Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Zamestnanci verejnej dopravy štrajkujú, v Aténach nepremáva metro

Foto: TASR/AP

Odbory, nahnevané novými výdavkovými škrtmi gréckej vlády, zvolali na 26. septembra generálny štrajk.

Atény 20. septembra (TASR) - Zamestnanci podnikov verejnej dopravy v Grécku sa pripojili dnes k štrajku proti úsporným opatreniam vlády, ktoré vyžadujú medzinárodní veritelia Helénskej republiky výmenou za poskytnutie ďalších záchranných úverov pre zadlženú krajinu.

V Aténach a okolí nepremávajú dnes vlaky metra, električky ani trolejbusy. Už od začiatku týždňa štrajkujú sudcovia a lekári v štátnych nemocniciach. Sudcovia sa zaoberajú iba naliehavými prípadmi, lekári liečia len akútne stavy. Zamestnanci daňových úradov ohlásili štrajk na piatok.

Vláda konzervatívneho premiéra Antonisa Samarasa zvolala stretnutie lídrov koaličných strán, aby prerokovali prijatie ďalšieho balíka rozpočtových úspor v hodnote 11,5 miliardy eur.

Po prijatí týchto opatrení by sa mali ešte o niečo viac znížiť platy zamestnancov verejného sektora v Grécku, ako i dôchodky. Kritici vládneho plánu tvrdia, že to len prehĺbi finančnú krízu, pretože Gréci nebudú mať dostatok peňazí na udržanie spotreby v krajine, vypadnú daňové príjmy a splácanie dlhu sa Grécku ešte viac predĺži.

Odbory, nahnevané novými výdavkovými škrtmi, zvolali na 26. septembra generálny štrajk, pripomína agentúra AP.