Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Zisk Slovenských elektrární sa vlani zvýšil takmer o 12% na 806 mil. €

Ilustračné fotoFoto: TASR/Henrich Mišovič

Ako dnes uviedol v Ríme šéf skupiny Fulvio Conti, v tomto roku očakáva udržanie hospodárenia na rovnakej úrovni, pričom v priebehu ďalších dvoch rokov by sa mal dostať až na hranicu 900 miliónov eur.

Rím 8. marca (TASR) - Zisk Slovenských elektrární (SE), a. s., dcérskej spoločnosti talianskej skupiny Enel, zaznamenal v minulom roku medziročný nárast takmer o 12 %. Podľa neauditovaných výsledkov tak zisk pred zdanením, odpismi a úrokmi dosiahol 806 miliónov eur.

Ako dnes uviedol v Ríme šéf skupiny Fulvio Conti, v tomto roku očakáva udržanie hospodárenia na rovnakej úrovni, pričom v priebehu ďalších dvoch rokov by sa mal dostať až na hranicu 900 miliónov eur. "V roku 2016 by sme mali dosiahnuť prevádzkový zisk 1,2 miliardy eur," dodal.

Skupina zároveň deklarovala investičné plány na Slovensku v hodnote vyššej ako dve miliardy eur. Tie by mali smerovať na dostavbu atómovej elektrárne Mochovce do blokov 3 a 4 a do rozvoja klasických elektrární, teda tepelných a vodných.

Čistá produkcia elektrární dosiahla vlani na Slovensku celkovo 19,92 terawatthodiny (TWh) elektrickej energie. Dominovala prevažne produkcia z jadrových elektrární (14,34 TWh) nasledovaná vodnými elektrárňami (3,30 TWh). Zvyšok bol vyprodukovaný prostredníctvom tepelných elektrární z uhlia a biomasy. Novinkou minulého roka boli tiež dve fotovoltaické elektrárne vo Vojanoch a Novákoch, každá s výkonom takmer 1 megawatthodina elektrickej energie.