Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Fortunaliga

Tatran Prešov po piatich rokoch vypadol z Fortuna ligy

Na snímke hráči FK Senica po zápase 9. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy FK Senica - 1. FC Tatran Prešov. Senica, 12. mája 2018 Foto: TASR/Martin Palkovič

Pozrite si aj ďalšie výsledky tímov bojujúcich o záchranu.

Senica 12. mája (TASR) -Futbalisti 1. FC Tatran Prešov vypadli z Fortuna ligy a v nasledujúcej sezóne budú hrať iba v druhej najvyššej slovenskej súťaži. Rozhodla o tom ich remíza v sobotňajšom zápase predposledného 9. kola nadstavbovej časti FL v skupine o udržanie na ihrisku Senice 0:0. Po nej majú na poslednom mieste tabuľky na Záhorákov manko troch bodov a horšie vzájomné zápasy. Najstarší slovenský klub vypadol z ligy tretíkrát po rokoch 2002 a 2013. Senica bude hrať baráž o účasť v najvyššej súťaži.

9. kolo skupiny o udržanie sa



FK Senica - 1. FC Tatran Prešov 0:0

Góly:
Rozhodovali: Pavlík - D. Hrčka, Hrmo, ŽK: Ranko, Chacón, Lupták - Luberda, Prikryl, Udeh, 891 divákov

Senica: Holec – Ranko, Práznovský, Villarraga – Herrera, Zezinho, Cuadros (66. Krč), Lupták, Richtárech - Castaňeda (89. Podhorin), Chacón (81. Vaščák)

Prešov: Lukáč – Bartek, Luberda, Prikryl, Petko – Micherda, Dzurík (85. Udeh) – Gatarić, Katona (65. Leško), Kraľovič (82. Dupkala) – Hošek

Ton Caanen, tréner Senice: "Na začiatok by som chcel vyjadriť sympatie Prešovu. Počasie ovplyvnilo zo začiatku hru, začali sme nervózne. Druhú časť prvého polčasu sa naša hra zlepšila, začali sme viac kombinovať. Bohužiaľ, poslednú šancu v prvom polčase sme nepremenili, ale do kabíny sme išli s dobrým pocitom. Druhá časť zápasu bola typická pre dva kluby, ktoré bojujú o záchranu, dopadlo to nakoniec férovo výsledkom 0:0. Nakoniec by som sa chcel poďakovať našim fanúšikom, ktorí dnes prišli a bolo ich počuť. Je to veľká pomoc a veľká podpora pre celý náš tím."

Anton Mišovec, tréner Prešova: "Zo zápasu som sklamaný, pretože sme nesplnili cieľ tohoto zápasu, chceli sme tu vyhrať. Takticky sme boli dobre pripravení, najsilnejších hráčov súpera sme do šance nepustili. V prvom polčase sme mali viac z hry a lepšie príležitosti, no nepremenili sme ich. Bohužiaľ sme nedokázali streliť gól a to sa nám stalo už v niekoľkých remízových zápasoch, preto sme nevyhrali."


Vo veľmi dôležitom súboji o záchranu pricestoval na Záhorie 12. celok tabuľky Tatran Prešov. Dve hodiny pred stretnutím sa v Senici spustil prudký lejak s krupobitím a zápas sa odohral na veľmi šmykľavom teréne. Do zápasu vstúpili o niečo aktívnejšie hostia, ale do zakončenia sa nedostali. Prvýkrát skúšal šťastie na domácej strane v 9. minúte Castaňeda, jeho strelu brankár kryl. Hostia nepríjemne pohrozili v 22. minúte, kedy Gataričovu strelu s námahou vyrážal Holec. Hra sa postupne vyrovnala a loptu na svojich kopačkách držali viac Záhoráci. V 35. minúte po Luptákovej prihrávke krásne vystrelil Chacón, lopta letela tesne vedľa ľavej šibenice. Strelecké šťastie pokúšal Castaňeda, tentoraz z priameho kopu v 41. minúte, no lopta letela tesne vedľa.

Šachová partia pokračovala aj v druhom polčase. Obe mužstvá si dokázali vypracovať gólové šance, avšak strelci nemali obuté strelecké kopačky. V 48. minúte po priamom kope hostí jemne tečoval loptu hlavou Luberda, Holec bol na svojom mieste. Potom mala Senica silnú 10-minútovku, v ktorej sa dostala do troch šanci. Najskôr Casteňeda mieril vedľa, rovnako si počínal tento hráč o dve minúty neskôr. Obrovskú možnosť na otvorenie skóre mal kapitán domácich Ranko, keď sa ocitol sám pred brankárom Lukáčom, no ten výborným vybehnutím šancu zmaril. Potom prežili klinickú smrť aj Záhoráci pri šanciach Prešova. V 64. minúte Gataričov vokej spoza pokutového územia letel tesne vedľa. Najväčšiu možnosť na gól mal v 67. minúte Hošek, Seničanov výborným zákrokom podržal brankár Holec. V nervóznom závere, keď sa nastavovalo až 6 minút, už gól nepadol, hoci k nemu mal blízko striedajúci Seničan Krč. V náročnom stretnutí sa zrodila bezgólová remíza, ktorá stačila Záhorákom na udržanie si barážovej priečky.

FC ViOn Zlaté Moravce - FC Nitra 2:2 (1:1)

Góly:
2. Orávik (z 11 m), 52. Šašinka - 9. Šimončič, 70. Vestenický. Rozhodoval: Chmura, ŽK: Bariš, Ewerton, Kováč - Križan, Liba, Kuník. 822 divákov

zostavy a striedania:

FC ViOn Zlaté Moravce:
Kováč - Nikolič, Pintér, Horník, Chren - Pleva - Orávik (86. Cleber), Bariš, Harba, Ewerton (90. Duga) - Šašinka (75. Urgela)

FC Nitra: Hroššo - Kuník, Križan, Liba, Chovanec - Kóňa, Šimončič (60. Valenta) - Charizopulos (51. Fábry), Kotrík (69. Militosjan), Machovec - Vestenický

Regionálne derby prinieslo v prvom polčase obojstranne ofenzívny futbal. Už v 1. min mohol skórovať Vestenický, ale z rohu malého vápna netrafil. Na opačnej strane Ewerton dobre mierenou strelou z hranice šestnástky neprekvapil nitrianskeho brankára. Nádherný futbalový moment priniesla 9. min, keď Šimončič z asi 25 m trafil ľavý horný kút Kováčovej bránky. V 14. min mohlo byť vyrovnané. Na Ewertonov center si vyskočil Harba, ale hlavou len opečiatkoval brvno brány hostí. V 21. min Plevov center našiel Šašinku, ten hlavou prekonal Hrošša, ale gól pre tesný ofsajd neplatil. Vyrovnanie priniesla 22. minúta. Liba v pokutovom území zrazil Šašinku a nariadenú jedenástku Orávik bezpečne premenil. Po polhodine hry sa Bariš rútil sám na Hrošša, ale ten si s jeho strelou poradil. V závere prvého polčasu "nabil" Pintér Šašinkovi, ale ten z asi 8 m prestrelil.

Otvorený futbal pokračoval aj v druhom polčase. V 50. min Nikoličovu strelu odvrátil v poslednej chvíli na roh Križan. Na opačnej strane sa v dobrej pozícii ocitol Vestenický, ale Kováč jeho pokus na dvakrát skrotil. Do vedenia išli domáci v 52. min. Orávikov center z pravej strany posunul Harba Šašinkovi a ten našiel medzeru medzi Hroššovými nohami. V 65. min mohol poistiť vedenie domácich Harba, ale prekonaného Hrošša zastúpil na bránkovej čiare Križan. V 70. min sa začínalo odznovu. Strelu striedajúceho Militosjana Kováč vyrazil, ale nekrytý Vestenický poslal loptu do siete. V 79. min predviedli domáci peknú akciu po osi Orávik - Ewerton, ale striedajúci Urgela v koncovke zlyhal. Vo výbornom derby zápase sa body nakoniec spravodlivo delili.

MFK Zemplín Michalovce - FK Železiarne Podbrezová 1:0 (1:0)

Gól:
41. Niši. Rozhodoval: Dohál, ŽK: Lepieš, Tereščenko, Viazanko, Sedláček (všetci Podbr.)

zostavy a striedania:

MFK Zemplín Michalovce:
Biesczad - Žofčák, Kavka, Carrillo, Šimčák -Bednár - Koscelník, Turík, Niši (89. Harutyunyan), Kolesár (87. Antonov) - Bragin (68. Sulley)

FK Železiarne Podbrezová: Drobnjak - Viazanko, Krivák, Djordjevič, Turňa - Sedláček, Breznaník (86. Mejri) - Tereščenko (67. Mojžiš) , Bernardina, Jedinák - Lepieš (67. Wiezik)

Anton Šoltis, tréner MFK Zemplín Michalovce: i>"Súper bol dobre organizovaný po celý zápas, my sme mali problém ich 'otvoriť'. Keď sme sa už aj dostali za ich stredovú formáciu, tak sme to v ofenzíve riešili zle. Pri našom góle sme využili chybu súpera, Niši dal pekný gól. Chceli sme vyhrať posledný domáci zápas, to sa nám podarilo. Gratulujem našim chlapcom, z víťazstva máme radosť."

Marek Fabuľa, tréner FK Železiarne Podbrezová: "Je pre nás škoda, že o zápase rozhodla taká situácia. Podali sme zodpovedný výkon, ktorý bol po taktickej stránke na vysokej úrovni. Chlapci plnili veci, na ktorých sme sa dohodli. Nastúpili sme s viacerými mladými hráčmi, pre ktorých bol tento zápas veľkým testom v náročnom michalovskom prostredí. Boli sme zvedaví ako to zvládnu a na moju radosť bol ich výkon veľmi dobrý. Škoda, že viaceré akcie neboli dotiahnuté do konca. Pre futbal v Podbrezovej je táto mladá generácia veľký prísľub a takéto zápasy mladých hráčov posúvajú ďalej."


Prvý polčas priniesol zaujímavé dianie i gólové príležitosti na oboch stranách. V 16. minúte sa pri strele domáceho Turika vyznamenal brankár hostí Drobnjak a úspešný nebol krátko na to ani Bragin, ktorý v nádejnej pozícii minul bránku. O štyri minúty mohol prísť trest, ale osamotený Tereščenko neprekonal Biesczada. V 38. minúte sa už hráči Podbrezovej tešili, keď Bernardinovu strelu dorazil Breznaník, no gól neplatil pre ofsajd. Skóre sa však predsa len zmenilo ešte v prvom polčase, keď japonský stredopoliar v službách Michaloviec Niši využil zaváhanie v obrane hostí a efektne preloboval Drobnjaka - 1:0.

V druhom dejstve pribudlo nervozity i žltých kariet. Domáci v 53. minúte nepotrestali chybu brankára Drobnjaka, ten však podržal svoj tím pri veľkej šanci striedajúceho Sulleya v 75. minúte. Domáci v závere takmer prišli o tesné víťazstvo. V 88. minúte najskôr Bernardina nevyužil nedorozumenie brankára Biesczada s Kavkom a hrdinom Podbrezovej sa nestal ani Wiezik v nadstavenom čase, keď v páde neprekonal domáceho brankára.