Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Z druhého piliera zatiaľ vystúpilo 6950 sporiteľov, vstúpilo doň 4223

Sociálna poisťovňa Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerstvo práce podľa plánu očakáva výstup niekoľko desaťtisíc Slovákov.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Druhý dôchodkový pilier opustilo počas prvých 10 týždňov od jeho otvorenia 6950 sporiteľov, a tak musia za nich dôchodkové správcovské spoločnosti vrátiť 21,85 milióna eur.

Naopak, pre vstup sa rozhodlo menej ľudí, a to 4223. Vyplýva to z údajov Sociálnej poisťovne (SP) platných k 9. novembru tohto roka.

"Po niečo vyše dvoch mesiacoch je predčasné hodnotiť celkový záujem o prehodnotenie individuálnej účasti v druhom pilieri zo strany sporiteľov," uviedol pre TASR hovorca rezortu práce Michal Stuška. Dôvodom otvorenia nebolo vyháňanie ľudí z kapitalizačného piliera, ale poskytnutie priestoru pre ľudí na zváženie svojej účasti vzhľadom na zásadné zmeny, čo odporúčali aj právne analýzy.

Ministerstvo práce podľa plánu očakáva výstup niekoľko desaťtisíc Slovákov. "Na základe predchádzajúcich skúseností predpokladáme, že sporitelia využijú možnosť otvorenia druhého piliera najmä ku koncu zákonnej lehoty, ktorá je 31. januára budúceho roka," konštatoval pre TASR hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.