Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Zamestnanci Mercedesu v USA odmietli vstup do organizácie UAW

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Zväz UAW zastupuje približne 150.000 pracovníkov v automobilovom priemysle USA.

Tuscaloosa 19. mája (TASR) - Americká odborová organizácia United Auto Workers (UAW) neuspela so snahou začleniť do svojich radov pracovníkov nemeckej automobilky Mercedes v dvoch závodoch v štáte Alabama. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a DPA.

Na základe výsledkov hlasovania zverejnených v piatok (17. 5.) sa 56 % amerických zamestnancov Mercedesu vyjadrilo proti odborovému zastúpeniu zo strany UAW. Podľa údajov spoločnosti sa na hlasovaní zúčastnilo 92 % zamestnancov, ktorí odovzdali celkovo 4687 hlasov. Ide o trpký neúspech pre americké odbory, ktoré chcú rozšíriť svoj vplyv aj nad rámec troch amerických automobilových gigantov. Slabé zastúpenie má UAW najmä v južných štátoch, ako je Alabama.

Odborovému zväzu sa v apríli na tretí pokus podarilo získať pod svoju záštitu amerických zamestnancov skupiny Volkswagen (VW). V súčasnosti sa snaží organizovať aj pracovníkov japonskej automobilky Toyota v Kentucky a juhokórejskej Hyundai v Alabame.

Odborový zväz povzbudila skutočnosť, že na jeseň minulého roka sa mu po týždňovom štrajku v amerických spoločnostiach General Motors, Ford a Stellantis podarilo zabezpečiť lepšie pracovné podmienky a zvýšenie miezd o približne 25 %.

Zväz UAW zastupuje približne 150.000 pracovníkov v automobilovom priemysle USA.