Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

V FK Dukla jarný unikát, káder zložilo 70 percent odchovancov

Na snímke zľava športový riaditeľ klubu Martin Poljovka, generálny riaditeľ Tomáš Geist, tréner Norbert Hrnčár a kapitán mužstva Peter Boroš. Foto: TASR/Dušan Hein

V kádri sa vytvorila atmosféra s chuťou vyniknúť pod Urpínom a otvoriť si dvere na vyššie futbalové poschodia.

Banská Bystrica 24. februára (TASR) - Pod Urpínom sa zrodil unikát, na jarnú časť futbalovej Corgoň ligy nastúpi Dukla Banská Bystrica, 7. mužstvo tabuľky, so 70 percentami odchovancov. Takéto číslo považuje generálny riaditeľ klubu Tomáš Geist za niečo výnimočné nielen v rámci Slovenska.

"My ciele nemeníme a z tých troch, ktoré sme si vytýčili pred sezónou, sa vynasnažíme splniť dva, okrem už neúspešného ťaženia v Slovnaft Cupe," pokračoval T. Geist. "V prvom rade sa pokúsime skončiť v tabuľke lepšie ako vlani. Z ďalšieho nadčasového cieľa sa nám podarilo zapracovať do kolektívu väčšinu odchovancov a tých 70 percent vnímam ako za unikát."

Aj v Dukle sústavne riešia finančnú ťažobu. Ako povedal T. Geist, klub má svojich dlžníkov a dlžná je aj Dukla. "Ak by sme mali peniaze z Catanie za prestup Gyömbéra, bolo by to inak a naše dlhy zmierňujeme. Tendencia je u nás rovnaká, nič sa nenabaľuje a z dlhov sa neuberá. Problém s Cataniou sa rieši, komunikácia s týmto klubom je však unikátna, vôbec neexistuje, preto už 20 dní tento jasný spor rieši FIFA a čakáme na rozhodnutie. Catania si zmluvný záväzok neplní a nedodržuje splátkový kalendár, vo financiách nám dlhuje 50 percent."



Mladíci z domácej zásobárne

Trénerovi Norbertovi Hrnčárovi sa káder po odchodoch hráčov doplnil mladíkmi z domácej zásobárne. "Štyria - piati hráči odišli zo základnej zostavy, o to viac narástla u mladých ctižiadostivosť. Vyhýbali sa nám zranenia, v príprave sa zdržali po rehabilitáciách len dvaja, operovaní brankár Boroš a Faško. Posily silou mocou nehľadáme, zameriavame sa na mladosť a ambicióznosť, presne ako v prípade Jana Klimenta."

Norbert Hrnčár sa na jarnú časť ligy teší. "Na zápasy určite a som plný očakávania. Mužstvu chýba skúsenosť, taká je realita, no vytvoril sa priestor pre mladých, aby potvrdili talent. Herný systém sme nemenili, snažili sme sa činnosti hlavne zdynamizovať. Streleckú potenciu sme zlú na jeseň nemali, uvedomujeme si však, že čím viac gólov, tým lepšie. Oproti jeseni nám odišlo 15 gólov a bude ťažké ich nahradiť. Každý hráč má pred sebou slušnú budúcnosť, perspektívnosť môže mnohých nasmerovať aj do vážneho futbalu niekde inde."



Filozofia klubu

V kádri sa vytvorila atmosféra s chuťou vyniknúť pod Urpínom a otvoriť si dvere na vyššie futbalové poschodia. Prvoradým mottom zostala filozofia klubu, uprednostniť hlavne Bystričanov a hráčov z okolia, ktorí vložia do hry aj svoj lokálpatriotizmus. Posily zvonka sa síce hľadali, no tak ako prišli, aj odišli. Športový riaditeľ Martin Poljovka: "Hľadali sme priesečníky, trebárs financií s výkonnosťou, vekom, perspektívnosťou. Obyčajne sa úspešnosť hráčov na skúškach vyjadruje v desiatich percentách a my sme nenašli takého, koho by sme mohli považovať za prípadnú posilu kádra." Tréner Norbert Hrnčár k tomuto konštatovaniu aj hneď dodal: "Cudzinci k nám prichádzajú väčšinou s presvedčením, že sa len učíme hrať futbal a veľmi rýchlo pochopia, ako sa mýlia."

Momentálne figurujú v kádri dvaja účastníci MS hráčov do 17 rokov (Kupec, Vodecký), traja reprezentanti do 21 rokov (Budinský, Teixeira, Chrien) a až šiesti bývalí do 21 rokov (Boroš, Vajda, Ľupták, Považanec, Rejdovian, Slančík). Kapitán mužstva brankár Peter Boroš vekovo nad ostatnými hráčmi vyčnieva. "Našou devízou bude, že už sme viac zohratejší. V príprave nám prialo aj počasie, v kolektíve cítiť tmel, súdržnosť, nasadenie a behavosť patria neodmysliteľne k našej hre. Po operácii som plný očakávania, bránka mi veľmi chýbala. V kabíne s 34 rokmi vyčnievam, oproti niektorým mám dvakrát viac, no necítim sa na to."

.

Prípravné zápasy (bilancia 3-3-3)
DAC Dunajská Streda - Dukla 0:2
Dukla - R. Sobota 0:1
Duslo Šaľa - Dukla 1:1
Sparta Praha - Dukla 3:1
Dukla Praha - Dukla 4:2
Dukla - L. Mikuláš 2:1
ŽP Podbrezová - Dukla 2:2
Dukla - Sandencja Nowy Sacz 4:0
Dukla MTK Budapešť 0:0

Káder mužstva

brankári: Peter Boroš, Viktor Budinský, Ján Ďurčo
obrancovia: Ján Nosko, Matej Podstavek, Šimon Kupec, Michal Vodecký, Saša Savič, Dionatan Teixeira, Marco De Vito, Patrik Vajda
stredopoliari: Jan Kliment, Michal Faško, Martin Chrien, Branislav Ľupták, Jakub Považanec, Jozef Rejdovian
útočníci: Michal Peňaška, Fabián Slančík, Marek Šovčík
príchody: Michal Peňaška (hosť. Slovan), Jan Kliment (hosťovanie Vysočina Jihlava), Ján Ďurčo (návrat po zranení)
odchody: Matúš Marcin (ukonč. hosť.), Dominik Rodinger (ukonč. zmluvy), Jakub Brašeň (ukonč. zmluvy), Matúš Turňa (ukonč. zmluvy), Pavol Jurčo (ukonč. hosť.)
tréneri: Norbert Hrnčár, aistenti Richard Höger, Norbert Juračka, vedúci mužstva František Kunzo, kondiční tréneri Andrej Caban, Jozef Juristy, lekári Maroš Lukáč, Peter Straňák, Michal Valent, masér Jozef Michálik