Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Futbal

FINÁLE LIGY MAJSTROV: Allegri: Real je výnimočný, bude to veľké finále

Na kombosnímke zľava: Cristiano Ronaldo (Real Madrid) a taliansky brankár Gianluigi Buffon (Juventus Turín). Foto: TASR/AP
Na archívnej snímke z 29. mája 1968 kapitán Manchesteru United Bobby Charlton drží nad hlavou pohárovú trofej pre víťaza Európskeho pohára majstrov. Vo finále ManU porazil Benficu vo Wembley 4:1. Foto: TASR/AP
Na archívnej snímke z 2. júna 1971 útočník Ajaxu Johan Cruyff (uprostred) strieľa vo finále Európskeho pohára majstrov proti panathinaikosu Atény vo Wembley. Vo finále Ajax zdolal Panathinaikos 2:0 a získal prvý zo svojich troch titulov v rade. Očakávané finále futbalovej Ligy majstrov 2016/2017 Juventus Turín - Real Madrid v Cardiffe vygenerovalo už pred úvodným hvizdom (sobota 3. júna 2017, 20.45 SELČ) obrovské množstvo štatistických zaujímavostí. Foto: TASR/AP

Real je rekordér súťaže a bude sa snažiť získať do klubovej vitríny už dvanástu trofej, jeho súper Juventus sa pri svojej deviatej finálovej účasti pokúsi tretíkrát vystúpiť na európsky trón.

Bratislava 3. júna (TASR) - V sobotňajšom finále Ligy majstrov 2016/2017 sa vo waleskom Cardiffe stretnú európski futbaloví giganti - obhajca Real Madrid a Juventus Turín. Dekorovanejší Real je rekordér súťaže a bude sa snažiť získať do klubovej vitríny už dvanástu trofej, jeho súper Juventus sa pri svojej deviatej finálovej účasti pokúsi tretíkrát vystúpiť na európsky trón.

Real sa môže stať prvým klubom, ktorý v novodobej LM obháji trón európskeho šampióna, naposledy to dokázalo AC Miláno v roku 1990, od zmeny formátu na LM v sezóne 1992/1993 ale nikto. Obe mužstvá získali v tejto sezóne už ich 33. ligové tituly, Real prvý od roku 2012, Juve rekordný šiesty v rade. Taliansky tím má ešte šancu na treble, keďže vyhral aj národný pohár. Skvelé sezóny môžu vyšperkovať práve v sobotu. A "Stará dáma" môže nechať zabudnúť na jej posledné finále v roku 2015, v ktorom prehrala s FC Barcelona 1:3 v Berlíne.

"Máme historickú šancu a dúfame, že v sobotu vyhráme Ligu majstrov. Juventus má skvelý tím, vo finále nie sú náhodou. Budú najťažším súperom, to vieme. Vo finále je to vždy 50:50. Súperovi nedávajú priestor, podobne ako Atletico Madrid. Majú výbornú defenzívu, ale v každej obrane sa nájde slabšie miesto. Takže sa musíme zamerať na ich slabiny, vyťažiť z priestoru, ktorý nám Juventus poskytne a streliť góly. Podľa mňa to bude podobné ako naše dve posledné finále proti Atleticu, oba tímy budú ťažiť z chýb súpera. Kto urobí menej chýb, ten zvíťazí, dúfam, že menej chýb urobíme my," povedal pre oficiálny web UEFA Cristiano Ronaldo.




Ten má doteraz na konte v tejto sezóne LM 10 gólov, jeden stráca na najlepšieho kanoniera Lionela Messiho. Práve od CR7 sa čakajú rozhodujúce góly. Má výbornú streleckú formu a môže byť aj autorom jubilejného 500. gólu v LM Realu, ktorý ich má pred finále doteraz na konte 499. Tridsaťdvaročný portugalský majster Európy si už dvakrát za sebou zahral vo finále ešte ako hráč Manchestru United.

"Musíme obhájiť titul a máme extra motiváciu, že to môžeme dokázať ako prví. Pre mňa, ako kapitána, by to bolo naplnenie sna a verím, že si pohár odnesieme domov," citovala agentúra DPA slová Sergia Ramosa. Francúzsky tréner "bieleho baletu" Zinedine Zidane už LM vyhral ako hráč a aj ako kouč. Real vedie len 18 mesiacov, ale vyhral s ním už štyri trofeje. Vrásky na čele mu robí stav waleského krídelníka Garetha Balea. Ten síce po zdravotných problémoch už riadne trénuje, ale Zidane sa zrejme rozhodne pre formáciu 4-3-1-2, v ktorej bude figurovať Isco na poste desiatky pod Benzemom a C. Ronaldom.

"Je pre mňa niečo špeciálne, hrať finále LM tam, kde som sa narodil a vyrástol. Vždy som o tom sníval, hrať takýto zápas na waleskom národnom štadióne. Nie som pripravený na 100 percent, nehral som šesť alebo sedem týždňov. Ak ma ale tréner pošle na ihrisko, hrať budem. Či však 90 minút, to zrejme nie," povedal Bale.

Juventus má v tejto sezóne LM najlepšiu obranu, inkasoval len tri góly. Teraz ale bude čeliť najlepšiemu útoku v LM, Real súperom nastrieľal 32 gólov. Výber trénera Massimiliana Allegriho však udržal na uzde ofenzívne chúťky Barcelony či Monaca, môže to dokázať aj proti Realu. "Tento raz už musíme my položiť ruky na trofej. Madrid má obrovskú silu. Sú výnimočný tím, technický a hrajú s obrovským nasadením. Sú zvyknutí hrávať takéto zápasy, takže to bude veľké finále. Sme síce radi, že sme tak ďaleko, ale my tento rok do toho ideme na úplne inej úrovni sebavedomia ako v roku 2015. V porovnaní s ním máme veľké zmeny v zostave a naša viera je silná. Neviem, čo bude rozhodujúce pre tento zápas. Takéto finále sa rozhoduje individuálnymi momentmi. Bude to extrémne zaujímavých 95 minút, a možno aj 120 minút," povedal pre uefa.com Allegri. Tomu bude chýbať zranený stredopoliar Stefano Sturaro, ktorý však odletí s tímom v piatok do dejiska finále.

Ofenzíva "Bianconeri" bude stavať na Gonzalovi Higuaínovi. Ten hral za Real Madrid v rokoch 2007 až 2013, strelil za neho 121 gólov v 264 zápasoch vo všetkých súťažiach a vyhral s ním tri majstrovské tituly. Aj nemecký majster sveta Sami Khedira hral za Real v rokoch 2010 až 2015, vyhral s ním LM 2014 a La Ligu 2012.

Pôjde o 19. vzájomný duel Juventusu a Realu v pohárovej Európe, všetky sa uskutočnili v EPM, resp. LM. Oba kluby v nich majú na konte osem výhier, dvakrát sa zrodila remíza, Juve strelil 21 gólov, Real 18. Duel je tiež reprízou finále z roku 1998, Real v ňom v Amsterdame vyhral nad Juve 1:0 gólom Predraga Mijatoviča.

Finálový zápas v Cardiffe s úvodným výkopom o 20.45 SELČ rozhoduje ako hlavný arbiter Nemec Felix Brych, na čiarach mu budú pomáhať krajania Mark Borsch a Stefan Lupp. Na Millennium Stadium sa bude z bezpečnostných dôvodov hrať pod uzavretou strechou. V priamom prenose finále vysiela RTVS.

finále Ligy majstrov UEFA 2016/2017, sobota 3. júna, Millennium Stadium, Cardiff (20.45 SELČ):



JUVENTUS TURÍN - REAL MADRID
/rozhodujú: Felix Brych - Mark Borsch, Stefan Lupp (všetci Nem.)/

predpokladané zostavy:
Juventus: Buffon - Alves, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro - Pjanič, Khedira - Cuadrado, Dybala, Mandžukič - Higuaín
Real: Navas - Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo - Modrič, Casemiro, Kroos - Isco - Benzema, C. Ronaldo




Cesta Juventusu Turín a Realu Madrid do finále v Cardiffe



REAL MADRID

F-skupina:
Sporting Lisabon (2:1 d, 2:1 v)
Borussia Dortmund (2:2 v, 2:2 d)
Legia Varšava (5:1 d, 3:3 v)
2. miesto, 12 bodov, skóre 16:10
osemfinále: SSC Neapol (3:1 d, 3:1 v)
štvrťfinále: Bayern Mníchov (2:1 v, 4:2 pp d)
semifinále: Atletico Madrid (3:0 d, 1:2 v)
celková bilancia: 12 zápasov - 8 výhier/3 remízy/1 prehra - skóre 32:17




JUVENTUS TURÍN

G-skupina:
FC Sevilla (0:0 d, 3:1 v)
Dinamo Záhreb (4:0 v, 2:0 d)
Olympique Lyon (1:0 v, 1:1 d)
1. miesto, 14 bodov, skóre 11:2
osemfinále: FC Porto (2:0 v, 1:0 d)
štvrťfinále: FC Barcelona (3:0 d, 0:0 v)
semifinále: AS Monaco (2:0 v, 2:1 d)
celková bilancia: 12 zápasov - 9 výhier/3 remízy/0 prehier - skóre 21:3


Pred finále je lídrom strelcov 11-gólový Messi, Ronaldo má na konte 10 bodov



Lionel Messi je po semifinálovej fáze najlepší kanonier futbalovej Ligy majstrov 2016/2017. Argentínčan strelil za FC Barcelona jedenásť gólov, v tesnom závere za ním je Cristiano Ronaldo z Realu Madrid.

Na kombosnímke zľava Lionel Messi (FC Barcelona) a Cristiano Ronaldo (Real Madrid).
Foto: TASR/AP


Portugalčan si môže svoju streleckú bilanciu ešte zlepšiť v cardiffskom finále, v ktorom sa "biely balet" 3. júna stretne s Juventusom Turín. Najviac asistencií (8) si pripísal Barcelončan Neymar, Ronaldo naservíroval spoluhráčom šesť gólov a Ousmane Dembele z Borussie Dortmund päť.

V tímových štatistikách strelených gólov figuruje na čele Real (32). Najčastejšie, 24-krát inkasovala Legia Varšava.

INDIVIDUÁLNE ŠTATISTIKY PRED FINÁLE LM 2016/2017:



najlepší strelci:
11 gólov - Lionel Messi (FC Barcelona)
10 gólov - Cristian Ronaldo (Real Madrid)
8 gólov - Edinson Cavani (Paríž St. Germain), Robert Lewandowski (Bayern Mníchov)
7 gólov - Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund)

najviac asistencií:
8 - Neymar (FC Barcelona)
6 - Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 5 - Ousmane Dembele (Borussia Dortmund)

strely na bránku:
25 - Ronaldo
17 - Karim Benzema (Real Madrid), Gonzalo Higuain (Juventus Turín)
16 - Aubameyang

strely mimo bránky:
24 - Ronaldo
17 - Lewandowski
16 - Messi

celkový počet prihrávok:
889 - Koke (Atletico Madrid)
847 - Gabi (Atletico Madrid)
812 - Julian Weigl (Borussia Dortmund)




najviac faulovaní:
32 - Neymar
28 - Paulo Dybala (Juventus Turín)
27 - Jonathan Cafu (Ludogorec Razgrad)

najviac faulujúci:
21 - Ljubomir Fejsa (Benfica Lisabon), Arturo Vidal (Bayern Mníchov)
20 - Dani Alves (Juventus Turín), Fabinho (AS Monaco)
19 - Franco Vazquez (FC Sevilla), Aleksandr Gackan (FK Rostov)




najviac žltých kariet:
5 - Marco Verratti (Paríž St. Germain), Neymar
4 - Fabinho, Fernandinho, Gabi, Vincent Aboubakar (Besiktas Istanbul), Ivan Rakitič (FC Barcelona), Vidal, Jemerson (AS Monaco)

TÍMOVÉ ŠTATISTIKY:
32 - Real Madrid
28 - Borussia Dortmund
27 - Bayern Mníchov
26 - FC Barcelona

najviac inkasovaných gólov:
24 - Legia Varšava
20 - AS Monaco
17 - Real Madrid
16 - Arsenal Londýn, Manchester City, Celtic Glasgow, Borussia Dortmund

strely:
226 - Real Madrid
153 - Borussia Dortmund
188 - Bayern Mníchov

strely na bránku:
89 - Real Madrid
71 - Bayern Mníchov, Borussia Dortmund
51 - FC Barcelona

strely mimo bránku:
81 - Real Madrid
71 - Bayern Mníchov
61 - Juventus Turín

najviac rohov:
78 - Real Madrid
75 - Bayern Mníchov
66 - SSC Neapol

najviac faulovaní:
169 - Real Madrid
166 - Juventus Turín
140 - AS Monaco

najviac faulujúci:
167 - Juventus Turín
143 - AS Monaco
126 - Benfica Lisabon


Štatistiky a zaujímavosti pred cardiffským finále Juventus - Real



Očakávané finále futbalovej Ligy majstrov 2016/2017 Juventus Turín - Real Madrid v Cardiffe vygenerovalo už pred úvodným hvizdom (sobota 3. júna, 20.45 SELČ) obrovské množstvo štatistických zaujímavostí. V repríze finále LM 1998, v ktorej Real zdolal Juve 1:0, sa môže "biely balet" stať vôbec prvým klubom, ktorý v novodobej histórii súťaže obháji titul.

Úradujúci taliansky majster zabojuje o tretí titul európskeho klubového šampióna, držiteľ rekordu Real o dvanásty. Pôjde o 19. vzájomný duel Juventusu a Realu v pohárovej Európe, všetky sa uskutočnili v EPM, resp. LM. Oba kluby v nich majú na konte 8 výhier, dvakrát sa zrodila remíza, Juve strelil 21 gólov, Real 18.

Brankár Juventusu Gianluigi Buffon, archívne foto.
Foto: TASR/AP


Gianluigi Buffon je jediný hráč v kádri Juventusu z mužstva, ktoré v roku 2003 prehralo vo finále s AC Miláno po rozstrele z 11 m (2:3).

Cristiano Ronaldo (2008, 2014) a Sergio Ramos (2014, 2016) sa môžu stať prvými hráčmi, ktorí skórujú v treťom finále LM. Sú dvoma z piatich popri Raúlovi Gonzálezovi (2000, 2002), Samuelovi Eto'ovi (2006, 2009) a Lionelovi Messim (2009, 2011), ktorí skórovali vo dvoch. Tento zoznam dvojgólových môžu teraz doplniť aj Marcelo, Gareth Bale a Alvaro Morata.

Fakty a zaujímavosti pred finále futbalovej Ligy majstrov 2016/2017 medzi Juventusom Turín a Realom Madrid v Cardiffe (sobota 3. júna, 20.45 SELČ):

- pôjde o reprízu finále z roku 1998, Real v ňom v Amsterdame vyhral 1:0 gólom Predraga Mijatoviča




- vtedajšie zostavy:

Juventus: Peruzzi - Pessotto (70. Fonseca), Torricelli, Montero, Iuliano, Di Livio (46. Tacchinardi), Deschamps (77. Conte), Davids, Zidane, Del Piero, Inzaghi

Real Madrid: Illgner - Panucci, Hierro, Sanchís, Roberto Carlos, Redondo, Karembeu, Seedorf, Raúl (90. Amavisca), Morientes (81. Jaime Sánchez), Mijatovič (90. Šuker)

- Real Madrid sa môže stať prvým klubom v novodobej histórii LM, ktorý obháji titul. Naposledy to ešte v EPM dokázalo AC Miláno v roku 1990

- vo finále sa stretne gólovo najpotentnejší tím ročníka Real s 32 strelenými gólmi s Juve, ktorý inkasoval najmenej gólov - 3

- Real má na konte rekordných 11 titulov európskeho šampióna, Juventus 2

- Juventus má na konte najviac finálových prehier (EPM+LM) - 6

- Real hral vo finále 14-krát, neuspel trikrát

- Real aj Juventus sú vo finále novodobej LM šiestykrát, čím vyrovnali rekord AC Miláno

- Juventus sa môže stať od sezóny 2007/2008 po Manchestri United prvým klubom, ktorý LM získa bez prehry, do finále sa dostal s bilanciou 12 zápasov: 9 výhier, 3 remízy. Manchester United sa vtedy stal šiestym klubom, ktorý zdvihol trofej bez prehry

- Real vyhral všetkých 5 jeho finále LM (rekord), Juventus prehral štyri (najviac) a jedinú výhru vo finále LM v roku 1996 nad Ajaxom zaznamenal až po rozstrele z 11 m (4:2)

- pre Juventus je to deviate finále EPM+LM, uplynulé štyri prehral, naposledy v roku 2015 s FC Barcelona 1:3

- Gianluigi Buffon je jediný hráč v kádri Juventusu z mužstva, ktoré v roku 2003 prehralo vo finále s AC Miláno po rozstrele z 11 m (2:3)




- vo finále 2015 proti "Barce" nastúpili v základe zo súčasnej "starej dámy" Buffon, Stephan Lichtsteiner, Leonardo Bonucci, Andrea Barzagli a Claudio Marchisio, Stefano Sturaro nastúpil ako striedajúci hráč, Giorgio Chiellini chýbal pre zranenie

- Sami Khedira vyhral s Realom LM v roku 2014 a on, Mario Mandžukič (víťaz LM s Bayernom 2013) a Dani Alves (víťaz s FC Barcelona 2009, 2011, 2015) sa môžu pridať k historicky 13 hráčom, ktorí LM vyhrali s dvoma rozdielnymi klubmi

- Mandžukič a Morata môžu byť strelcami gólov vo finále LM v dvoch rozdielnych dresoch, čo sa doteraz podarilo len Veliborovi Vasovičovi (FK Partizan 1966, Ajax 1969) a Cristianovi Ronaldovi (Manchester United 2008, Real Madrid 2014)

- Juventus hral tiež štyrikrát finále Pohára UEFA a vyhral tri (1977, 1990, 1993), v roku 1984 vyhral už neexistujúci PVP

- tréner "bieleho baletu" Zinedine Zidane z Francúzska sa môže stať prvým trénerom, ktorý vyhrá LM dva roky za sebou. Obranca Realu Sergio Ramos sa môže stať prvým kapitánom, ktorý trofej LM zdvihne nad hlavu dvakrát za sebou

- Cristiano Ronaldo (2008, 2014) a Sergio Ramos (2014, 2016) sa môžu stať prvými hráčmi, ktorí skórujú v treťom finále LM. Sú dvoma z piatich popri Raúlovi Gonzálezovi (2000, 2002), Samuelovi Eto'ovi (2006, 2009) a Lionelovi Messim (2009, 2011), ktorí skórovali vo dvoch. Tento zoznam dvojgólových môžu teraz doplniť aj Marcelo, Gareth Bale a Morata




- Dani Carvajal, Raphaël Varane, Ramos, Fábio Coentrao, Luka Modrič, Ronaldo a Karim Benzema nastúpili v základe vo finále 2014, Marcelo a Isco naskočili ako striedajúci hráči, Pepe zostal na lavičke

- vo finále 2016 boli v základe Keylor Navas, Pepe, Toni Kroos a Casemiro, tiež Carvajal, Ramos, Marcelo, Modrič, Ronaldo, Bale a Benzema, ako striedajúci išli do hry Danilo, Isco a Lucas Vázquez, na striedačke zostali nevyužití Kiko Casilla, Nacho a James Rodríguez

- ak vyhrá Real, bude to pre Španielsko jubilejný desiaty triumf v LM a celkovo aj s EPM 17. - čo je najviac spomedzi európskych krajín

- Real bude hrať už jeho 29. finále niektorého z európskych pohárov. Okrem iných v rokoch 1985 a 1986 vyhral Pohár UEFA, v rokoch 1971 a 1983 hral vo finále PVP, v rokoch 2002, 2014 a 2016 vyhral európsky Superpohár, v roku 1998 v ňom prehral

- ide o 19. vzájomný duel Juventusu a Realu v pohárovej Európe, všetky sa uskutočnili v EPM, resp. LM. Oba kluby v nich majú na konte 8 výhier, dvakrát sa zrodila remíza, Juve strelil 21 gólov, Real 18

- naposledy sa v nich stretli v semifinále 2014/2015, Juve celkovo postúpil výsledkom 3:2, keď v Turíne vyhral 2:1 a v odvete sa zrodila remíza 1:1

- Juve naposledy prehral s Realom v skupine LM 2013/2014

- C. Ronaldo strelil v drese Realu Juventusu gól vo všetkých štyroch súbojoch, v ktorých hral (celkovo 5 gólov)

- "Bianconeri" hrali proti klubom zo Španielska v pohárovej Európe 53-krát, 19 zápasov vyhrali, 20 prehrali, 14 remizovali pri aktívnom skóre 61:55

- Real v tejto sezóne LM prehral len raz, v odvete semifinále na pôde Atletica Madrid 1:2. Mestský rival tak Realu uťal sériu 16 súbojov v tejto súťaži bez prehry

- "Merengues" proti talianskym klubom v pohárovej Európe hrali 69-krát, vyhrali 33 zápasov, prehrali 25, remizovali 11 pri aktívnom skóre 104:87

- Zidane hral v Juventuse v rokoch 1996 až 2001, vyhral s ním dvakrát Seriu A, dvakrát s ním prehral vo finále LM, v roku 1998 práve s Realom




- Gonzalo Higuaín hral za Madrid v rokoch 2007 až 2013, strelil za neho 121 gólov v 264 zápasoch vo všetkých súťažiach a vyhral s ním tri majstrovské tituly

- Khedira hral za Real v rokoch 2010 až 2015, vyhral s ním LM 2014 a La Ligu 2012

- pre Daniho Alvesa bude finále jubilejným 100. stretnutím v LM, tento míľnik doteraz dosiahlo len 31 hráčov. V tejto sezóne "stovku" prekonali Ramos a Buffon

- Juventus sa môže stať deviatym klubom, ktorý by triumfom v LM skompletizoval sezónne treble po výhrach v národnej lige aj pohári

- Real aktuálne ťahá sériu 64 súťažných zápasov, v ktorých strelil najmenej jeden gól


Vizitky finalistov futbalovej Ligy majstrov 2016/2017:



JUVENTUS TURÍN

názov: Juventus Football Club
dátum vzniku: 1. novembra 1897
farby: biela, čierna (vonku modrá)
štadión: Juventus Stadium (kapacita 41.507 divákov)
prezident: Andrea Agnelli
tréner: Massimiliano Allegri
prezývky: La Vecchia Signora (Stará dáma), I Bianconeri (Bielo-čierni), Le Zebre (Zebry)
najväčšie hviezdy v aktuálnom kádri: Gianluigi Buffon, Gonzalo Higuaín, Dani Alves, Giorgio Chiellini, Paulo Dybala




najväčšie úspechy:

33x majster Talianska (1905, 1925/26, 1930/31, 1931/32, 1932/33, 1933/34, 1934/35, 1949/50, 1951/52, 1957/58, 1959/60, 1960/61, 1966/67, 1971/72, 1972/73, 1974/75, 1976/77, 1977/78, 1980/81, 1981/82, 1983/84, 1985/86, 1994/95, 1996/97, 1997/98, 2001/02, 2002/03, (2004/05, 2005/06 - oba odobraté pre škandál Calciopoli), 2011/12, 2012/13, 2013/14, 2014/15, 2015/16, 2016/17)
12x víťaz Talianskeho pohára (1937/38, 1941/42, 1958/59, 1959/60, 1964/65, 1978/79, 1982/83, 1989/90, 1994/95, 2014/15, 2015/16, 2016/17)
7x víťaz talianskeho Superpohára (1995, 1997, 2002, 2003, 2012, 2013, 2015)
2x víťaz LM/EPM (1985, 1996)
3x víťaz Pohára UEFA (1977, 1990, 1993)
1x víťaz Pohára víťazov pohárov (1984)
2x víťaz európskeho Superpohára (1984, 1996)
2x víťaz Interkontinentálneho pohára (1985, 1996)

REAL MADRID

názov: Real Madrid Club de Fútbol
dátum vzniku: 6. marca 1902
farby: biela (náhradná sivá, modrá)
štadión: Santiago Bernabeu (kapacita 85.454 divákov)
prezident: Florentino Perez
tréner: Zinedine Zidane (Fr.)
prezývky: Los Blancos, Los Merengues, biely balet
najväčšie hviezdy v aktuálnom kádri: Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Karim Benzema, Luka Modrič, Segio Ramos, Marcelo




najväčšie úspechy:

33x majster Španielska (1931/32, 1932/33, 1953/54, 1954/55, 1956/57, 1957/58, 1960/61, 1961/62, 1962/63, 1963/64, 1964/65, 1966/67, 1967/68, 1968/69, 1971/72, 1974/75, 1975/76, 1977/78, 1978/79, 1979/80, 1985/86, 1986/87, 1987/88, 1988/89, 1989/90, 1994/95, 1996/97, 2000/01, 2002/03, 2006/07, 2007/08, 2011/12, 2016/17)
19x víťaz Španielskeho pohára (1905, 1906, 1907, 1908, 1917, 1934, 1936, 1946, 1947, 1961/62, 1969/70, 1973/74, 1974/75, 1979/80, 1981/82, 1988/89, 1992/93, 2010/11, 2013/14)
9x víťaz španielskeho Superpohára (1988, 1989, 1990, 1993, 1997, 2001, 2003, 2008, 2012)
11x víťaz Ligy majstrov/EPM (1955/56, 1956/57, 1957/58, 1958/59, 1959/60, 1965/66, 1997/98, 1999/2000, 2001/02, 2013/14, 2015/16)
2x víťaz Pohára UEFA (1984/85, 1985/86)
3x víťaz európskeho Superpohára (2002, 2014, 2016)
3x víťaz Interkontinentálneho pohára (1960, 1998, 2002)
2x víťaz MS klubov FIFA (2014, 2016)


Víťazi finále futbalovej Ligy majstrov, resp. Európskeho pohára majstrov od roku 1956:



EPM:
1956 Real Madrid
1957 Real Madrid
1958 Real Madrid
1959 Real Madrid
1960 Real Madrid
1961 Benfica Lisabon
1962 Benfica Lisabon
1963 AC Miláno
1964 Inter Miláno
1965 Inter Miláno
1966 Real Madrid
1967 Celtic Glasgow
1968 Manchester United



1969 AC Miláno
1970 Feyenoord Rotterdam
1971 Ajax Amsterdam
1972 Ajax Amsterdam
1973 Ajax Amsterdam
1974 Bayern Mníchov
1975 Bayern Mníchov
1976 Bayern Mníchov
1977 FC Liverpool
1978 FC Liverpool

Na archívnej snímke z 11. mája 1978 futbalista Liverpoolu Kenny Dalglish (uprostred, tmavý dres) strieľa jediný a víťazný gól finálového zápasu Európskeho pohára majstrov proti Club Bruggy KV vo Wembley.
Foto: TASR/AP


1979 Nottingham Forest
1980 Nottingham Forest
1981 FC Liverpool
1982 Aston Villa
1983 Hamburger SV
1984 FC Liverpool
1985 Juventus Turín
1986 Steaua Bukurešť
1987 FC Porto
1988 PSV Eindhoven
1989 AC Miláno
1990 AC Miláno
1991 Crvena Zvezda Belehrad
1992 FC Barcelona




LM:
1993 Olympique Marseille
1994 AC Miláno
1995 Ajax Amsterdam
1996 Juventus Turín




1997 Borussia Dortmund
1998 Real Madrid
1999 Manchester United
2000 Real Madrid
2001 Bayern Mníchov
2002 Real Madrid
2003 AC Miláno
2004 FC Porto
2005 FC Liverpool
2006 FC Barcelona
2007 AC Miláno
2008 Manchester United
2009 FC Barcelona
2010 Inter Miláno
2011 FC Barcelona
2012 Chelsea Londýn
2013 Bayern Mníchov
2014 Real Madrid
2015 FC Barcelona
2016 Real Madrid


Prehľad finálových zápasov EPM/LM od sezóny 1955/1956:



rok dejisko víťaz - zdolaný výsledok
1956 Paríž Real Madrid - Stade Reims 4:0
1957 Madrid Real Madrid - AC Fiorentina 2:0
1958 Brusel Real Madrid - AC Miláno 3:2 pp
1959 Stuttgart Real Madrid - Stade Reims 2:0
1960 Glasgow Real Madrid - Eintracht Frankfurt 7:3
1961 Bern Benfica Lisabon - FC Barcelona 3:2
1962 Amsterdam Benfica Lisabon - Real Madrid 5:3
1963 Londýn AC Miláno - Benfica Lisabon 2:1
1964 Viedeň Inter Miláno - Real Madrid 3:1
1965 Miláno Inter Miláno - Benfica Lisabon 1:0
1966 Brusel Real Madrid - Partizan Belehrad 2:1
1967 Lisabon Celtic Glasgow - Inter Miláno 2:1
1968 Londýn Manchester United - Benfica Lisabon 4:1 pp
1969 Madrid AC Miláno - Ajax Amsterdam 4:1
1970 Miláno Feyenoord Rotterdam - Celtic Glasgow 2:1 pp
1971 Londýn Ajax Amsterdam - Panathinaikos Atény 2:0



1972 Rotterdam Ajax Amsterdam - Inter Miláno 2:0
1973 Belehrad Ajax Amsterdam - Juventus Turín 1:0
1974 Brusel Bayern Mníchov - Atletico Madrid 4:0 (v opakovanom zápase, prvý zápas 1:1)
1975 Paríž Bayern Mníchov - Leeds United 2:0
1976 Glasgow Bayern Mníchov - St. Étienne 1:0
1977 Rím FC Liverpool - Borussia Mönchengladbach 3:1
1978 Londýn FC Liverpool - FC Bruggy 1:0
1979 Mníchov Nottingham Forest - Malmö FF 1:0
1980 Madrid Nottingham Forest - Hamburger SV 1:0
1981 Paríž FC Liverpool - Real Madrid 1:0
1982 Rotterdam Aston Villa - Bayern Mníchov 1:0
1983 Atény Hamburger SV - Juventus Turín 1:0
1984 Rím FC Liverpool - AS Rím 1:1 (FC Liverpool vyhral 4:2 na strely zo značky pokutového kopu)
1985 Brusel Juventus Turín - FC Liverpool 1:0
1986 Sevilla Steaua Bukurešť - FC Barcelona 0:0 (Steaua vyhrala 2:0 na strely zo značky pokutového kopu)
1987 Viedeň FC Porto - Bayern Mníchov 2:1
1988 Stuttgart PSV Eindhoven - Benfica Lisabon 0:0 (PSV vyhral 6:5 na strely zo značky pokutového kopu)
1989 Barcelona AC Miláno - Steaua Bukurešť 4:0
1990 Viedeň AC Miláno - Benfica Lisabon 1:0
1991 Bari Crvena Zvezda Belehrad - Olympique Marseille 0:0 (CZ Belehrad vyhrala 5:3 na strely zo značky pokutového kopu)
1992 Londýn FC Barcelona - Sampdoria Janov 1:0 pp
1993 Mníchov Olympique Marseille - AC Miláno 1:0
1994 Atény AC Miláno - FC Barcelona 4:0
1995 Viedeň Ajax Amsterdam - AC Miláno 1:0
1996 Rím Juventus Turín - Ajax Amstedam 1:1 (Juventus vyhral 4:2 na strely zo značky pokutového kopu)
1997 Mníchov Borussia Dortmund - Juventus Turín 3:1
1998 Amsterdam Real Madrid - Juventus Turín 1:0
1999 Barcelona Manchester United - Bayern Mníchov 2:1
2000 Paríž Real Madrid - FC Valencia 3:0
2001 Miláno Bayern Mníchov - FC Valencia 1:1 (Bayern Mníchov vyhral 5:4 na strely zo značky pokutového kopu)
2002 Glasgow Real Madrid - Bayern Leverkusen 2:1
2003 Manchester AC Miláno - Juventus Turín 0:0 (Manchester United vyhral 3:2 na strely zo značky pokutového kopu)
2004 Gelsenkirchen FC Porto - AS Monaco 3:0
2005 Istanbul AC Miláno - FC Liverpool 3:3 (FC Liverpool vyhral 3:2 na strely zo značky pokutového kopu)
2006 Paríž FC Barcelona - Arsenal Londýn 2:1
2007 Atény AC Miláno - FC Liverpool 2:1
2008 Moskva Manchester United - FC Chelsea Londýn 1:1 (Manchester vyhral 6:5 na strely zo značky pokutového kopu)
2009 Rím FC Barcelona - Manchester United 2:0
2010 Madrid Inter Miláno - Bayern Mníchov 2:0
2011 Londýn FC Barcelona - Manchester United 3:1
2012 Mníchov Chelsea Londýn - Bayern Mníchov 1:1 (Chelsea vyhrala 4:3 na strely zo značky pokutového kopu)
2013 Londýn Bayern Mníchov - Borussia Dortmund 2:1
2014 Lisabon Real Madrid - Atletico Madrid 4:1 (1:1, 0:1) po predĺžení
2015 Berlín Juventus Turín - FC Barcelona 1:3 (0:1)
2016 Miláno Real Madrid - Atletico Madrid 1:1 (Real vyhral 5:3 na strely zo značky pokutového kopu)
* Od roku 1992 súťaž nesie názov Liga majstrov




Od prvého ročníka 1955/56 sa víťazmi Európskeho pohára stalo 22 klubov:
11 triumfov - Real Madrid
7 - AC Miláno
5 - FC Liverpool, Bayern Mníchov, FC Barcelona
4 - Ajax Amsterdam
3 - Manchester United, Inter Miláno
2 - Benfica Lisabon, Juventus Turín, Nottingham Forest, FC Porto
1 - Celtic Glasgow, Hamburger SV, Steaua Bukurešť, Olympique Marseille, Feyenoord Rotterdam, Aston Villa, PSV Eindhoven, Crvena Zvezda Belehrad, Borussia Dortmund, FC Chelsea Londýn

víťazi podľa krajín:
Španielsko 16
Taliansko 12
Anglicko 12
Nemecko 7
Holandsko 6
Portugalsko 4
Francúzsko 1
Rumunsko 1
Škótsko 1
Juhoslávia 1

Na archívnej snímke z 18. mája 1960 futbalista Realu Madrid Alfredo Di Stéfano strieľa svoj prvý gól do brány Eintrachtu Frankfurt vo finále Európskeho pohára majstrov na štadióne Hampden Park v Glasgowe. Vo finále padlo desať gólv, Real Madrid zvíťazil 7:3. Bol to piaty triumf "bieleho baletu" v rade v európskej klubovej súťaži číslo 1. V drese vtedajšieho španielskeho šampióna sa strelecky presadili dve najväčšie hviezdy Alfredo Di Stéfano, ktorý strelil tri góly. Ferenc Puskás pridal štyri presné zásahy.Očakávané finále futbalovej Ligy majstrov 2016/2017 Juventus Turín - Real Madrid v Cardiffe vygenerovalo už pred úvodným hvizdom (sobota 3. júna 2017, 20.45 SELČ) obrovské množstvo štatistických zaujímavostí. V repríze finále LM 1998, v ktorej Real zdolal Juve 1:0, sa môže biely balet stať vôbec prvým klubom, ktorý v novodobej histórii súťaže obháji titul. Úradujúci taliansky majster zabojuje o tretí titul európskeho klubového šampióna, držiteľ rekordu Real o dvanásty.
Foto: TASR/AP


najúspešnejší jednotlivci:
6 víťazstiev - Gento (Real Madrid - 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966)
5 - Di Stefano (Real Madrid - 1956, 1957, 1958, 1959, 1960), Zarraga (Real Madrid - 1956, 1957, 1958, 1959, 1960), Paolo Maldini (AC Miláno - 1989, 1990, 1994, 2003, 2007)
4 - Marquitos (Real Madrid - 1956, 1957, 1959, 1960), Rial (Real Madrid - 1956, 1957, 1958, 1959), Neal (FC Liverpool - 1977, 1978, 1981, 1984), Xavi Hernandez (FC Barcelona - 1992, 2009, 2011, 2015)