Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Zs. Simon varuje pred začlenením agrodotácií pod rezort dopravy

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Táto zmena však môže uškodiť čerpaniu eurofondov pre farmárov, upozornil na dnešnom brífingu v Národnej rade (NR) SR exminister pôdohospodárstva a podpredseda strany Most-Híd.

Bratislava 19. júna (TASR) - Slovensko v stredu 20. júna na rokovaní vlády akceptuje začlenenie agrodotácií pod ostatné eurofondy. O agrárnych dotáciách aspoň v základnom smerovaní má tak po novom rozhodovať ministerstvo dopravy. Táto zmena však môže uškodiť čerpaniu eurofondov pre farmárov, upozornil na dnešnom brífingu v Národnej rade (NR) SR exminister pôdohospodárstva a podpredseda opozičného Mostu-Híd Zsolt Simon.

"O tom, ktorá sviňa dostane dotáciu a ktorá nie, bude rozhodovať minister Počiatek," vyhlásil. Spojenie eurofondov považuje za zbytočný byrokratický krok, ktorý čerpaniu peňazí z EÚ zrejme nepomôže. "Dnes akákoľvek zmena v programe trvá niekoľko mesiacov. Ďalší článok znamená ďalšie predĺženie. Zbyrokratizovanie systému môže mať za následok nižšie čerpanie," upozornil.

Pripomenul, že v súčasnosti je čerpanie eurofondov v agrorezorte na úrovni 70 % a v ostatnej časti sotva 30 %, pričom chybovosť v rámci agrárnych dotácií je trikrát nižšia ako pri tých ostatných. "Nechápem, prečo máme spojiť niečo, čo funguje s niečím, čo nefunguje," vystríhal Simon.

Upozornil tiež, že agrárne fondy nie sú len projektové, ale ide aj o priame platby pre poľnohospodárov, a práve tie by mohli byť ohrozené začlenením, ktoré prinesie zrejme aj technické problémy. Spojenie agrodotácií s ostatnými eurofondami môže spôsobiť podľa Simona aj to, že Slovensko sa stane čistým platcom do európskeho rozpočtu. "Preto toto rozhodnutie vlády považujem za neodborné a ekonomicky nevýhodné pre SR," povedal.

Simonovi sa tiež nepozdáva, že minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD) nebojuje za to, aby k začleneniu agrodotácií pod ostatné eurofondy, s ktorým prišla Európska komisia (EK), nedošlo. "Nie som presvedčený, že EÚ chce len dobré riešenia pre SR. Preto treba bojovať za Slovensko," dodal.