Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

FOTO: Chorvátsko zdolalo po predĺžení Anglicko a je vo finále

Stretnutie v 109. minúte rozhodol Mario Mandžukič na snímke v popredí. Foto: TASR/AP

V 109. minúte stretnutia rozhodol Mario Mandžukič.

Moskva 12. júla (TASR) - Futbalisti Chorvátska sa stretnú s Francúzskom vo finále MS 2018 v Rusku. V stredajšom druhom zápase semifinále v moskovských Lužnikách zdolali Anglicko 2:1 po predĺžení. Angličania síce viedli od 5. minúty po góle Kierana Trippiera, po zmene strán však vyrovnal Ivan Perišič a v 109. minúte rozhodol Mario Mandžukič.

Chorvátsko sa do finále svetového šampionátu prebojovalo premiérovo, jeho doterajšie maximum bolo tretie miesto z roku 1998. Anglicko prehralo v semifinále rovnako ako pri predchádzajúcej účasti v tejto fáze, v roku 1990 obsadilo štvrtú priečku.

Finále je na programe v nedeľu o 17.00 SELČ opäť v Lužnikách. Duel o bronz medzi Anglickom a Belgickom sa odohrá v sobotu o 16.00 SELČ v Petrohrade.

Semifinále:



Chorvátsko - Anglicko 2:1 pp (1:1, 0:1)

Góly: 68. Perišič, 109. Mandžukič - 5. Trippier. ŽK: Mandžukič, Rebič - Walker. Rozhodovali: Cakir - Duran, Ongun (všetci Tur.), 78.011 divákov

Chorvátsko: Subašič - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinič (94. Pivarič) - Rakitič, Brozovič - Rebič (101. Kramarič), Modrič (119. Badelj), Perišič - Mandžukič (115. Čorluka)

Anglicko: Pickford - Walker (112. Vardy), Stones, Maguire - Trippier, Alli, Henderson (97. Dier), Lingard, Young (91. Rose) - Sterling (74. Rashford), Kane


Do stredovej formácie Chorvátska sa od začiatku vrátil Brozovič, Anglicko verilo základnej zostave zo štvrťfinále. Anglicko vybojovalo štandardnú situáciu v blízkosti šestnástky hneď v úvodných minútach. Trippier peknou strelou prekonal múr i brankára Subašiča a veľmi rýchlo poslal Anglicko do vedenia. Angličania boli aktívnejší aj po strelenom góle, hrali v tempe, zatiaľ čo Chorváti sa doň nevedeli dostať. Nebezpečenstvo hrozilo aj po rohovom kope a hlavičke Maguirea, na potrebný teč nedočiahol žiaden jeho spoluhráč. Naštartovať Chorvátov sa pokúsil Perišič, ktorý po rýchlom prenesení hry od Madriča na ľavú stranu vyslal prudkú strelu z diaľky. Angličania zväčša nechceli špekulovať a hrali veľmi priamočiaro, vpredu robil problémy chorvátskej defenzíve rýchly Sterling. Vyloženú šancu si však vypracovali kombináciou, Kane zoči-voči neprekonal Subašiča a z dorážky trafil žrď. Potom sa už pripomenuli Chorváti, center Rebiča odvrátil Stones iba k tomu istému hráčovi, ktorého strelu zneškodnil Pickford. Ďalšiu prihrávku do pokutového územia odvrátil Young dôležitým zákrokom na roh. Anglicko malo pred prestávkou ešte jednu možnosť po spolupráci Kanea a Alliho, ale Lingard s ňou nenaložil ideálne.


Chorváti odštartovali druhý polčas svižnejšie než sa prezentovali v prvom, no nestačilo to na prekvapenie obrannej línie súpera. Ten poľavil v pohybe dopredu a zahrozil jedine centrom Trippiera, na ktorý len tesne nedočiahol Kane hlavou. Začínajúca prevaha Chorvátska sa naplno prejavila po vyše hodine hry. "Bombu" Perišiča z hranice šestnástky ešte zastavil telom Walker, ale ďalší osobný súboj týchto dvoch hráčov už dopadol v prospech Chorváta - Perišič si nabehol na center Vrsaljka z pravej strany, predskočil hlavičkujúceho Walkera a nohou vyrovnal na 1:1. Perišič mohol onedlho dokonca poslať Chorvátsko do vedenia, jeho krížnu strelu zastavila žrď. Chorváti boli jednoznačne "na koni", Angličania sa snažili spomaliť hru. Nakrátko sa im podarilo aj pôsobiť na polovici protivníka najmä s prispením striedajúceho Rashforda, ale Chorvátsko si v závere riadneho hracieho času vypracovalo ďalšie príležitosti. Pokus Mandžukiča vyrazil Pickford, ktorý vzápätí nezakročil najistejšie, čo nepotrestal Perišič. Rashford vybojoval v nadstavenom čase priamy kop, Kane hlavičkou nezužitkoval center Trippiera a muselo sa predlžovať.

Rose vystriedal na ľavom kraji anglickej zostavy Younga. Chorvátsko hralo bez zmeny do 94. minúty, keď Pivarič prišiel na ľavú stranu obrany za Striniča. Po akcii Rosea a zblokovanej strele ďalšieho striedajúceho hráča Diera zahrávalo Anglicko rohový kop. Takmer z neho skórovalo, hlavičku Stonesa odvrátil na bránkovej čiare Vrsaljko. V nadstavenom čase prvého predĺženia mali obrovskú možnosť aj Chorváti, po zakončení Mandžukiča z bezprostrednej blízkosti zachránil Pickford. V 109. minúte vyhral Perišič hlavičku, Mandžukič sa odpútal od obrancov a druhú veľkú šancu už využil - 2:1. Angličania na konci nenašli dostatok síl na výraznejšiu snahu o vyrovnanie. V posledných minútach dohrávali desiati, keďže sa zranil Trippier a vyčerpali všetky striedania.

Hlasy po zápase: (zdroje: ČT4, ITV, HRT2, APA):

Zlatko Dalič, tréner Chorvátska: "Ťažko sa mi hľadajú slová, no je fantázia, akým spôsobom hral a bojoval môj tím. Ďakujem všetkým hráčom. Ukázali nielen Chorvátsku, ale celému svetu, že vedia hrať futbal."

Gareth Southgate, tréner Anglicka: "Na konci už niektorí hráči bojovali z posledných síl a boli sme iba desiati. Odozva priaznivcov dokazuje, že odovzdali všetko. Za krátky čas sme dosiahli veľmi veľa, v stredu sme sa však nedostali tam, kam sme verili. Momentálne sa ťažko hľadajú pozitíva, ale posilní nás to do budúcnosti. Boli sme veľmi blízko, ako sme si na začiatku ani nedokázali predstaviť."

Ivan Perišič, stredopoliar a autor gólu Chorvátska, Hráč zápasu: "Opäť sme ukázali charakter. Rovnako ako v osemfinále aj vo štvrťfinále sme prehrávali a tretíkrát za sebou sme absolvovali predĺženie. Zostávame v Moskve, to bol náš cieľ. Francúzi sú favoriti finále."

Mario Mandžukič, útočník a autor gólu Chorvátska: "Je to neuveriteľné, ešte si neuvedomujeme, čo sme dokázali. Nie je to dielo zázraku, zaslúžili sme si to. Iba veľké mužstvá dokážu otočiť nepriaznivý vývoj. Rovnako budeme bojovať aj vo finále."

Harry Kane, útočník a kapitán Anglicka: "Pracovali sme naozaj tvrdo, naši fanúšikovia boli opäť úžasní. Bol to náročný a vyrovnaný duel, samozrejme, mohli sme niektoré situácie vyriešiť o čosi lepšie. Veľmi to bolí, momentálne cítime veľké sklamanie. Nemáme sa však za čo hanbiť, odohrali sme skvelý turnaj, a aj do posledného zápasu pôjdeme naplno."

Jordan Pickford, brankár Anglicka: "Možno sme sa dostali do vedenia príliš skoro. Potrebovali sme druhý gól, mali sme šance, ale nevyužili sme ich. Vedeli sme, že Chorvátsko je vpredu nebezpečné a prežili sme niektoré ataky. Musíme si zachovať hrdosť, treba sa pozrieť na fanúšikov, ako nám aplaudovali napriek neúspechu. Dúfam, že v budúcnosti dosiahneme ešte viac."