Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Futbal

FIFA prevzala kontrolu nad uruguajským zväzom, dovedie ho k voľbám

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dôvodom je chaos, ktorý vznikol na zväze po nečakanej rezignácii prezidenta Wilmara Valdeza.

Montevideo 22. augusta (TASR) - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) prevzala kontrolu nad Uruguajskou futbalovou asociáciou (AUF). Dôvodom je chaos, ktorý vznikol na zväze po nečakanej rezignácii prezidenta Wilmara Valdeza.

Ako uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na uruguajské médiá, FIFA zriadila regulačný výbor, ktorého úlohou je obnoviť poriadok v AUF. Päťčlenné grémium bude zodpovedné za riadenie chodu organizácie až do 28. februára 2019, zreviduje stanovy zväzu a pripraví ho na nové voľby.

Uruguajský futbal je v kríze od 30. júla. Vtedy jeho šéf Valdez, ktorý bol favorit na víťazstvo v prezidentských voľbách, ktoré sa mali konať o deň neskôr, náhle rezignoval na svoju funkciu. Odstúpeniu prechádzalo zverejnenie kompromitujúcich nahrávok, ktoré mali usvedčovať Valdeza z korupcie. Detailný obsah nahrávok nie je známy, podľa médií mali zahrňovať komentáre na adresu športových funkcionárov, členov vlády či športových novinárov. Podľa jedného z Valdezových protivníkov v prezidentskej kampani nahrávky "naštrbili Wilmarov imdiž". Valdez však zdôraznil, že nahrávky sa nepodpísali pod jeho rezignáciu. "Moje rozhodnutie bolo motivované výlučne rodinnými a osobnými dôvodmi, ktoré nemali nič do činenia so súčasnými voľbami. Nebol som pod žiadnym tlakom, nečelil som žiadnym hrozbám či vydieraniu," uviedol 53-ročný funkcionár.

FIFA uviedla, že volebný proces v AUF nebol dostatočne transparentný a nespĺňal štandardy FIFA a juhoamerickej konfederácie CONMEBOL.