Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Futbal

Bývalého prezidenta Čínskej futbalovej asociácie odsúdili na doživotie

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

V rokoch 2020 až 2023 mal ovplyvňovať udeľovanie rôznych futbalových projektov a vyťažiť z toho vyše 11 miliónov amerických dolárov.

Peking 26. marca (TASR) - Bývalý prezident Čínskej futbalovej asociácie (CFA) Čchen Sü-jüan dostal doživotný trest odňatia slobody za korupciu. Vo funkcii pôsobil od augusta 2019 do októbra 2023.

Sü-jüana uznal súd v provincii Chu-pej za vinného. V rokoch 2020 až 2023 mal ovplyvňovať udeľovanie rôznych futbalových projektov a vyťažiť z toho vyše 11 miliónov amerických dolárov. Súd dospel k záveru, že bývalý funkcionár "vážne poškodil spravodlivosť súťaže" a spôsobil "obrovskú škodu". Vyšetrovanie sa začalo vo februári 2023 a 67-ročný Sü-jüan bol obvinený v septembri.

Čínsky prezident Si Ťin-pching je veľký fanúšik futbalu a snaží sa zlepšiť postavenie svojej krajiny na medzinárodnej scéne. Čína však bola na majstrovstvách sveta len raz v roku 2002 a obsadila predposledné 31. miesto. Tamojšiu futbalovú scénu ovplyvnila v predošlých rokoch korupcia, z ktorej je podozrivý aj bývalý hráč Evertonu a neskôr tréner národného tímu Li Tchie. Informácie priniesla agentúra DPA.