Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Železnice SR hospodárili v roku 2017 so ziskom 102.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V minulom roku zároveň Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR splatilo železniciam pohľadávku vo výške 73,9 milióna eur, s ktorou plán nepočítal.

Bratislava 23. marca (TASR/TABLET.TV) - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) hospodárili v roku 2017 so ziskom 102.000 eur. Podľa plánu správca koľajníc očakával za minulý rok vyrovnané hospodárenie.

"Podarilo sa nám splniť náš základný cieľ, a tým je vyrovnané hospodárenie,"
konštatoval na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy.



V roku 2016 pritom spoločnosť hospodárila so ziskom osem miliónov eur. To bolo ale podľa Erdössyho spôsobené nečerpaním plánovaných nákladov pre problémy pri obstarávaní. Hospodársky výsledok za rok 2017 tak považuje za lepší.

Z hlavných činností dosiahla spoločnosť za minulý rok výnosy vo výške 364,8 milióna eur, čo bolo oproti plánu viac o 3,02 milóna eur. Z toho predstavovali 250 miliónov eur dotácie na prevádzkovanie železničnej infraštruktúry.

Výnosy z úhrady za prístup k železničnej infraštruktúre dosiahli výšku 80,9 milióna eur, čo predstavovalo prekročenie plánu o 1,2 milióna eur. Vyššie výnosy z úhrady za prístup k železničnej infraštruktúre ovplyvnil nárast výkonov v nákladnej doprave. Naopak, v osobnej doprave boli výkony nižšie, predovšetkým pre nižšie výkony súkromných dopravcov RegioJet a Leo Express.

V minulom roku zároveň Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR splatilo železniciam pohľadávku vo výške 73,9 milióna eur, s ktorou plán nepočítal. Dodatočné financie ŽSR použili na údržbu infraštruktúry, ktorá sa pre nedostatok peňazí v uplynulých rokoch nemohla uskutočniť.