Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Futbal

Futbalisti Bosny zvíťazili nad Iránom 3:1

Edin Džeko (uprostred) z Bosny a Hercegoviny strieľa úvodný gól v zápase F-skupiny medzi Bosnou a Hercegovinou a Iránom na majstrovstvách sveta vo futbale 25. júna 2014 v Salvadore. Foto: TASR/AP Photo

Pri premiérovej účasti na svetovom šampionáte si tak pripísali prvé víťazstvo.

Salvador 25. júna (TASR) - Futbalisti Bosny a Hercegoviny zvíťazili vo svojom záverečnom vystúpení v F-skupine na MS v Brazílii nad Iránom 3:1. Pri premiérovej účasti na svetovom šampionáte si tak pripísali prvé víťazstvo, no v tabuľke obsadili nepostupovú 3. priečku. Irán skončil štvrtý, do osemfinále postúpila Argentína s Nigériou.

Bosnu poslal do vedenia v 23. minúte kanonier Edin Džeko, ktorý zakončil svoju samostatnú akciu presnou prízemnou strelou k žrdi. Európsky tím pôsobil počas celého duelu futbalovejším dojmom a aktívnu hru korunoval druhým gólom v 59. minúte po rýchlej kombinácii Pjanič. Irán skorigoval osem minút pred koncom zásluhou Ghoochannejada, ktorý sa stal vôbec prvým strelcom ázijskej krajiny. Gólovú bodku za stretnutím dal následne na druhej strane Vršajič.

Fotogaléria: MS vo futbale: Bosna - Irán


Priebeh zápasu

Vidad Ibiševič (vpravo) z Bosny a Hercegoviny a Pejman Montazeri z Iránu v zápase F-skupiny medzi Bosnou a Hercegovinou a Iránom na majstrovstvách sveta vo futbale 25. júna 2014 v Salvadore.
Foto: TASR/AP
Arena Fonta Nova v Salvadore sledovala od začiatku prevahu reprezentantov Bosny a Hercegoviny v držaní lopty aj kombinačnej hre. Už v 4. minúte si Džeko ideálne spracoval dlhý pas v šestnástke a vyskúšal pozornosť brankára Haghighiho. Bosna sa tlačila hlbšie do pokutového územia, no iránska defenzíva úspešne prehusťovala priestor a nepúšťala súpera k vážnejšiemu priamemu ohrozeniu svojho brankára. Európania mali v úvodnej štvrťhodine ešte niekoľko náznakov šancí, Džekova hlavička a po nej ani Pjaničova štandardná situácia gól nepriniesli.

Bezgólový stav zmenil v 23. minúte kanonier Bosniakov Edin Džeko, ktorý sa po prebratí lopty v strede poľa predral až do zakončenia a umiestnenou strelou spred šestnástky po zemi nedal Haghighimu šancu. Gólovú odpoveď mal na kopačke už o minútu neskôr Shojaei, ktorý sa dostal po rýchlej krídelnej akcii k lopte na hranici "veľkého vápna". Hoci ju netrafil ideálne, Begovičovi pomohlo brvno a dopad lopty pred bránkovou čiarou potvrdila aj nová kamerová technológia. Iránčania pôsobili kŕčovito, čo dokonale využívali aktívni Pjanič so Sušičom, ktorí sa snažili servírovať gólové prihrávky Džekovi.

Druhý polčas

Hráči Bosny a Hercegoiny Muhamed Bešič (vľavo) a Toni Šunjič ležia ne zemi po kolízii v zápase F-skupiny medzi Bosnou a Hercegovinou a Iránom na majstrovstvách sveta vo futbale 25. júna 2014 v Salvadore.
Foto: TASR/AP
V úvode druhého polčasu sa reprezentanti ázijskej krajiny začali viac tlačiť do pokutového územia súpera, defenzíva Bosny však bola bezchybná. V 52. minúte sa ocitol na trávniku v šestnástke Hadžič, ale hlavný rozhodca Carballo ponechal hre voľný priebeh. Iránu viazla kombinácia už v strede poľa a po hrubej chybe Hosseiniho v rozohrávke inkasoval po hodine hry aj druhýkrát. Lopta sa po dvoch prihrávkach dostala na kopačku Pjaniča, ktorý z hranice ofsajdu nedal Haghighimu šancu - 2:0.

Obaja tréneri sa následne snažili oživiť hru svojho mužstva striedaním, no v ofenzíve zostávala dominantná Bosna. Ázijčanom sa napokon podarilo dobyť Begovičovu bránu v 82. minúte, keď sa presadil Ghoochannejad a strelil prvý gól Iránu na tohtoročných MS. Už o minútu však pozabudla defenzíva na pravom krídle na Vršajiča, ktorý za pomoci ľavej žrde dostal loptu do siete - 3:1.

Hlasy po zápase /zdroj: DPA/:

Safet Sušič, tréner Bosny: "Myslím, že sme dnes viac túžili po víťazstve, ktoré sme veľmi potrebovali. Teraz môžeme ísť domov so vztýčenými hlavami a už sa necítime tak zle. Bol to môj posledný zápas na MS. Budem smutný, keď budem musieť tomuto mužstvu povedať dovidenia. Ale ten deň ešte neprišiel."

F-skupina, 3. kolo:
Bosna a Hercegovina - Irán 3:1 (1:0)
Góly:
23. Džeko, 59. Pjanič, 83. Vršajič - 82. Ghoochannejad. ŽK: Bešič - Ansarifard. Rozhodovali: Carballo - Fernandez, Yuste (všetci Španielsko), 51.708 divákov

Bosna a Hercegovina: Begovič - Vršajevič, Sunjič, Spahič, Kolašinac - Hadžič (61. Vranjes), Pjanič, Bešič, Sušič (79. Salihovič) - Džeko (85. Višča), Ibiševič

Irán: Haghighi - Hosseini, Sadeghi, Montazeri, Pooladi - Timotian, Nekounam - Dejagah (68. Ansarifard), Shojaei (46. Heydari), Hajsafi (63. Jahanbakhsh) - Ghoochannejad

Tabuľka F-skupiny:
1. Argentína 3 3 0 0 6:3 9
2. Nigéria 3 1 1 1 3:3 4
---------------------------------------------
3. Bosna a Hercegovina 3 1 0 2 4:4 3
4. Irán 3 0 1 2 1:4 1