Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Z. Zvolenská zatiaľ odvolanie J. Gajdoša z ÚDZS neplánuje

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

Jeho odvolanie by malo byť po novom jednoduchšie vzhľadom na novelu o zdravotnom poistení, ktorú do parlamentu predložil poslanec za Smer-SD Richard Raši.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská dnes odmietla, že by plánovala zmenu na poste šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Tomu v súčasnosti šéfuje Ján Gajdoš, nominant bývalej vlády. Jeho odvolanie by malo byť po novom jednoduchšie vzhľadom na novelu o zdravotnom poistení, ktorú do parlamentu predložil poslanec za Smer-SD Richard Raši.

Podľa Zvolenskej je dôvodom takejto právnej zmeny to, že zákon nevie postihnúť všetky oblasti, ktoré prináša život. "Preto väčšina legislatívnych noriem má aj takéto ustanovenie, aby sa vedelo promptne reagovať na situáciu tak, aby nikdy nedopadla na pacienta," skonštatovala.

Spomínaná legislatívna zmena plánuje zaviesť možnosť odvolať predsedu úradu, ale aj členov správnej rady vládou na návrh ministra zdravotníctva aj z iných dôvodov ako v zákone vymenovaných. "Ide o politizáciu nezávislej kontrolnej a regulačnej inštitúcie, ktorú nebudem komentovať," reagoval pre TASR Gajdoš. Toho prvá vláda Roberta Fica zosadila v minulosti z tejto funkcie využitím podobnej legislatívnej zmeny.