Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Zásoby kukurice v USA sú najnižšie za posledných osem rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/Daniel Veselský

Guvernéri siedmich štátov USA už požiadali americkú administratívu, aby zmiernila federálny zákon, ktorý stanovuje, že vysoké percento z úrody kukurice sa musí použiť na produkciu bioetanolu.

Washington 28. septembra (TASR) - Zásoby kukurice a pšenice v USA klesli viac, než sa pôvodne čakalo, čo naznačuje, že zásoby na americkom, ale aj svetovom trhu budú v najbližších mesiacoch napäté. Informácie, ktoré dnes uverejnila americká vláda, následne vyhnali ceny komodít opäť nahor.

Americké ministerstvo poľnohospodárstva dnes oznámilo, že zásoby kukurice sú prvýkrát za osem rokov menšie než 1 miliarda bušelov (1 bušel = 25,40 kg). Cena kukurice, ktorá na začiatku dnešného obchodovania dosahovala trojmesačné minimum, vzrástla takmer o 4 % a pšenice o 2,5 %.

Podľa prieskumu ministerstva dosiahli zásoby kukurice v USA k 1. septembru 988 miliónov bušelov, čo je o 11 % menej, než očakávali trhy. Zásoby pšenice dosiahli 2,1 miliardy bušelov (1 bušel = 27,22 kg), o 7 % menej oproti očakávaniam.

"V prípade kukurice objem pod 1 miliardu bušelov je číslo, ktoré môže trhy znervózniť," povedal Sterling Smith z pobočky Citigroup v Chicagu. Ako dodal, následný rast cien kukurice potiahol so sebou aj ceny pšenice a sóje napriek tomu, že zásoby sóje sú oproti očakávaniam vyššie.

Guvernéri siedmich štátov USA už požiadali americkú administratívu, aby zmiernila federálny zákon, ktorý stanovuje, že vysoké percento z úrody kukurice sa musí použiť na produkciu bioetanolu. Dôvodom je, že v dôsledku sucha sú úrody nižšie a vysoké ceny komodity komplikujú situáciu producentom mäsa a mlieka. Odhaduje sa, že produkcia mäsa klesne tento, ako aj na budúci rok práve pre vysoké ceny obilia. Najnovšie údaje ministerstva poľnohospodárstva by mohli rozhodovanie vlády ovplyvniť. To sa očakáva v novembri.