Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Všeobecný súd EÚ znížil pokuty pre Slovak Telekom a Deutsche Telekom

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Všeobecný súd vo štvrtok dvoma rozsudkami vo veľkej miere potvrdil konštatovania eurokomisie, že podnik vytvorený firmami Slovak Telekom a Deutsche Telekom zneužil dominantné postavenie na trhu.

Brusel/Luxemburg 13. decembra (TASR) - Všeobecný súd Európskej únie vo štvrtok oznámil, že čiastočne zrušil rozhodnutie Európskej komisie (EK) týkajúce sa protisúťažných postupov na slovenskom telekomunikačnom trhu a pokuty uložené spoločne spoločnostiam Slovak Telekom a Deutsche Telekom ako aj pokuta uložená len spoločnosti Deutsche Telekom sa znižujú.

Súd vo svojom oznámení pripomenul, že Slovak Telekom je telekomunikačným operátorom a najväčším poskytovateľom prístupu k vysokorýchlostnému internetu na Slovensku. Do roku 2000 bola táto spoločnosť zákonným monopolným poskytovateľom na slovenskom telekomunikačnom trhu. Deutsche Telekom, spoločnosť založená podľa nemeckého práva, je majiteľkou 50-% podielu na základnom imaní Slovak Telekom.

Keď sa po roku 2000 slovenský telekomunikačný trh otvoril hospodárskej súťaži, Slovak Telekom bol povinný poskytnúť alternatívnym operátorom prístup k účastníckemu vedeniu (prípojky určené na poskytovanie rôznych telekomunikačných služieb) a k súvisiacim službám za transparentných, spravodlivých a nediskriminačných podmienok.

Komisia rozhodnutím z 15. októbra 2014 upozornila, že podnik tvorený spoločnosťami Slovak Telekom a Deutsche Telekom v období od 12. augusta 2005 do 31. decembra 2010 porušil právo týkajúce sa služieb vysokorýchlostného internetu na Slovensku. Komisia preukázala, že Slovak Telekom spornými praktikami odmietala poskytovať uvoľnený prístup k účastníckemu vedeniu a stanovovala neprimerané ceny alternatívnym operátorom vo forme stláčania marží medzi maloobchodnými cenami vysokorýchlostného prístupu a veľkoobchodnými cenami vysokorýchlostného prístupu.

Exekutíva EÚ sa preto rozhodla uložiť spoločne firmám Slovak Telekom a Deutsche Telekom pokutu vo výške 38,838 milióna eur. Navyše bola spoločnosti Deutsche Telekom uložená dodatočná pokuta vo výške 31,070 milióna eur z dôvodu, že ide o opakované porušovanie práva, aj z dôvodu výšky obratu tejto spoločnosti.

Slovak Telekom aj Deutsche Telekom napadli rozhodnutie eurokomisie na Všeobecnom súde EÚ. Všeobecný súd vo štvrtok dvoma rozsudkami vo veľkej miere potvrdil konštatovania eurokomisie, že podnik vytvorený firmami Slovak Telekom a Deutsche Telekom zneužil dominantné postavenie na trhu. Čiastočne však zrušil rozhodnutie EK a znížil výšku uložených pokút.

Podľa zdôvodneného rozhodnutia prvostupňového súdu EÚ bola spoločná pokuta Slovak Telekom a Deutsche Telekom mierne znížená z 38,838 milióna eur na 38.061.963 eur. Všeobecný súd EÚ zároveň znížil výšku pôvodnej pokuty uloženej Deutsche Telekom z pôvodných 31,070 milióna eur na 19.030.981 eur.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)