Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Futbal

VIDEO: Zápas medzi Čiernou Horou a Ruskom nedohrali

Zdravotníci odvážajú na nosidlách ruského brankára Igora Akinfejeva po tom, ako ho zasiahla svetlica v kvalifikačnom futbalovom zápase na EURO 2016 G-skupiny Čierna Hora - Rusko v Podgorici 27. marca 2015. Foto: TASR/AP

Oba tímy sú súpermi našich futbalistov v C - skupine kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy vo Francúzsku.

Podgorica 27. marca (TASR) - Zápas futbalovej kvalifikácie EURO 2016 medzi Čiernou Horou a Ruskom hlavný rozhodca Deniz Aytekin v 68. minúte predčasne ukončil po vyčíňaní domácich fanúšikov a roztržke medzi hráčmi oboch tímov. Už po dvadsiatich sekundách duel prerušili. Brankára hostí Igora Akinfejeva totiž zasiahla priamo do hlavy svetlica hodená z hľadiska. Z ihriska ho museli vyniesť na nosidlách.

Aytekin následne poslal obe mužstvá do kabín a zápas pokračoval až po polhodinovej prestávke. Akinfejeva vystriedal Jurij Lodygin. Ako informovala agentúra AP s odvolaním sa na ruskú televíziu, zraneného brankára previezli do nemocnice na vyšetrenia. V 67. minúte po nepremenenom pokutovom kope Širokova čiernohorskí fanúšikovia opäť vyčíňali, na ihrisku sa strhla mela medzi hráčmi a hlavný arbiter zápas predčasne ukončil. Podľa televízie Sport Klub pred roztržkou zasiahol predmet ďalšieho hráča Ruska.

Rusi podali protest

Ruský futbalový zväz (RFZ) podal protest proti rozhodnutiu delegátov Európskej futbalovej únie (UEFA) o pokračovaní zápasu kvalifikácie EURO 2016 na pôde Čiernej Hory po tom, čo brankára Igora Akinfejeva zasiahla svetlica. Rusi zároveň chcú, aby duelu kontumovali v ich prospech.

Incident sa odohral už v prvej minúte, gólmana Ruska museli vyniesť na nosidlách a išiel na ošetrenie do nemocnice. Duel pokračoval po vyše polhodinovej prestávke. Zápas nakoniec nedohrali. V 67. minúte po nepremenenej penalte Širokova čiernohorskí fanúšikovia opäť vyčíňali, na ihrisku sa strhla mela medzi hráčmi a Dmitrija Kombarova zasiahol ďalší objekt hodený z tribún. Hlavný arbiter potom zápas predčasne ukončil za stavu 0:0.

"Je hanba, že výtržnosti čiernohorských fanúšikov zmarili zápas, ktorý mohol byť veľmi zaujímavý," povedal prezident RFZ Nikolaj Tolstych. "Po konci zápasu sme podali protest. Podľa nás ho mali zastaviť už po prvom incidente v prvej minúte. Som presvedčený, že UEFA príde s objektívnym a férovým rozhodnutím, ktoré bude v súlade s ich pravidlami. Myslíme si, že by ho mali kontumovať v náš prospech," dodal.

UEFA si pred štartom disciplinárneho konania počká na vyjadrenia rozhodcov a svojich delegátov. "UEFA odsudzuje všetky druhy násilia a mrzí nás, že prišlo k takýmto incidentom v zápase kvalifikácie EURO 2016 medzi Čiernou Horou a Ruskom v Podgorici. Čakáme na oficiálne správy od delegáta a rozhodcu, po ktorých otvoríme disciplinárne konanie. Pravdepodobne v pondelok," uviedol zástupca UEFA Pedro Pinto.

Akinfejev utrpel otras mozgu a popáleniny na krku, informoval lekár ruského tímu Eduard Bezuglov. "Bol na pozorovaní v miestnej nemocnici, absolvoval vyšetrenie mozgu a ďalšie testy. Nie je v ohrození života. Cestoval s tímom späť do Moskvy a tam sa podrobí ďalšej rehabilitácii," povedal Bezuglov.

Akinfejev sa podľa vlastných slov cíti v poriadku. V oficiálnom stanovisku, ktoré zverejnila ruská federácia, ďakoval fanúšikom za podporu. "Nanešťastie takéto veci vo futbale existujú. Dúfam, že také niečo sa už nebude opakovať nikde na svete," vyjadril sa 28-ročný brankár.


"Ospravedlňujem sa ruským hráčom a realizačnému tímu za všetko, čo sa stalo. Nie je prekvapenie, že rozhodca zápas ukončil, najmä po druhom incidente," povedal tréner domácich Branko Brnovič. "Moji hráči sú totálne rozrušení, nedostal som z nich ani slova a ja tiež neviem, čo mám na to všetko povedať. Teraz už nemáme šancu sa kvalifikovať a čaká nás tvrdý trest," dodal Brnovič. Čierna Hora a Rusko majú po štyroch zápasoch na konte päť bodov. G-skupiny vedie 13-bodové Rakúsko, druhé je Švédsko, ktoré získalo rovnako v piatich dueloch deväť bodov.

"Myslím si, že bolo správne prerušiť zápas. Po prvom incidente nám povedal delegát UEFA, aby sme pokračovali a my sme museli. Nášho brankára hospitalizovali a má popáleniny na krku," povedal tréner Ruska Fabio Capello. Dmitrij Kombarov uviedol pre Vjesti, že počas druhého incidentu ho fanúšikovia niečím zasiahli. Niektoré médiá uvádzajú, že išlo o zapaľovač.

Tretí incident v EURO 2016

Piatkový incident bol už tretí v kvalifikácii EURO 2016, ktorý majú na svedomí fanúšikovia krajín bývalej Juhoslávie. V októbri ukončili zápas medzi Srbskom a Albánskom po tom, čo nad ihriskom preletela vlajka takzvaného "veľkého Albánska". To vyvolalo šarvátku medzi hráčmi a na ihrisko vbehli domáci fanúšikovia, ktorí napadli hráčov Albánska. V novembri zase chuligáni Chorvátska zahádzali ihrisko v Miláne pyrotechnikou a svetlicami a rozhodcovia museli duel s domácim Talianskom na niekoľko minút prerušiť.

Video: Brankára Ruska Igora Akinfejeva zasiahla svetlica