Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Výsluhové dôchodky musia prejsť reformou, inač im hrozí zdanenie

Foto: TASR/Martin Baumann

Šéf rezortu financií pripustil, že zmena dôchodkového systému v silových zložkách nebude jednoduchá ani populárna, príslušní ministri ju však musia pripraviť.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) stiahol dnes svoj návrh na zdanenie výsluhových dôchodkov 19-% sadzbou dane z príjmu a dal tak silovým rezortom čas na vypracovanie komplexnej reformy tohto systému. Zároveň však svojich kolegov vo vláde upozornil, že ak vlastnú legislatívnu zmenu nestihnú pripraviť v priebehu niekoľkých týždňov, zdanenie týchto penzií do zákona o dani z príjmov opäť vráti.

"Urobil som to preto, lebo som uveril mojim kolegom v silových rezortoch, že v najbližších týždňoch prídu s návrhom systémovej zmeny vo výsluhových dôchodkoch, aby sme zabezpečili dlhodobú udržateľnosť vyplácania takýchto dôchodkov. Uprednostňujem systémové riešenie pred jednorazovým," priblížil Kažimír po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu.

Šéf rezortu financií pripustil, že zmena dôchodkového systému v silových zložkách nebude jednoduchá ani populárna, príslušní ministri ju však musia pripraviť. "Ak sa tak nestane, najneskôr v druhom čítaní tohto zákona (o dani z príjmov) v parlamente, na prelome novembra a decembra, by som sa k tejto pôvodnej myšlienke zdanenia výsluhových dôchodkov musel vrátiť. Všetko je zatiaľ v ich rukách," doplnil Kažimír.

Takúto dohodu potvrdil aj minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). "Predbežne sme sa dohodli s ministrom financií, že máme čas prakticky mesiac, aby sme predložili spolu s ministerstvom vnútra náš návrh riešenia tejto problematiky v tom duchu, ako sme ho komunikovali so zástupcami ozbrojených síl, či už aktívnymi alebo dôchodcami," priblížil po dnešnom rokovaní vlády. Podľa jeho slov je príslušná novela už takmer hotová a sú schopní ju predložiť do mesiaca, najneskôr mesiaca a pol.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) už v minulosti prezentoval svoj návrh, aby policajti a vojaci po novom platili zo svojich výsluhových dôchodkov tzv. 10-% stabilizačný odvod, a to až do dosiahnutia veku 62 rokov. Odvod by síce nešiel priamo do štátneho rozpočtu, bol by však súčasťou verejných financií, čo by rovnako zlepšilo bilanciu štátu.

"Ak hovoríme napríklad o navrhovanom 10-% odvode, o ktorom diskutujú ministri Kaliňák a Glváč s vojakmi a policajtmi, tak to pre nás nie je problém. Tieto fondy sú súčasťou verejných financií a akákoľvek ich plusová alebo mínusová zmena ovplyvňuje deficit verejných financií," vysvetlil Kažimír.