajúceho - spôsob akým nehnuteľnosti v minulosti získal. Ak realitu nadobudol darovaním, alebo osvedčením, môže byť jeho vlastnícke právo v budúcnosti napadnuté. Tým by sa vaša zmluva mohla stať neplatnou. Ak chce niekto predať iba podiel v nehnuteľnosti nesmie obísť predkupné právo ostatných spoluvlastníkov.

Darovacia zmluva
Bezodplatný prevod sa používa zvyčajne pri prevodoch v rámci rodiny. Najčastejšie, keď staršia generácia daruje mladšej. V rámci darovania je možné zriadiť tzv. vecné bremeno na právo užívania. Rodič tak môže darovať dieťaťu svoj dom s podmienkou, že ho môže užívať do konca svojho života. V prípade, že sa obdarovaný zachová v budúcnosti nečestne môže byť táto zmluva napadnutá na súde.

Zámenná zmluva
Nehnuteľný majetok si môžete aj s niekým vymeniť. Ak niekto vlastní reality v Martine a iný zase reality vo Zvolene môžu si ich vymeniť, prípadne aj s nejakou finančnou kompenzáciou. Otázkou je, na ktorý katastrálny úrad takéto zmluvy podať, do Martina, alebo do Zvolena? V zásade je to úplne jedno. V rámci jednej zmluvy môžete prevádzať pozemky rôznych katastrálnych území. Zmluvy a návrh na vklad stačí poslať na jediný z katastrálnych úradov a ten zabezpečí kooperáciu ostatných.

Zhotoviteľ zmlúv vám pripraví aj návrh na vklad do katastra nehnuteľností. Ten sa s poplatkom 66 EUR podáva na katastrálny úrad, ktorý do 30 dní rozhodne o jeho osude. V momente podpisu zmluvy sa ešte nestávate vlastníkom, ako by si niekto mohol mylne myslieť. Kataster vklad buď povolí (to je moment, keď sa stávate vlastníkom), preruší (vtedy môžete odstrániť nedostatky), alebo zamietne. Posledný prípad nastane ak vaša zmluva mala nedostatky, alebo daný úkon nie je možné vykonať. Keď máte svoju nehnuteľnosť na liste vlastníctva, môže vás o ňu pripraviť iba súd.