Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Zisk Swedbank za 1. kvartál prekonal odhady analytikov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prevádzkový zisk Swedbank v prvých troch mesiacoch 2019 vzrástol na 6,63 miliardy švédskych korún (631,37 milióna eur) zo 6,39 miliardy SEK v rovnakom období vlani.

Štokholm 25. apríla (TASR) - Švédska banka Swedbank dosiahla v 1. štvrťroku 2019 vyšší zisk, ako jej predpovedali analytici. A priznala sa k nedostatkom v boji proti praniu špinavých peňazí. Uviedla tiež, že spolupracuje s vyšetrovateľmi, vrátane amerických úradov.

Samotná banka vytvorila jednotku na boj proti finančnej kriminalite v snahe ukončiť škandál s praním špinavých peňazí v severských bankách.

Prevádzkový zisk Swedbank v prvých troch mesiacoch 2019 vzrástol na 6,63 miliardy švédskych korún (631,37 milióna eur) zo 6,39 miliardy SEK v rovnakom období vlani. Analytici v priemere očakávali prevádzkový zisk 6,09 miliardy SEK.

Čistý zisk banky v 1. kvartáli stúpol na 5,27 miliardy SEK zo 4,59 miliardy SEK v predchádzajúcom štvrťroku. A jej tržby sa zvýšili o 6 % na 11,36 miliardy SEK.

Swedbank čelí spoločnému vyšetrovania švédskeho a pobaltského úradu pre finančný dohľad po tom, ako televízia SVT odhalila, že banka spracovala hrubé transakcie v hodnote až 20 miliárd eur ročne od vysoko rizikových klientov. Väčšinou išlo o ruských občanov, ktorí mali účty v jej estónskej pobočke.

Bývalá generálna riaditeľka Birgitte Bonnesenová bola minulý mesiac pre škandál zbavená funkcie.

Úradujúci riaditeľ Anders Karlsson vo štvrtok povedal, že v rámci banky zriadi jednotku na boj proti finančnej kriminalite a Swedbank menovala právnickú firmu Clifford Chance, aby viedla interné vyšetrovanie.

(1 EUR = 10,5010 SEK)