Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Fortunaliga

SFZ odhalil manipuláciu stretnutí, podozrenia sa týkajú štyroch klubov

Na snímke vpravo prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik a vľavo manažér integrity futbalu Peter Dedík počas tlačovej konferencie k manipulácii zápasov v slovenských ligových súťažiach 26. júna 2018 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

DK SFZ konala na základe podnetu od oddelenia integrity futbalu SFZ, ktoré odhalilo manipuláciu alebo pokus o manipuláciu zápasov v dvoch najvyšších súťažiach v sezónach 2015/2016, 2016/17 a 2017/18.

Bratislava 26. júna (TASR) - Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu (SFZ) spustila v pondelok 25. júna disciplinárne konanie a predbežným ochranným opatrením pozastavila dočasne činnosť dvanástim osobám. DK SFZ konala na základe podnetu od oddelenia integrity futbalu SFZ, ktoré odhalilo manipuláciu alebo pokus o manipuláciu stretnutí v dvoch najvyšších súťažiach v sezónach 2015/2016, 2016/2017 a 2017/2018.

Pozastavenú činnosť majú bývalí hráči OFK Teplička nad Váhom Lukáš Mravec a Peter Kosa, hráči MŠK Rimavská Sobota Matej Vargic, Peter Petrán a Marek Prošovský, hráč FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble Michal Pintér, bývalí a súčasní hráči Partizána Bardejov Richard Novák, Ladislav Šosták, Michal Hamuľak, Vladimír Staš, Vladimír Andraščík a bývalý tréner Partizána Bardejov Jozef Kukulský.

Prípad sa týka stretnutí MŠK Rimavská Sobota - OFK Teplička nad Váhom 3:2 (21. mája 2016), FK Poprad - MŠK Rimavská Sobota 4:0 (5. júna 2016), Partizán Bardejov - MFK Skalica 1:2 (24. mája 2017), FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble - AS Trenčín 0:2 (1. apríla 2017), Partizán Bardejov - FC Nitra 0:1 (31. mája 2017) a MŠK Žilina - FC ViOn Zlaté Moravce 2:0 (28. októbra 2017). "V uvedených stretnutiach išlo o podozrenie z manipulácie alebo pokusu o manipuláciu hráčmi OFK Teplička nad Váhom, MŠK Rimavská Sobota, FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble a Partizána Bardejov. V spolupráci s políciou, ale aj Európskou futbalovou úniou (UEFA) a spoločnosťou Sportradar sa nám podarilo odhaliť manipuláciu stretnutí v najvyšších súťažiach prevažne za účelom výhry v stávkovaní prostredníctvom organizovanej skupiny zloženej z občanov Ukrajiny. Zadržali šesť osôb, ktoré sú vo väzbe obvinené z trestného činu športovej korupcie," povedal manažér integrity futbalu SFZ Peter Dedík s tým, že Ukrajinci mali aj sprostredkovateľov.

"V tejto fáze nie je potrebné riešiť kluby. V budúcnosti v prípade preukázania však budú niesť zodpovednosť aj kluby," dodal Dedík. Policajné vyšetrovanie prebieha paralelne s disciplinárnym konaním, ku ktorému DK SFZ v súlade s disciplinárnym poriadkom zriadila Senát pre ochranu integrity súťaže. Podľa Dedíka je pravdepodobné, že zoznam podozrivých osôb i manipulovaných zápasov sa ešte rozšíri: "Zaoberáme sa tým viac ako dva roky, podnety sme dostali z viacerých zdrojov, najmä z UEFA, ktorá má systém na monitorovanie podozrivých stávok, od spoločnosti Sportradar, ale aj od iných agentúr. Ide o podobný model ako pred niekoľkými rokmi. Osoby sú prepojené na Áziu, stávky prebiehali na neregulovaných trhoch v zahraničí. Odmeny pre hráčov sa pohybovali rádovo v tisíckach eur."

Prezident SFZ Ján Kováčik vyhlásil, že v súvislosti s manipuláciou stretnutí nemieni jeho organizácia nič zametať pod koberec: "Slovenský futbal nie je iný ako naša spoločnosť. SFZ nechce zatvárať oči pred korupciou, ktorá sa, žiaľ, deje aj v našich súťažiach. Záleží nám na očistení a naša snaha prináša výsledky." V médiách sa nedávno objavili správy, ktoré spájali s možnou korupciou aj úradujúceho majstra FC Spartak Trnava. "Samozrejme, nie je to príjemné a nie je to ideálny stav. Predstavitelia Trnavy ma však ubezpečili, že s tým nemajú nič spoločné," povedal Kováčik. "Zaoberá sa tým najmä NAKA, s ktorou spolupracujeme. Dostali sme oficiálne stanovisko, že vyšetrovanie stále prebieha, dosiaľ nepadlo žiadne obvinenie. Komunikujeme aj s UEFA, tá neurobila opatrenia, aby Trnava nehrala európske súťaže," uzavrel Dedík.

FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble je jediný fortunaligový zástupca spomedzi štyroch spomenutých klubov. "Informácie, ktoré v utorok odzneli, sú aj pre nás šok. Samozrejme, od týchto vecí sa v zmysle manipulácie zápasov dištancujeme ako klub. Po zverejnení týchto informácií sme sa rozprávali aj s menovaným hráčom. Podľa nášho rozhovoru sa takisto od všetkého dištancuje. Zatiaľ iné informácie, ako odzneli na tlačovke, neviem, tiež som sa ich dozvedel z tlačovky. Zväz pozastavil hráčovi činnosť, takže zatiaľ sa nebude pripravovať s mužstvom, až do vyriešenia prípadu sa bude pripravovať individuálne," povedal ekonomický riaditeľ FC ViOn Martin Ondrejka pre TASR.

Partizán Bardejov pôsobí v II. lige, OFK Teplička nad Váhom a MŠK Rimavská Sobota hrali v uplynulom ročníku III. ligu Stred. "Informáciu sme sa dozvedeli iba z médií, sme z toho šokovaní," uviedol športový riaditeľ OFK Teplička nad Váhom Jozef Maťko. TASR oslovila aj športového riaditeľa MŠK Rimavská Sobota Attilu Domíka, ktorý zareagoval v rovnakom duchu: "Zväz nás nekontaktoval, preto sa ťažko vyjadruje k niečomu, z čoho sme v klube šokovaní. Určite sa chceme stretnúť so zväzovými funkcionármi aj hráčmi a prebrať to na zväzovej pôde, buď sa očistiť, alebo riešiť tieto obvinenia. Určite budeme nápomocní zväzu v riešení tohto problému, ale veríme, že sa to vyjasní a hráči v tom budú nevinne. Prezumpcia neviny platí, nedali žiadny dôkaz, hráčom dôverujeme, kým nebude dokázaná ich vina. Oficiálne stanovisko klub určite vydá do pár dní, keď bude mať viac informácií."

Únia ligových klubov (ÚLK) ako riadiaca organizácia najvyššej súťaže poskytla stanovisko na stránke fortunaliga.sk: "Slovenský futbalový zväz v utorok zverejnil informácie z vyšetrovania manipulácie zápasov v ligových súťažiach. Chceme vysloviť absolútnu podporu tejto aktivite oddelenia integrity futbalu SFZ v spolupráci s Európskou futbalovou úniou, ktorá už dnes má nástroje na odhaľovanie dobre organizovaných stávkových mafií s medzinárodnou pôsobnosťou. Futbal je najpopulárnejší a najrozšírenejší šport vo svete i na Slovensku, preto je povinnosťou nás všetkých chrániť jeho integritu pred akýmikoľvek náznakmi ovplyvňovania stretnutí. Veríme, že úspešne odhalené a vyšetrené prípady korupcie sú mementom pre hráčov, aby sa neetického a protiprávneho konania zdržali. Aj takýmto spôsobom ide futbal príkladom všetkým ostatným športom, ktoré sú praktikami týchto ľudí takisto ohrozené. Stávkové podvody škodia športu, zároveň však majú negatívny dopad aj na legálny stávkový priemysel. Spoločne s naším generálnym partnerom Fortuna SK vyslovujeme nulovú toleranciu takýmto manipuláciám zápasov. Fortuna liga hrá fér, aj preto spoločnými silami v najbližšom období podporíme sériu školení integrity pre hráčov, rozhodcov či delegátov stretnutí. Tieto školenia už v nedávnej minulosti priniesli mnoho užitočných vedomostí všetkým ligovým, ale aj mládežníckym hráčom a sú dôležitým nástrojom prevencie."