Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Cigarety pôjdu od februára 2020 opäť hore. A o dosť

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mičovič

Návrh novely zákona z dielne MF SR v stredu prerokovala a schválila vláda.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Ministerstvo financií (MF) SR predložilo na rokovanie vlády návrh novely zákona o spotrebných daniach z tabaku a tabakových výrobkov, na základe ktorej sa od ffebruára 2020 zvyšujú sadzby spotrebnej dane pre cigarety, ako aj pre bezdymové tabakové výrobky a tabak. Návrh novely zákona z dielne MF SR v stredu prerokovala a schválila vláda.

Cieľom tohto kroku je podľa MF SR predovšetkým priblížiť ceny týchto výrobkov na úroveň porovnateľnú s okolitými krajinami. Ďalším dôvodom je podľa rezortu financií ochrana zdravia obyvateľov a stabilizácia daňových príjmov.



Rezort financií pripomenul, že potrebná daň z tabakových výrobkov je druhá najvýznamnejšia spotrebná daň na Slovensku, ktorá dosiahla v ostatných rokoch silný rast a jej výnos za rok 2018 bol 728 miliónov eur. Rastu výnosu dopomohlo aj zvýšenie sadzieb dane z cigariet a z tabaku od februára tohto roka. Bolo to posledné zvýšenie sadzieb definované v tzv. daňovom kalendári schválenom v roku 2016. Aj to je jeden z dôvodov, prečo prichádza rezort financií s novelou zákona, ktorá upravuje sadzby spotrebnej dane aj pre budúci rok.



"Viem, že fajčiarov tento krok nepoteší, ale vzhľadom na ceny cigariet a iných tabakových výrobkov u našich susedov sme sa rozhodli upraviť sadzby dane tak, aby boli ceny týchto výrobkov porovnateľné s ostatnými krajinami V4," uviedol minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Novela podľa MF SR počíta so zvýšením spotrebnej dane na cigarety zo súčasných 64,10 eur na tisíc kusov (ks) na úroveň 74,60 eur/1000 ks. V praxi by to mohlo znamenať zvýšenie ceny škatuľky najpredávanejších cigariet v priemere o približne 40 centov. Teda zatiaľ čo dnes je priemerná cena takejto škatuľky približne 3,40 eur, od februára budúceho roka by sa mala zvýšiť v priemere asi na 3,80 eur, čo bude stále druhá najnižšia cena v porovnaní s okolitými krajinami. Konečné slovo v stanovení ceny pre spotrebiteľa však majú výrobcovia tabakových výrobkov.

MF SR upozornilo, že zvyšovanie cien cigariet je plánované vo všetkých krajinách V4 a väčšina z našich susedov plánuje zvýšenie cien aj pre bezdymové tabakové výrobky.

Novela zákona preto prináša zvýšenie sadzby aj pre tieto výrobky a to zo súčasných 76,70 eur/kg tabaku na 146,10 eur/kg tabaku. Priemerná cena za škatuľku bezdymových cigariet by sa tak zvýšila asi o 50 centov, približne na 4 eurá, čím by sa Slovensko vyrovnalo okolitým krajinám. Súčasne sa zvyšuje aj sadzba spotrebnej dane na tabak na 89,30 eur/kilogram.

Ministerstvo financií navrhuje účinnosť zmien od 1. februára 2020 s dvojmesačným prechodným obdobím. V praxi by to znamenalo, že cigarety so starými kontrolnými známkami a teda nižšou cenou, by sa na Slovensku mohli dopredávať do 1. apríla 2020. Po tomto termíne už bude možný iba predaj cigariet a bezdymových tabakových výrobkov s novou sadzbou dane.

L. Kamenický: Zvýšenie dane z tabaku prinesie štátu v roku 2020 asi 101 mil. eur


Na archívnej snímke minister financií Ladislav Kamenický.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Zvýšenie spotrebnej dane z tabaku a tabakových výrobkov prinesie do štátneho rozpočtu budúci rok približne 101 miliónov eur, z toho z tradičných tabakových výrobkov asi 95 miliónov eur a približne 6 miliónov eur z bezdymových tabakových výrobkov. Informoval o tom v stredu na brífingu šéf Ministerstva financií (MF) SR Ladislav Kamenický (Smer-SD).



"Zvýšenie dane prinesie do štátneho rozpočtu 101 miliónov eur v roku 2020. V rokoch 2021 a 2022 by to malo byť ročne okolo 137 miliónov eur," spresnil.



SZZV: Sme nepríjemne prekvapení návrhom na skokové zvýšenie dane z tabaku


Tabaková sekcia Slovenského združenia pre značkové výrobky (SZZV) je nepríjemne prekvapená s návrhom na skokové zvýšenie spotrebnej dane z tabakových výrobkov, ku ktorej prišlo bez akejkoľvek diskusie s priemyslom alebo sociálnymi partnermi. Uviedol to Ľubomír Tuchscher, výkonný riaditeľ SZZV, v reakcii na zvýšenie spotrebnej dane z tabakových výrobkov, schválené v stredu vládnym kabinetom.

Návrh podľa SZZV predstavuje historicky najvyššie skokové zvýšenie dane – vyššie ako všetky nárasty za posledných desať rokov dohromady. "Takéto zdraženie považujeme za otvorenú pozvánku pre mafiu a kriminálne živly, ktoré financujú svoje aktivity pašovaním a nelegálnou výrobou tabakových výrobkov a ktoré budú ťažiť z vysokého cenového rozdielu medzi legálnymi a nelegálnymi produktmi. To znamená, že zamýšľaný nárast výberu spotrebnej dane sa nemusí naplniť," upozornilo združenie.

Keď sa v roku 2017 zvýšili dane len o desať centov na škatuľku cigariet, Slovensko podľa združenia zaznamenalo takmer zdvojnásobenie podielu nelegálnych výrobkov na vyše 6 % celkového trhu. V niektorých oblastiach východného Slovenska je bez slovenskej kontrolnej známky každá tretia škatuľka.

SZZV podčiarklo, že tabakový priemysel doteraz oceňoval konštruktívny dialóg s Ministerstvom financií (MF) SR pri hľadaní riešení v daňovej oblasti, ktoré sledovali ako rozpočtové ciele, tak aj ochranu verejného zdravia.

"Náhle vyprodukovanie návrhu bez diskusie s dotknutými stranami, sociálnymi partnermi, ostatnými verejnými inštitúciami či poradnými orgánmi vlády považujeme za porušenie demokratických legislatívnych princípov a pravidiel lepšej regulácie, ku ktorým sa Slovensko ako člen Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) hlási," zdôraznilo SZZV.

Tabaková sekcia Slovenského združenia pre značkové výrobky vyzýva ministra financií, predsedu finančného výboru Národnej rady (NR) SR, ako aj predsedov klubov relevantných parlamentných strán, aby sa zasadili za riadnu diskusiu, z ktorej by vzišiel dobrý návrh, a nie taký, ktorý nielenže neprimerane zaťažuje peňaženky občanov, ale navyše podporou kriminálneho prostredia ohrozuje národnú bezpečnosť.

Tabaková sekcia SZZV združuje spoločnosti British American Tobacco, Imperial Tobacco Slovakia, Japan Tobacco Slovensko a Philip Morris Slovensko, ktoré spoločne tvoria viac ako 95 % slovenského trhu s tabakovými výrobkami.