Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Futbal

FIFA suspendovala Nigériu za vyhodenie vedenia federácie

Tím Nigérie pred začiatkom zápasu s Bosnou Foto: TASR/AP

Trest má okamžitý efekt, čo znamená, že nigérijské reprezentácie nemôžu hrať oficiálne zápasy a štartovať na žiadnych medzinárodných turnajoch.

Rio de Janeiro 9. júla (TASR) - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) suspendovala Nigériu z účasti na medzinárodných súťažiach za to, že vláda tejto africkej krajiny po návrate z majstrovstiev sveta v Brazílii uväznila prezidenta futbalovej federácie a prepustila všetkých pracovníkov.

Trest má okamžitý efekt, čo znamená, že nigérijské reprezentácie nemôžu hrať oficiálne zápasy a štartovať na žiadnych medzinárodných turnajoch.

FIFA dala Nigérii termín do 15. júla, aby situáciu v krajine vyriešila. V opačnom prípade hrozí, že ženskú reprezentáciu do 20 rokov vylúčia z majstrovstiev sveta, ktoré sa 5. augusta začínajú v Kanade.

Nigérijská vláda vyčítala vedeniu futbalovej federácie, že nevyplatila hráčom sľúbené prémie a ihneď po návrate z Južnej Ameriky zatkla prezidenta Amina Maigariho.

FIFA chráni všetkých 209 členských krajín od vládnych zásahov a v prípade porušenia pravidiel môže krajinu potrestať viacročným zákazom činnosti.

Nigérijčania pritom v Brazílii vôbec nesklamali a prvýkrát od roku 1998 postúpili zo skupiny, v ktorej remizovali 0:0 s Iránom, zdolali 1:0 Bosnu a Hercegovinu a prehrali po dobrom výkone s Argentínou 2:3. V osemfinále boli Francúzom vyrovnaným súperom a dva góly inkasovali až v závere. Mužskú reprezentáciu čaká najbližšie v septembri kvalifikácia o postup na Africký pohár národov 2015.