Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Futbal

FOTO: Šošoni jesenným kráľom, Slovan doma zdolali 2:1

Na snímke gólová radosť Žilinčanov počas futbalového zápasu 17. kola Fortuna ligy MŠK Žilina - ŠK Slovan Bratislava 26. novembra 2016 v Žiline. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Žilina tak oplatila Slovanu prehru z prvého vzájomného duelu.


Žilina 26. novembra (TASR) - Futbalisti žilinského lídra Fortuna ligy 2016/2017 v sobotňajšom šlágri 17. kola zdolali doma bratislavský Slovan 2:1. Po súboji najúspešnejších slovenských klubov prezimujú ako jesenný kráľ. Pred druhou Podbrezovou majú náskok dve kolá pred koncom jesennej časti sedem bodov, pred tretím Slovanom dokonca 12. Zverenci trénera Adriána Guľu ťahajú sériu 11 ligových zápasov bez prehry.

Šláger kola a súboj lídra súťaže s tretím celkom tabuľky sa začal pred slušne zaplneným hľadiskom štadióna pod Dubňom opatrne. V 8. minúte neposúdil rozhodca Sedlák zákrok Salátu v 16-ke na domáceho Škvarku ako penaltový, o tri minúty spadol na opačnej strane po zákroku jedného z domácich hráčov na trávnik Soumah, ale ani vtedy sa píšťalka hlavného arbitra neozvala. O chvíľu na to mal úvodný gól na kopačke Škvarka a chvíľu po ňom aj Hlohovský, ale obaja namierili iba vedľa brány. Na opačnej strane hasil pred Priskinom v poslednej chvíli ale čisto Králik. V 20. minúte si tribúny prvý raz zakričali gól, keď spätnú prihrávku v 16-ke premenil strelou z 12-tich metrov na úvodný gól kapitán Žiliny Škvarka.

Hneď vzápätí mal na opačnej strane gól na kopačke Čavrič, jeho pokus však šiel iba tesne vedľa ľavej žrde. V 25. minúte však Slovan vyrovnal zásluhou Priskina, keď jeho pokus spoza veľkého vápna tečoval Holúbek a Volešák bol bezmocný. Žilinčania si však vedenie vzali späť už o dve minúty, keď Hlohovský parádne trafil z priameho kopu spoza 16-ky rovno do pravej šibenice Muchovej brány. Žilina po druhom góle prevzala iniciatívu, snažila sa o ďalší gól, ale vyloženú šancu si nedokázala vytvoriť. Z ničoho nič mohlo byť opäť vyrovnané, ak by v 39. minúte technický pokus Savičeviča z diaľky mieril nižšie ako nad ľavú spojnicu Volešákovej brány. V 43. minúte mal po Maboukovej prihrávke čistý gól na kopačke Haskič, ale z päťky prekopol bránu.

V druhom polčase už tempo hry nebolo také vysoké ako v prvom dejstve. V 50. minúte mal gól na hlave Haskič, ale jeho hlavičke chýbali do siete centimetre. Žilinčania mali síce loptu viac na kopačkách, šancí však výrazne ubudlo. Naopak pribudlo faulov, nervozity a žltých kariet. Hráči oboch tímov sa dostávali iba k strelám z diaľky, čistú šancu si nevedelo vypracovať ani jedno mužstvo. V 62. minúte technická strela Priskina minula pravú žrď Volešákovej brány, v 78. minúte center de Kampsa skončil na žilinskom brvne. Dobré pokusy, ale opäť len z diaľky, mali v úvode poslednej desaťminútovky Mabouka a Hlohovský, no Mucha nemal s nimi veľa práce. V závere hostia v snahe vyrovnať otvorili hru, najskôr ich mohol potrestať Hlohovský, no jeho pokus slovanisti zblokovali a rozhodnúť mohol striedajúci mladík Vallo, ktorého technický pokus skončil tesne vedľa pravej žrde. V nadstavenom čase hostia napriek snahe už nedokázali na Žilinu nič vymyslieť, a tá tak oplatila Slovanu prehru z prvého vzájomného duelu.
MŠK Žilina – ŠK Slovan Bratislava 2:1 (2:1)
Góly: 20. Škvarka, 27. Hlohovský – 25. Priskin. Rozhodoval: Sedlák, ŽK: Mabouka, Káčer, Špalek, Vavro – Saláta, Soumah, Kubík, Savičevič, 5280 divákov.

Zostavy a striedania:
Žilina:
Volešák – Mabouka, Vavro, Králik, Holúbek – Diaz – Káčer, Škvarka – Špalek (90. Jánošík), Haskič (70. Vallo), Hlohovský.

Slovan: Mucha – Kotula, Saláta, De Marco, Kubík (76. Ligeon) – Savičevič, de Kamps – Schet (85. Rigo), Soumah, Čavrič (82. Oršula) – Priskin


Povedali po zápase
Adrián Guľa, tréner Žiliny:
"Zápas mal nadštandardnú úroveň nielen z pohľadu emócie a diváckej kulisy, ale aj z pohľadu herného výkonu oboch tímov. Slovan nás dostatočne preveril najmä v druhom polčase, ukázal nám, že sa máme kam posúvať, a to je na tom to najkrajšie. Navyše sme zápas vyhrali. Víťazstvo si vážime, ale nerodilo sa ľahko, pretože Slovan podal veľmi solídny výkon. Podstatné je, že sa učíme vyhrávať takéto zápasy a s tým rastie naša sila. Gratulujem chlapcom, ďakujem fanúšikom za neustálu celozápasovú podporu. Sme v situácii, ktorá je na jeden deň fantastická, ale v pondelok budeme opäť pracovať."

Ivan Vukomanovič, tréner Slovana: "Musím povedať, že som hrdý na svoj tím. Odohrali sme jeden výborný zápas, jeden z najlepších v poslednom období. Prišli sme po siedmich víťazných zápasoch do Žiliny hrať futbal. Hrali sme proti najlepšiemu tímu na Slovensku, tímu, ktorý má mnoho automatizmov, vie hrať krásny futbal, ale my sme ho chceli hrať tiež. Som tréner, ktorý chce, aby jeho tím hral viac dopredu ako bránil. Dostali sme dva góly, prehrali sme, ale pre divákov to bol dobrý zápas. Musíme teraz pripraviť tím na zostávajúce dva ťažké zápasy, v ktorých chceme získať body. Gratulujem súperovi k takisto výbornému výkonu."

DAC Dunajská Streda - MFK Michalovce 2:1

Dunajská Streda 26. novembra (TASR) - Už úvod zápasu priniesol rozruch, keď Lazarus fauloval prenikajúceho Sarra, z dobrých 25 metrov rozohratá štandardka však domácim nevyšla. V 10. minúte prišla prvá šanca domácich, Sarrov center z ľavej strany mohol skončiť na brvne, ale brankár Kira stihol loptu vyraziť. V 16. minúte center Živkoviča preletel cez pokutové územie, k lopte sa dostal Štepanovský, ale mieril veľmi nepresne. O minútu neskôr prišla ďalšia šanca domácich, po centri Simona mohol strieľať Živkovič, ale brankár Kira bol na mieste. V 22. minúte na center nabehol Štepanovský, ale brankár Michaloviec šancu zneškodnil. Na druhej strane mohol skórovať Mensah, ale strela minula dunajskostredskú bránu. V 26. minúte potiahol loptu na pravej strane Vida, ktorý bol v pokutovom území faulovaný, nariadený pokutový kop Sarr premenil – 1:0. Hneď z prvého útoku hostia dokázali vyrovnať, Grič trafil do čierneho – 1:1. Po vyrovnávajúcom góle boli aktívnejšie hostia, ale Slávikovu bránu neohrozili. Posledná minúta prvého polčasu priniesla rozruch pred hosťujúcou bránou, najprv Simon, po ňom Živkovič sa snažili presadiť, ale lopta letela vedľa.

Druhý polčas začali aktívne domáci, v 49. minúte po centri Živkoviča vystrelil z prvej Ljubicič, brankár Michaloviec však bravúrne chytil. V 56. minúte po prihrávke Sarra skúšal strelu Vida, lopta letela vedľa. O minútu neskôr po faule dostal druhú žltú kartu Lazarus a išiel pod sprchy. Dunajská Streda v početnej výhode atakovala bránu Michaloviec, bez úspechu. V 70. minúte z priameho kopu z 25 metrov mohol hroziť Žofčák, ale trafil len brániacich hráčov. V 74. minúte hrozil Vida, neskôr Ljubicic, ale nepresne. V 78. minúte sa domáci ujali vedenia, po centri Štepanovského hlavičkoval do brány Vida – 2:1. Po vedúcom góle zostala pri lopte Dunajská Streda, Michalovčanov do útokov nepustila. V 86. minúte po peknej akcii centroval z pravej strany Živkovič, ale Sarrova hlavička tesne minula bránu. Do konca sa už skóre zápasu neznemenilo a Dunajská Streda zvíťazila aj v druhom vystúpení po návrate na domáci štadión.
FC DAC 1904 Dunajská Streda – MFK Zemplín Michalovce 2:1 (1:1)
Góly: 27. Sarr (z 11 m), 78. Vida – 28. Grič. Rozhodoval: Smolák, ŽK: Ljubicič - Lazarus, Sipľak, ČK: 57. Lazarus (Zemplín) po druhej ŽK, 4630 divákov.

Zostavy a striedania:
DAC:
Slávik – Živkovič, Kwin (38. Michalík), Huk, Štepanovský – Ljubicic - Vida, Kontár, Simon, Černák (46. Ľupták) – Sarr (89. Mészáros)

Michalovce: Kira – Koscelník, Lazarus, Sipľak, Šimčák – Grič – Žofčák (81. Regáli), Danko, Mensah (59. Podhorín), Kunca – Kushta (67. Kotora)

Povedali po zápase
Csaba László, tréner DAC:
"Súper bol defenzívne dobre organizovaný. V druhom polčase sme zmenili organizáciu hry, po červenej karte som svojich hráčov nabádal, aby boli pokojní. Je to dôležité a druhé víťazstvo po sebe. Bol to ťažší zápas, ako proti Trenčínu, ale dôležité je víťazstvo."

Anton Šoltis, tréner Michaloviec: "Rozdelil by som to na dve fázy, pred a po vylúčení. Do vylúčenia sme hrali dobrý zápas, bol som spokojný. Nemali sme veľa šancí, ale ani súper. Vychádzali sme zo zabezpečenej obrany do protiútokov. Po vylúčení sme sa dostali pod tlak a súper sa dostal do vedenia. Súper dal dva góly a vyhral."

ŽP Šport Podbrezová - FK Senica 2:0

Po prvom polčase bolo zrejmé, že hosťujúci Seničania to budú mať v Zelpo aréne ťažko. Napĺňali sa totiž prognózy a zvýrazňovala štatistika, v ktorej bol pozoruhodný najmä fakt, že od augusta neboli schopní zvíťaziť. Už v 14. min Varga fauloval v šestnástke Kuzmu a pokutový kop Podio s prehľadom premenil. Seničania v podstate nič pozoruhodné nevymysleli, okrem úplne nenápadnej, možno aj náhodnej akcie, keď sa v 26. min Turyna dostal k zakončeniu, no Kuciak mu vybehnutím šancu zmaril. V 31. min potešila srdce diváka akcia Kuzmu a Viazanku, ktorý vysunul kolmicou Šafranka a jeho lob ponad Šullu doplachtil do siete. Inak to bol futbal dosť nezáživný, domáci akoby si uvedomovali svoju prevahu vo všetkom, Seničania zasa svoju podriadenosť. Aj preto neprekvapilo, že pevne kráčali už k dvanástemu zápasu za sebou, v ktorom neboli schopní za sebou naplno bodovať. 'Železiari' s najlepšou defenzívou v súťaži väčšie starosti na ihrisku nezažili a pohodlne si dokráčali k očakávanému víťazstvu. Po prestávke síce hostia v útoku trochu ožili, zväčša sa však ich aktivita končila pred šestnástkou a Kuciaka v bránke vôbec neohrozili. V 63. min Viazanko prinútil Šullu k zákroku, dôležitejší moment však nastal o pár sekúnd neskôr, keď po faule na Kriváka videl druhú žltú kartu a vzápätí červenú Turyna. Pre oslabených hostí potom už bolo dôležitejšie, aby neinkasovali ďalšie góly, pre domácich zasa, aby si nejako priebeh neskomplikovali, čo sa odrazilo aj na dosť nezáživnej hre.
ŽP Šport Podbrezová - FK Senica 2:0 (2:0)
Góly: 14. Podio z pok. kopu, 31. Šafranko. Rozhodca Prešinský, ŽK: Kochan - Varga, Turyna, Delgado, ČK: 64. Turyna po druhej ŽK, 1245 divákov

ŽP Šport Podbrezová: Kuciak - Turňa, Krivák, Kostelný, Dordevič - Vajda (58. Kochan), Podio - Viazanko (87. Szcepaniak), Kuzma, Opoku - Šafranko (72. Pančík)

FK Senica: Šulla – Kosorin, Březina (45+. Quaye), Pillár, Delgado – Kopičár, Varga – Hončar (56. Mráz), Pirulo, Ebwelle (69. Astray) - Turyna


Povedali po zápase
Marek Fabuľa, tréner Podbrezovej:
"Mali sme veľmi dobrý vstup do zápasu, s celopolčasovou dominanciou, ktorú sme zužitkovali druhým gólom. Po vylúčení senického hráča sa hralo prakticky na jednej polovici, čo mrzí je to, že sme nepridali ďalší gól a neroztlieskali divákov. Nastúpili sme s rešpektom a zápas sme zvládli, to je pre nás dôležité."

Miroslav Mentel, tréner Senice: "My sme cestovali za bodmi, no boli sme si vedomí sily a pohody domácich, s dobrým herným prejavom. Ak by sme neurobili individuálne chyby v prvom polčase a vyhli sa vylúčeniu hráča v druhom, zápas mohol byť dramatickejší. Mali sme náznaky šancí, súboje v šestnástke, neodpískané jeden, dvakrát, druhý polčas už bol pomerne slušný z našej strany, vzhľadom na to, že sme hrali desiati."

Pavol Šafranko, strelec druhého gólu Podbrezovej: "Hrali sme to, čo nám tréner naordinoval a vychádzalo to. Zápas sme ovládli a potvrdili, že sme druhí v tabuľke. Gólová akcia sa podarila, som rád, že som bol na jej konci. Gól nás upokojil, bol podstatný a keby sme pridali tretí, bolo by ešte lepšie. Zakončil som pri góle tak, ako si vyžadovala situácia, keďže som si všimol, že brankár vybiehal."

Martin Kuciak, brankár Podbrezovej: "Zápas bol od začiatku napätý, povedali sme si, že zápas sa vynasnažíme rozhodnúť v úvode. Boli sme lepší, dominantný, dali sme gól, pridali druhý a zápas sa dohrával s výsledkovým pragmatizmom. Snažili sme sa hlavne vyhrať a potvrdiť víťaznú sériu."

ViOn Zlaté Moravce - 1. FC Tatran Prešov 3:0

Zlaté Moravce 26. novembra (TASR) - V klasickom 6-bodovom stretnutí boli od úvodu aktívnejší domáci. Už v 2. minúte dobre mierenú strelu de Oliveiru pozorný Talian vyrazil. Na opačnej strane sa v dobrej pozícii ocitol Ashiru, v koncovke však zlyhal. Po góle volala situácia z 20. minúty, keď po závare v pokutovom území hostí Boszorádovu hlavičku k pravej žrdi Talian bravúrne vytesnil. Prebiehala 32. minúta, Gešnábel sa šikovne uvoľnil, ale jeho prudký center na hranici malého vápna zastavila Dzuríkova ruka. Nariadený pokutový kop Orávik s istotou premenil. V 36. minúte sa skóre mohlo meniť opäť, ale Válovčan zoči-voči Talianovi namieril iba do neho.

Aj po zmene strán to boli domáci, ktorí sa viac tlačili do ofenzívy. V 49. minúte skúšal šťastie Válovčan a jeho prudká strela z uhla len tesne minula cieľ. V 65. minúte poslal ideálny center na hranicu malého vápna Boszorád, ale de Oliveira hlavičkou len tesne minul ľavý roh prešovskej brány. Skóre sa opäť menilo v 68. minúte, to sa aktívny Boszorád predral do šestnástky presnou prihrávkou našiel osamoteného Orávika a ten pohotovou strelou z prvej nedal Talianovi šancu. Hostia sa síce snažili, ale ich pokusy prevažne končili pred šestnástkou. V 79. minúte sa dočkal odmeny za aktívny výkon aj Boszorád, ktorý presnou strelou k žrdi upravil na 3:0. V závere mohol dovŕšiť hetrik Orávik, ale z dobrej pozície mieril tesne mimo. Po jednoznačnom víťazstve ViOnu si obe mužstvá vymenili postavenie v aktuálnej tabuľke Fortuna ligy.
ViOn Zlaté Moravce-Vráble - 1. FC Tatran Prešov 3:0 (1:0)
Góly: 33. a 68. Orávik (prvý z 11 m), 79. Boszorád. Rozhodoval: Královič, ŽK: Dzurík (Prešov), 1038 divákov.

Zostavy a striedania:
ViOn Zlaté Moravce-Vráble:
Kováč – Boszorád, Karlík, Pintér, Pastva - Orávik, Bariš, Obročník, Gešnábel (66. Guilavogui) - Válovčan (80. Sombat), de Oliveira (84. Sedlák)

1. FC Tatran Prešov: Talian - Petko, Bartek, Jacko, Bujňák (74. Tubonemi) - Dzurík - Ashiru, Katona, Keresteš, Leško - Rolinc (61. Kubus)


Povedali po zápase
Juraj Jarábek, tréner Zlatých Moraviec:
"Dnes sme vstúpili do stretnutia dobre, chlapci ukázali charakter, chcenie a snahu o dobrý výsledok. Dôležitý moment stretnutia bol prvý gól, ktorý nás upokojil a po druhom sme si to už užívali. Chalani chcú aj naďalej tvrdo pracovať. Šesť bodov z posledných dvoch stretnutí teší, ale nám ukáže, na čo máme, až sobotný duel s Podbrezovou."

Miroslav Jantek, tréner Prešova: "Dnes som bol prvýkrát od môjho príchodu k mužstvu rozčarovaný. Bol to zápas o bytí či nebytí. ViOn mal od začiatku prevahu, potom prišiel nešťastný moment pri ruke Dzuríka. Po zmene strán po chybe nášho mladého hráča sa ViOn dostal do dvojgólového vedenia, mal radosť z hry a zaslúžene zvíťazil."