Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Slovensko v 3. štvrťroku 2017 uspelo aj v medzinárodnej arbitráži

Teraz.sk prináša prehľad ekonomických udalostí v treťom štvrťroku 2017, ilustračná kombosnímka. Foto: TASR

Na kľúčové okamihy augustových a septembrových ekonomických udalostí 2017 sa pozrieme v tejto časti súhrnu.

Bratislava 25. decembra (TASR/TERAZ.sk) - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter "ustál" aj v poradí druhé odvolávanie v parlamente pre kauzu Čistý deň. Slovenská a česká vláda sa zúčastnila spoločného rokovania na českom zámku v Ledniciach.

AUGUST


1. augusta 2017 - Sberbank Slovensko definitívne zanikla. Od tohto dátumu ju prevzala Prima banka Slovensko. Akcionári oboch spoločností na svojich mimoriadnych valných zhromaždeniach rozhodli o zlúčení bánk.

4. augusta 2017 – Firma SK-NIC a za štát Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII) Petra Pellegriniho (Smer-SD) podpísali dodatok k zmluve o spolupráci medzi štátom a spoločnosťou na správu národnej domény.sk.

15. augusta 2017 - Prezident SR Andrej Kiska s účinnosťou od tohto dňa vymenoval za predsedu Regulačnej rady Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Radoslava Naništu.

22. augusta 2017 - Slovenská republika (SR) uspela v ďalšej medzinárodnej arbitráži, v spore proti spoločnostiam Eurogas a Belmont Resources týkajúcom sa licencie na ťažbu mastenca v Gemerskej Polome.

30. augusta 2017 - Vláda SR si vybrala ako kandidáta na post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslava Hliváka. Zvolila si ho spomedzi deviatich uchádzačov, ktorých verejne vypočula a posunula ho na schválenie Národnou radou (NS) SR.



30. augusta 2017 - Novými členmi Rady Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) sa stali s účinnosťou od 28. septembra Marek Vladár a Nina Nerušilová. Rozhodol o tom vládny kabinet.

SEPTEMBER


4. septembra 2017 – Uskutočnilo sa spoločné rokovanie vlád SR a ČR na zámku Lednice.



6. septembra 2017 - Zjednodušenie podpisovania elektronických podaní, online platby kartou za elektronické služby štátu, centrálny register elektronických rozhodnutí či jednotné úradné doručovanie. Tieto zmeny prináša novela zákona o e-Governmente, ktorú schválil parlament.

7. septembra 2017 - Zámer opozície odvolať ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) pre kauzu Čistý deň a ďalšie údajné pochybenia opäť nevyšiel. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo len 61 zo 139 prítomných poslancov.

Na snímke vľavo minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter a vpravo premiér SR Robert Fico počas mimoriadnej schôdze Národnej rady SR v Bratislave 7. septembra 2017.
Foto: TASR/Michal Svítok

13. septembra 2017 - Novým predsedom Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) sa stal Miroslav Hlivák. Počas tajnej voľby ho 78 hlasmi zvolili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Na snímke vľavo predseda Národnej rady SR Andrej Danko odovzdal dekrét o zvolení do funkcie novozvolenému predsedovi Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslavovi Hlivákovi (vpravo) 14. septembra 2017 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann

26. septembra 2017 – Na zlepšovanie digitálnych zručností študentov a na zvyšovanie digitálnej gramotnosti zamestnancov, ale aj nezamestnaných či podnikateľov je zameraná Digitálna koalícia, ktorú v Bratislave podpísaním memoranda zakladajúcimi členmi uviedli do života. Spája partnerov zo štátneho, súkromného, neziskového a akademického sektora v úsilí pripraviť Slovákov všetkých vekových kategórií na prácu a život v nastupujúcej digitálnej ekonomike.

Digitálna koalícia (DK), ktorej predsedom predstavenstva je vicepremiér Peter Pellegrini, spája partnerov zo štátneho, súkromného, neziskového a akademického sektora v úsilí pripraviť Slovákov všetkých vekových kategórií na prácu a život v nastupujúcej digitálnej ekonomike. Každý z 21 signatárov zakladajúceho memoranda predstavil svoje ciele.
Foto: TASR - Martin Baumann

28. septembra 2017 - Zjednodušenie podpisovania elektronických podaní, online platby kartou za elektronické služby štátu, centrálny register elektronických rozhodnutí či jednotné úradné doručovanie. Tieto zmeny prináša novela zákona o e-Governmente, ktorú podpísal prezident SR.