Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

Nováčik z Podbrezovej získal prvé body, Košice stále bez víťazstva

Na snímke futbalisti Podbrezovej sa tešia po strelení gólu na 2:0 v zápase 4. kola Fortuna ligy ŽP Šport Podbrezová - FK Dukla Banská Bystrica 2. augusta 2014 v Podbrezovej. Zľava Juraj Pančík, Matej Kochan, Vratislav Greško, Michal Pančík a Blažej Vaščák. Vpravo sa prizerá hráč hostí Marco De Vito. Druhý gól Podbrezovej strelil Milan Harvilko. Foto: TASR/Branislav Račko

Dunajská Streda na domácom ihrisku zdolala futbalistov z Košíc 3:1, ktorým patrí posledné miesto.

Bratislava 2. augusta (TASR)


ŽP Šport Podbrezová - Dukla B. Bystrica 3:0 (2:0)



Góly: 6. Kupčík, 7. Harvilko, 82. Nworah. Rozhodca Kráľovič, ŽK: Kochan - De Vito, Vajda, 2919 divákov.

ŽP Šport Podbrezová: Maťašovský - Andrič, Kupčík, Minčič, Greško - J. Pančík (68. Snitka), Kochan (70. Galo), M. Pančík, Harvilko - Podio - Vaščák (77. Nworah)

Dukla B. Bystrica: Boroš - Vajda, Banovič, De Vito - Ľupták - Rejdovian, Faško (68. Šovčík), Šumský, Savič (46. Wojnar) - Střihavka (46. Peňaška), Dolný

Hlasy po zápase

Pred pohronským derby sa dostali obe mužstvá do správneho varu už len preto, že sa historicky stretli v najvyššej súťaži prvýkrát. Hosťujúca Dukla si vytvorila v predechádzajúcich zápasoch pevnejšiu pôdu pod nohami, vo Fortuna lige ešte neprehrala, kým domáci nezískali ani bod. Na ihrisku však tromfy v rukách držali od začiatku železiari. Vsadili na úvodný tlak a z neho vyžmýkali hneď dva góly. V 6. min po krížnej nahrávke Greška z ľavej strany obrana Dukly loptu nezachytila a Kupčík pohodlne skóroval. Ešte ani neutíchla radosť v hľadisku, keď o minútu neskôr sa v trme vrme lopta so šťastím prekotúľala k Harvilkovi a do prázdnej bránky už domáci stredopoliar nemal problém skóre navýšiť. Od tohto momentu sa očakávala vyššia aktivita hostí, no tí akoby dospávali prebdenú noc a takmer za snívanie mohli doplatiť aj tretí raz, ak by J. Pančík pohotovejšie zamieril. Dukla si za polčasovú vizitku s jednou slabšou strelou medzi žrde z kopačky Rejdoviana v 45. min zaslúžila kritiku, treba však uznať aj obranný val Podbrezovej, ktorý útočníkov hostí do ničoho nepustil. V 28. min Podio z 20 metrov prinútil hosťujúceho brankára Boroša k efektnému zákroku, v 32. min Kupčík po akcii Kochana a Greška v nádejnom postavení prestrelil a ešte aj v 40. min domácim chýbalo málo, aby prekonali Boroša tretíkrát, keď po nahrávke od Vaščáka opäť musel po vážnej strele J. Pančíka zakročiť brankár hostí. V prestávke siahol tréner hostí k dvojitému striedaniu s úmyslom hru Dukly oživiť a aj sa mu to čiastočne podarilo. V 55. min sa takmer podarilo loptu dotlačiť do siete Dolnému a Faškovi, chýbalo len chladnokrvnejšie zakončenie. Hosťom chýbal moment prekvapenia, na rozdiel od súpera im chýbali kolmé vysunutia a ich snaha pôsobila dosť stereotypne. V 64. min vyslal Kochan dobrú strelu na Boroša a zvýšil tak chuť spoluhráčov i divákov na ďalší zásah do čierneho. V 73. min Šumský strelou pod brvno mohol znížiť, no Maťašovský vytlačil loptu na roh a nedovolil hosťom gólový elixír. Na druhej strane sa však domáci radovali, v 82. min Galo predskočil cez Dolného, nahral úplne voľnému Nworahovi a striedajúci hráč dosolil gólové hody železiarov, a to mali ešte na nohe Nworah v 86. a Andrič v 89. min ďalšie góly.

Hlasy po zápase

Jaroslav Kentoš, tréner Podpbrezovej: "My sme výborne začali, nasadili vysoké tempo, boli sme lepší a mali aj ďalšie šance na viac ako dva góly. Po zmene strán bola Dukla silnejšia na lopte, lepšie kombinovala, no pomohli nám striedania. V závere sme si vytvorili ďalšie gólové príležitosti a tretím gólom sme zlomili odpor súpera. Týmto víťazstvom sa nám aj psychicky uľavilo."

Norbert Hrnčár, tréner B. Bystrice. "My sme mali katastrofálny vstup do zápasu, súper sa rýchlo dostal do dvojgólového vedenia, a potom sme nevedeli zachytiť tempo hry. Domáci vyhrali zaslúžene a ja ťažko môžem niečo hodnotiť. Počas prestávky sme si povedali aj tvrdšie slová, najväčšie negatívum bolo v slabom pohybe, prejavila sa nervozita, ustráchanosť."

Vratislav Greško, obranca Podbrezovej: "Čakajú na nás ďalšie zápasy, tento bol o troch bodoch, no treba zvládnuť aj iné. Rýchlo me viedli a ľahšie sa nám hralo, teraz treba v tomto pokračovať, chvíľu sa potešiť a sústrediť sa na ďalšie kolá. Atmosféra bola výborná, diváci ju vytvárajú a inak sa hrá, keď sa naplní štadión. Donekonečna si nemôžeme hovoriť, že sme nováčik, už máme trému za sebou, vieme, kde hráme o týždeň a bude to iný zápas. Víťazstvá nás posúvajú vpred a dúfam, že toto nám výrazne pomôže. Ja som sám zvedavý, ako sa popasujeme o body."

Ľuboš Kupčík, autor úvodného gólu Podbrezovej: "Pre mňa to bol od začiatku zápas, v ktorom som chcel vyhrať. V prvom polčasu sme boli aktívni, súperovi sme mohli streliť aj viac ako dva góly. Po zmene strán domáci pridali, no my sme sa ubránili a strelili upokojujúci tretí gól. Na Duklu sme sa pripravovali celý týždeń a dokonale sme jej hru zmapovali. Po prehrách sme boli zviazanejší, teraz nastalo uvoľnenie a ja som navyše strelil môj premiérový gól v najvyššej súťaži."


DAC Dunajská Streda - MFK Košice 3:1 (1:1)



Góly: 6. Ujlaky, 48. Sabler, 86. Jurčo – 41. Pačinda. Rozhodoval: Samotný, ŽK: Struhár - Viazanko, Korijkov, Skvašík, 3011 divákov

zostavy a striedania:

DAC Dunajská Streda:
Penksa - Turňa, Tóth, Struhár, Szabó - Ujlaky, Horváth, Krišto (88. Kwin), Brašeň - Sabler (77. Černák), Jurčo (90. Kováč)

MFK Košice: Ružinský - Korijkov, Sekulič, Ostojič, Skvašík - Viazanko - Pačinda, Šinglár, Bukata - Diaby, Novák (61. Haskič)


Priebeh zápasu
V 5. minúte otvorili skóre domáci hráči. Szabó centroval z ľavej strany, Jurčo loptu tečoval a následne Ujlaky poslal loptu do siete. Druhý gól mohol pridať domáci Sabler už o štyri minúty neskôr, no po prihrávke od Horvátha z ľavej strany nastrelil len brankára Ružinského. V 15. minúte sa natlačili Košičania do pokutového územia, strelu Pačindu však Penksa s prehľadom chytil. Po polhodine hry zahrozili hostia opäť, ani ďalší pokus Pačindu si však nenašiel cestu do Penksovej brány. Po viacerých snahách sa Košičanom podarilo vyrovnať v 41. minúte, keď sa presadil aktívny Pačinda.

Domácim však následne vyšiel vstup do druhého dejstva, lopta sa dostala v pokutovom území na kopačku Sablera, ktorého prízemná strela poslala DAC do vedenia. Rovnakou kartou mohol odpovedať v 65. minúte Haskič, jeho strela však letela len tesne nad brvno Penksovej brány. V ďalšom priebehu videli diváci niekoľko zaujímavých príležitostí na oboch stranách. Na tej domácej zaváhal Jurčo, v drese hostí bol Diaby prikrátky na center Pačindu. Definitívnu podobu dal výsledku v 86. minúte Jurčo, keď doklepol odrazenú loptu za chrbát Ružinského - 3:1.

Hlasy po zápase

Mikuláš Radványi, tréner D. Stredy:
"Vstúpili sme do zápasu aktívne, dali sme v úvode aj gól. Potom sa ukázala kvalita Košíc, ktoré mali loptu častejšie na kopačkách. Vyšiel nám však úvod do druhého polčasu, pridali sme druhý gól, vypracovali si viac šancí. Som rád, že sme zápas zvládli."

Radoslav Látal, tréner Košíc: "Nezachytili sme úvod zápasu, keď sme inkasovali rýchly gól. Začiatok druhého polčasu bol pre nás dôležitý, ale ani ten sme nezvládli. Mali sme v ďalšom priebehu ešte šancu na vyrovnanie, ale túto možnosť sme nevyužili. Gratulujem domácim k víťazstvu."


ViOn Zlaté Moravce - FK Senica 0:0



Rozhodoval: Weiss, ŽK: Nikolič, Sabo - Hušek, 1248 divákov

zostavy a striedania:

ViOn Zlaté Moravce:
P. Kováč - Pavlenda, Štrbák, Nikolič, Chren - Orávik, Sabo, Ďuričič, Charizopulos (62. Pilát) - Ďurica (88. Pavelka) - Valenta (73. Mashike)

FK Senica: Šulla - Chvátal, Pavlík, Pilár, Mazáň - Hušek - Hlohovský, Opiela (86. Komara), Piroska, Kalabiška - Kosorín (64. Majtán)


Priebeh zápasu
Úvodné dejstvo stretnutia prinieslo obojstranne otvorený futbal s množstvom streleckých príležitostí na oboch stranách. Už v 1. minúte Valentova strela z dobrých 30 metrov vystrašila Šullu. Na opačnej strane pálil po Piroskovom centri Hlohovský z voleja nad. V 6. minúte Piroska našiel na hranici "malého vápna" Kosorína, ten však zo sľubnej pozície nenamieril presne. V 20. minúte si Ďurica šikovne obhodil Pilára, z okraja šestnástky však prestrelil. Vzápätí Chren nabil Charizopulosovi, ktorého strele chýbali decimetre. Po polhodine hry skúšal šťastie Kalabiška, prízemnou strelou z dvadsiatich metrov však neprekvapil Kováča. Na opačnej strane Sabo z rovnakej vzdialenosti nenamieril presne. V 38. minúte vyslal aktívny Kalabiška prudkú strelu, ktorú pozorný Kováč skrotil. V závere polčasu sa v dobrej pozícii ocitol ešte Hlohovský, zvnútra pokutového územia však prestrelil.

Po zmene strán to boli domáci, ktorí sa tlačili pred šestnástku Záhorákov. V 51. minúte Pavledna poslal do brejku Valentu, toho však v poslednej chvíli zblokoval Pavlík. Následne napriahol z 15-tich metrov Orávik, pozorný Šulla jeho strelu vyrazil. V 63. minúte posunul Ďurica striedajúcemu Pilátovi, brankár hostí bol však opäť na mieste. Šulla držal Senicu nad vodou aj v ďalšom priebehu duelu a aj vďaka jeho ďalším dobrým zákrokom si odviezla Senica zo Zlatých Moraviec bod za bezgólovú remízu.

Hlasy po zápase

Branislav Mráz, tréner Zlatých Moraviec:
"Diváci videli bojovný zápas. Vedeli sme, že súper má kvalitný stred poľa a ten sme sa snažili eliminovať. Mali sme dostatok streleckých príležitostí, škoda, že sa aspoň jedna z nich neujala. Myslím si, že remíza je spravodlivá."

Pavel Hapal, tréner Senice: "Videli sme obojstranne snaživý futbal. Myslím, že sme boli lepší na lopte aj v kombinácii. Súper mal viac streleckých šancí, no hrá sa na góly. Tie sme nedali a z tohto pohľadu som sklamaný. Na druhej strane nemám čo hráčom vytknúť."