Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

Slovan Bratislava prehral s Trenčínom, triumfovala aj Dunajská Streda

Na snímke vľavo Ibrahim Rabiu a vpravo Andraž Šporar (obaja Slovan) hlavičkujú v zápase 5. kola nadstavbovej skupiny Fortuna ligy o titul ŠK Slovan Bratislava - AS Trenčín v Bratislave 14. apríla 2018. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pozrite si aktuálne výsledky z Fortuna ligy.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Hostia sa ujali vedenia už v 2. minúte. Pri ich prvom útoku de Kamps "vyrobil" hrubú chybu a faul pred 16-kou a z priameho kopu Čatakovič poslal prízemnou strelou loptu do pravej časti brány. Slovan mohol vzápätí vyrovnať, ale centrovanú loptu Čavriča usmernil Rabiu mimo brány. Trenčín prekvapil aj po druhý raz. Do ľavého priestoru tesne za polovicou ihriska si s loptou nabehol Gong a strelou medzi nohy prekonal brankára Šullu. V 24. minúte gólovú šancu de Kampsa vyhlavičkoval na bránkovej čiare Čögley a o desať minút neskôr ďalšiu gólovú príležitosť nevyužil Rundič.

Na snímke tréner Trenčína Vladimír Cifranič v zápase 5. kola nadstavbovej skupiny Fortuna ligy o titul ŠK Slovan Bratislava - AS Trenčín v Bratislave 14. apríla 2018.
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Po zmene strán prišli na ihrisko dvaja čerství hráči - Savičevič a Vittek. V akcii na jeden dotyk tesne vedľa zakončil hosťujúci Azango a v 69. minúte sa presadili obaja striedajúci hráči. Po prihrávke Vitteka znížil na 1:2 Savičevič. Slovanisti sa už aspoň na vyrovnanie nezmohli. Naopak, už v nadstavenom čase Šulla po vybehnutí nezískal loptu a do prázdnej brány upravil na konečných 1:3 pre hostí Gong.

5. kolo skupiny o titul

ŠK Slovan Bratislava - AS Trenčín 1:3 (0:2)

Góly:
69. Savičevič - 15., 90.+ Gong, 2. Čatakovič. Rozhodovali: Marhefka – Ádám, Jenčura, ŽK: de Kamps, Rundič, Rabiu - Paur, Šemrinec, 1337 divákov.

zostavy a striedania:

Slovan:
Šulla – Sekulić, Bajrić, Božikov, Rundič – de Kamps (46. Savičevič) – Čavrič (70. Hološko), Holman, Rabiu (46. Vittek), Moha – Šporar

Trenčín: Šemrinec – Čögley, Kleščík, Skovajsa, Keston – El Mahdioui – Gong, Paur (87. van Arnhem), Sleegers (57. Beridze) - Čatakovič (90.+ Kadák), Azango

Martin Ševela, tréner Slovana: "Vstup do zápasu sme mali katastrofálny. Boli sme potrestaní hneď z prvej šance, do ktorej sa súper dostal. Stav 0:2 je už ťažko dobiehať, najmä keď v úvode stretnutia sme urazili šťastenu ľahkovážnosťou, zbytočnými stratami a nedôslednosťou v určitých herných situáciách sme sa pripravili o víťazstvo. Vedeli sme, že súper je výborný v prechode smerom do útoku, že má rýchle krídla, na to sme hráčov upozorňovali. ale nebolo to dostačujúce, aby sme túto silnú stránku Trenčína eliminovali. Neskôr sme si vypracovali gólové šance, v hernej kvalite sa posúvame. Súper však bol efektívny a zaslúžene zvíťazil. Situáciu sme si trochu skomplikovali, ale pôvodný cieľ, ktorým je pohárová Európa sa nemení. V ďalších zápasoch však bude potrebné urobiť určité zmeny v zostave."

Vladimír Cifranič, tréner Trenčína: "Bol to pre nás veľmi ťažký zápas. Začiatok sme však mali excelentný strelili sme dva góly. Slovan postupne preberal iniciatívu, bol lepší, futbalovejší, zatlačil nás do hlbokého defenzívneho bloku. Prežili sme polčas tým, že sme neinkasovali a po zmene strán sa už naša prechodová fáza trochu zlepšila. Ale úprimne musím povedať, že pokiaľ ide o futbalovú stránku nevyhralo lepšie mužstvo. My sme dávali góly, Slovan svoje šance nepremenil, aj taký je futbal."



DAC Dunajská Streda - MŠK Žilina 3:1 2:0)

Góly:
27. Bayo, 31. Ljubičič, 68. Králik (vlastný) - 62. Dias. Rozhodovali: Ziemba – Benko, Ferenec, ŽK: Kálmar, Ljubičič - Jánošík, 7925 divákov.

zostavy a striedania:

Dunajská Streda:
Macej - Huk, Šatka, Záhumenský - Koštrna (46. Rodolfo), Ljubičič, Pambou, Kalmár (64. Herc), Davis - Bayo (80. Černák), Vida

Žilina: Volešák - Chvátal, Kaša, Králik, Holúbek - Škvarka, Diaz, Bičachčjan (75. Balaj) - Mihalík (84. Polievka), Mráz, Kubík (46. Jánošík)

Adrián Guľa, tréner Žiliny: "Hralo sa pre divákov atraktívne stretnutie, otvorené, z našej strany vysoko neefektívne. Súper sa dôrazom a našou chabou defenzívou dostal do dvojgólového vedenia. Ale mohli sme sa dostať do zápasu ešte v prvom polčase po dvoch veľkých Kubíkových šanciach. V druhom polčase sme dali gól, ale dali sme si aj vlastný gól. Dnes nám chýbal zabijácky inštinkt, preto domácim gratulujem, že dôležitý zápas zvládli."

Marco Rossi, tréner DAC: "Hral sa veľmi pekný zápas proti dobrému súperovi v rýchlom tempe. Dnes sme mali šťastie pri treťom góly. Žilina je zaslúžene majster, má jasnú identitu. Ale my sme si výhru zaslúžili, lebo sme dokázali premeniť svoje šance."


Oba tímy išli do duelu s informáciou, že Slovan prehral doma s Trenčínom 1:3 a utrpel prvú domácu prehru v sezóne. DAC tak mohol rivalovi v tabuĺke odskočiť, resp. žilinský majster sa na "belasých" dotiahnuť. Po optrnom úvode mal DAC silnú 4-minútovku od 27. do 31. minúty, keď dal dva góly. Najprv Bayo vyťažil z dobrej prihrávky Vidu, potom kapitán Ljubičič nezadržateľne hlavou poslal do siete hostí center Davisa. V 37. minúte mohli "šošoni" zníťiž po veľkej chybe brankára Maceja v rozohrávke, ale osamotený Kubík trafil len do žrde.

V druhom polčase držal DAC súpera na dištanc len do 62. minúty, keď si Dias nabehol na časovanú prihrívku spoluhráča a prekonal Maceja. O šesť minút ale DAC opäť viedol o dva góly, keď si Králik veľmi nešťastne hlavou zrazil center Davisa do vlastnej brány. DAC si už výhru postrážil a v tabuľke má na druhom mieste pred Slovanom náskok štyroch bodov, na trnavského lídra stráca šesť bodov, Trnava hrá ale v nedeľu doma s Ružomberkom.

5. kolo o udržanie sa



FC Nitra - 1. FC Tatran Prešov 3:2 (1:2)

Góly:
62., 68. Vestenický, 40. Steinhübel - 16. Micherda, 28. A. Leško. Rozhodovali: Horváth – Slyško, Pozor, ŽK: Charizopulos, Kotrík, Fabiš - A. Leško, Keresteš, Prikryl, Gatarič, 372 divákov.

zostavy a striedania:

Nitra: Hroššo - Kuník, Križan, Niba, Fabiš – Kóňa, Šimončič - Kotrík (46. Vestenický), Charizopulos (47. A. Fábry), Steinhübel - M. Fábry (75. Militosjan)

Prešov: Lukáč – Bartek, Dzurík, Prikryl, Sedlák (79. Trapanovski) – Keresteš - Micherda, Gatarić, A. Leško (56. Kraľovič), Grešák (76. Udeh) - Hošek

Ivan Galád, tréner Nitry: "Niekedy je asi dobré, že prehrávate 0:2, lebo vtedy zistíte akých hráčov máte v kádri. Napriek dvojgólovému manku sme verili vo víťazstvo, ktoré považujem za zaslúžené."

Anton Mišovec, tréner Prešova: "Stretnutie sa mi nehodnotí dobre, lebo sme stratili dvojgólové vedenie. Vypomstilo sa nám zníženie na 1:2 pred polčasovou prestávkou. Po zmene prišiel obrovský tlak Nitry. Trénerovi domácich vyšlo striedanie, a čo bolo veľmi dôležité do hry sa dostal Kóňa. Víťazstvo Nitry je zaslúžené."


Úvodné minúty stretnutia patrili domácim. Vo 4. minúte Šimončič prihral Kóňovi, ktorý z dobrej pozície prestrelil. V 6. minúte mal gól na hlave M. Fábry, ale Charizopulosov center z pravej strany poslal tesne mimo. Do vedenia išli prekvapujúco hostia, keď v 16. minúte Micherda využil nedorozumenie v pokutovom území domácich a prízemnou strelou prekonal Hrošša. V 28. minúte bolo už 0:2. Po ďalších zmätkoch v domácej obrane sa lopta dostala k voľnému A. Leškovi, ktorý prekonal Hrošša. V 40. minúte sa skóre opäť menilo, to Nitranom vyšla parádna akcia s gólovou koncovkou Steinhübela.

Do druhého dejstva vstúpili Nitrania ofenzívne. V 48. minúte vychytal Steinhübela pozorný Lukáč. V 50. minúte A. Fábry posunul Kuníkovi, ktorého bomba letela tesne nad. V 59. minúte Kóňa posadil loptu na hlavu Križana, výborný Lukáč opäť zachránil. Tlak domácich silnel a zaslúžené vyrovnanie priniesla 62. minúta. Kóňov center z ľavej strany našiel na hranici malého vápna striedajúceho Vestenického, ktorý prudkou strelou k žrdi nedal Lukáčovi šancu. Dokonalý obrat priniesla 68. minúta, keď Vestenický svojim druhým gólom poslal Nitru do vedenia. V 72. minúte mal poistku na kopačke M. Fábry, toho v čistej šanci vychytal Lukáč. Za predvedený výkon po zmene strán je víťazstvo Nitranov zaslúžené.

FK Železiarne Podbrezová – FK Senica 3:1 (0:0)

Góly:
52. Leško, 73. Bernadina, 77. Ranko (vlastný) – 54. Kitambala. Rozhodovali: Pavlík – Bobko, Galo, ŽK: Leško - Richtárech, Zezinho, Celis, Medveděv, 812 divákov.

zostavy a striedania:

Podbrezová:
Kuciak – Viazanko, Krivák, Djordjevič, Turňa – Sedláček, Kostelný (14. Njire) – Bernadina , Tereščenko (70. M. Mikuš), Leško (90+1 Mejri) – Wiezik

FK Senica:
Holec – Ranko, Práznovský, Villarraga – Sarpei (24. A. Kováč), Richtárech – Medvěděv, Zezinho (81. Castaneda), Brašeň (72. Ďungel) – Kitambala, Celis

Marek Fabuľa, tréner Podbrezovej: „Súper mal dve vynikajúce šance, jednu sme ustáli a druhú nie. Inak to bolo z našej strany výborné. Futbal mal svoju kvalitu, emóciu, všetko, čo má ponúknuť divákovi. Duel bol nadštandardný. Prvý polčas sme mali excelentný, len škoda, že sme nepremenili aspoň jednu šancu. V druhom sme dali gól potom, čo sme ustáli nebezpečnú príležitosť súpera, no následne po rozohrávke sme hneď inkasovali. Bolo to o obrovskej emócii, takže som rád, že to moji hráči ustáli a verili, že to môžu zvládnuť. Podarilo sa, dali sme dva góly a pre nás toto semifinále ligy majstrov napokon vyhrali.“

Ton Caanen, tréner Senice: „Bol to dobrý zápas i napriek ťažkým podmienkam na ihrisku, keďže terén je tu horší. Oba tímy chceli hrať futbal. Hlavne v druhom polčase, kedy sme inkasovali, no hneď sme sa dostali do zápasu pekným vyrovnávajúcim gólom na 1:1. Vedeli sme aj výsledok z Nitry, ktorá prehrávala, takže jeden bod nám nestačil, no i tak musíme získavať body, aj keď napokon Nitra vyhrala. Namiesto toho, aby sme išli so zámerom pridať druhý gól, tak sme inkasovali dvakrát v rozpätí štyroch minút a bolo po zápase. V tabuľke sa prakticky nič nezmenilo, stále je päť zápasov do konca. Musíme sa teda dobre pripraviť na ďalších súperov.“

Dávid Leško, autor úvodného gólu zápasu, stredopoliar Podbrezovej: „Zápas sme brali s plnou vážnosťou, od začiatku sme sa snažili ísť za víťazstvom , čo sme na ihrisku dokazovali svojou aktívnou hrou. V prvom polčase sme nepremenili šance, ale v druhom sme dúfali, že sa to zlomí a podarilo sa nám skórovať. Hralo sa o veľa, som rád, že sme to v druhom polčase zobrali do svojich rúk a duel zvládli.“


V prvom polčase mali viac z hry domáci futbalisti. V prvej šanci sa ocitol už v 15 sekunde Tereščenko, keď dostal dobrú loptu za obranu, ale z pravej strany zakončoval len do brankára Holeca. Potom sa Podbrezovčanom zranil Kostelný, ale ani to Fabuľov tím nepribrzdilo. V 16. minúte zahrával priamy kop Leško a v tutovke sa ocitol Bernadina, zakončoval ťahaný za dres protihráčom tesne vedľa. Ďalšia štandardka Leška putovala na Wiezika, ten hlavičkoval taktiež vedľa. Seničanom sa po dvadsiatich minútach zranil Sarpei, vpredu však nehrozili, navyše viackrát zdržiavali hru. Pred prestávkou mohli otvoriť skóre iba 'železiari', Leško najprv razantnou strelou tesne spoza šestnástky poriadne preveril gólmana hostí a potom ho natiahol pri koncovke z uhla z ľavej strany pokutového územia.

V druhom dejstve sa Záhoráci osmelili. V 51. minúte po centri Brašeňa hlavičkoval Kováč do protihráča, odrazená lopta putovala následne pred Kitambalu, ktorý zoči – voči Kuciakovi neuspel. Potvrdilo sa tak pravidlo nedáš – dostaneš, pretože Kuciak hneď dlhým nákopom rozohral, Bernadina hlavou predĺžil loptu Leškovi a ten svoj únik zavŕšil otváracím gólom. Stav 1:0 však dlho nevydržal. V 54. minúte totiž Brašeň vyskúšal z ľavej strany prízemný center a v strede šestnástky sa presadil pohotový Kitambala – 1:1. Prevahu mali potom podbrezovskí futbalisti, okupovali šestnástku súpera, ale pred možnosťami Djordjeviča či Bernadinu dobre zasahovala aj hosťujúca obrana a Tereščenko z asi 18 metrov mieril tesne nad brvno.

Presadiť sa podarilo napokon v 73. minúte Bernadinovi, dostal loptu z polovice ihriska do šestnástky a na dvakrát ju poslal do bránky i cez nohy Villarragu. To však nebolo všetko, pretože o štyri minúty prešiel Wiezik popri obrane súpera, vystrelil a Holec loptu vyrazil presne do hrude svojho kapitána Ranka, ktorý tak zaznamenal nešťastný vlastný gól. Za stavu 3:1 mal ešte šancu striedajúci Mikuš, mieril do vinkla, no brankár Senice sa tiež vyznamenal.

MFK Zemplín Michalovce - FC ViOn Zlaté Moravce 2:0 (1:0)

Góly:
36. Žofčák, 79. Sulley. Rozhodoval: Kružliak, ŽK: Matič, Sulley - Nikolič, Harba, ČK: 89. Šimčák (po 2. žltej)

zostavy a striedania:

Michalovce:
Kira - Žofčák, Šosták, Mancilla, Šimčák - Bednár - Jankauskas, Turík (46. Matič), Niši, Kolesár (87. Šumejko) - Kurminowski (72. Sulley)

Zlaté Moravce: Kováč - Kotula, Pintér, Horník, Chren - Orávik, Ewerton, Nikolič (77. Duga), Bartolomeu (85. Jančura) - Urgela (46. Šašinka), Harba

Anton Šoltis, tréner MFK Zemplín Michalovce: "Mali sme veľa hráčov zranených, zostava bola preto improvizovaná. Náš výkon v prvom polčase bol v poriadku, v druhom sa obraz hry trošku zmenil. Viac šancí mal súper, ale ustáli sme to a máme tretie víťazstvo v rade, čo sa mne ako hlavnému trénerovi tímu za dva a pol roka ešte nepodarilo."

Juraj Jarábek, tréner FC ViOn Zlaté Moravce: "Treba poďakovať Michalovciam za veľmi korektný zápas. Ja si myslím, že mal všetko, čo mal mať dobrý futbal, divák musel byť spokojný. K nášmu výkonu - obohratá platňa. Opäť sme hrali dobre, no súper dával góly. Je to o chybách a súper tentoraz potrestal viac našich chýb. Musíme ísť ďalej za potrebným víťazstvom a ja verím, že ho dosiahneme v sobotu na našom štadióne v odvete s Michalovcami."


Úvod prvého polčasu bol o obojstrannom čakaní na chybu súpera. Herne mali mierne navrch domáci, ale nepresná Kolesárová hlavička v 23. minúte nespravila starosti brankárovi Kováčovi. Domáci postupne zvyšovali svoju aktivitu a v 36. minúte boli odmenení. V rýchlej akcii odcentroval Kolesár do šestnástky, Žofčák využil nedôraz zlatomoraveckých obrancov a hlavou otvoril skóre - 1:0.

Hostia vstúpili do druhého dejstva s viditeľnou snahou o vyrovnanie. V 58. minúte sa na kraji šestnástky uvoľnil Ewerton, ale jeho strelu zastavila pravá žřd. ViOnu to nevyšlo ani kombinačne v 63. minúte, keď Harba v úniku dvoch proti jednému volil namiesto pýtajúcej sa prihrávky strelu, no neuspel. V 79. min zvýšil náskok domácich Sulley, keď ideálne zareagoval na rohový kop Kolesára a hlavou prekonal Kováča - 2:0. Domáci sa v závere sústredili na udržanie dvojgólového náskoku, ktorý ešte mohol navýšiť Sulley, ale v 90. minúte pred Kováčom neuspel. Bodku za zápasom dal nádejný pokus hosťujúceho Orávika spoza šestnástky, brankár Kira si však poradil.