Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Futbal

Futbalisti Grécka vyhrali nad Pobrežím Slonoviny 2:1

Grécky stredopoliar Andreas Samaris (vpravo) strieľa úvodný gól v 42. minúte, vľavo prekonaný brankár Pobrežia Slonoviny Boubacar Barry v zápase C-skupiny MS vo futbale Grécko - Pobrežie Slonoviny v brazílskej Fortaleze v utorok 24. júna 2014. Foto: TASR/AP

Gréci postúpili do osemifnále, v ktorom v nedeľu nastúpia proti tímu Kostariky.

Fortaleza 25. júna (TASR) - Futbalisti Grécka vyhrali v poslednom zápase C-skupiny na MS v Brazílii nad Pobrežím Slonoviny 2:1 a postúpili do osemifnále. V ňom nastúpia v nedeľu 29. júna o 22.00 SELČ v Recife proti víťazovi D-skupiny, tímu Kostariky.

Postup medzi šestnásť najlepších reprezentačných výberov zariadil Grékom v nadstavenom čase z pokutového kopu Georgios Samaras. O úvodný gól zápasu sa postaral v 42. minúte Andreas Samaris, v druhom dejstve v 74. minúte zrovnal striedajúci útočník Bony Wilfried.

Gréci nastúpili na svoj záverečný duel bez svojho potrestaného kapitána Konstantinosa Katsouranisa, kapitánsku pásku prevzal hráč anglického FC Fulham Giorgos Karagounis. Zaujímavosťou bolo, že už v 12. minúte musel po jednom zo vzdušných súbojov nútene striedať stredopoliar Panagiotis Kone, ktorého nahradil Andreas Samaris. O dvanásť minút neskôr prišlo na rad ďalšie striedanie, pre problémy s chrbtom vymenil Orestisa Karnezisa v gréckej bránke Panagiotis Glykos.

V základnej zostave Pobrežia Slonoviny nastúpil od začiatku stretnutia po prvý raz na MS hviezdny útočník Didier Drogba, ktorý v predchádzajúcich dvoch zápasoch zasiahol do diania až v druhom dejstve. Hráči Pobrežia Slonoviny napokon obsadili s tromi bodmi 3. pozíciu.

Fotogaléria: MS vo futbale: Grécko - Pobrežie Slonoviny


Priebeh zápasu

Futbalisti Grécka sa tešia z úvodného gólu Andreasa Samarisa.
Foto: TASR/AP
Gréci od úvodu stretnutia vsadili na svoju osvedčenú hernú taktiku a zo zabezpečenej defenzívy podnikali rýchle kontry. Brankár afrického tímu zasahoval najmä po prudkých centroch z krídelných priestorov a aj preto v úvodnej polhodine hry zaujali predovšetkým dve vynútené stredania gréckeho trénera Fernanda Santosa. V 33. minúte podnikli Gréci rýchly protiútok, Samaras prihrávkou do priestoru vyzval k zakončeniu obrancu Holebasa, ktorý strelou z hranice šestnástky opečiatkoval brvno Barryho brány.

O dve minúty neskôr pálil po zemi z priameho kopu Karagounis, brankár "slonov" bol však na svojom mieste. Gréci sa dočkali presného zásahu v 42. minúte, keď po obrovskej chybe v defenzíve Samaras vysunul do úniku Samarisa a ten bez väčších problémov prekonal Glykosa - 1:0. Minútu pred koncom prvého polčasu mohol ešte vyrovnať Yaya Toure, ale v dobrej pozícii napálil iba gréckeho obrancu.

Druhé dejstvo

Hráč Pobrežia Slonoviny Arthur Boka (vľavo) a grécky futbalista Giorgos Samaras v súboji o loptu.
Foto: TASR/AP
Na začiatku druhého dejstva mal gól na kopačke Christodoulopoulos, jeho tečovaná strela však napokon putovala od žrde vedľa brány. Africký klub sa čoraz častejšie začal tlačiť smerom dopredu, ale grécka obrana pracovala dovtedy bezchybne. Grécky tím stále hrozil po rýchlych kontrách, v 54. minúte bol blízko ku gólu znova Christodoulopoulos, ktorý sa presadil cez Bambu, ale mieril vedľa pravej žrde Barryho brány. O štyri minúty neskôr tvrdo pálil z hranice šestnástky Salpingidis, brankár afrického družstva vytlačil loptu na rohový kop.

Grécke družstvo pokračovalo vo svojej hre, ďalší pekný futbalový moment priniesla v 68. minúte ďalekonosná strela Karagounisa takmer z 30 metrov, ktorá trafila brvno Barryho brány. Na opačnej strane gólovo udrel striedajúci Bony, ktorý po rýchlej akcii zužitkoval prihrávku Gervinha a zrovnal na 1:1. Gréci v riadnom hracom čase nevyužili viacero sľubných príležitostí. V nadstavenom čase však striedajúci Sio nedovolene atakoval Samarasa a ten premenenou penaltou zabezpečil Grékom postup do osemfinále - 2:1.

C-skupina, 3. kolo:
Grécko - Pobrežie Slonoviny 2:1 (1:0)
Góly:
42. Samaris, 90.+ Samaras (z 11 m) - 74. Bony. ŽK: Drogba, Kalou, Die (všetci P. Slonoviny). Rozhodovali: Vera - Lescano, Romero (všetci Ekvád.), 59.095 divákov.

Grécko: Karnezis (24. Glykos) - Torosidis, Papastathopoulos, Manolas, Holebas - Karagounis (78. Gekas) - Kone (12. Samaris), Maniatis, Christodoulopoulos, Salpingidis - Samaras

Pobrežie Slonoviny: Barry - Aurier, K. Toure, Bamba, Boka - Die, Tiote (61. Bony) - Kalou, Y. Toure, Gervinho (83. Sio) - Drogba (78. Diomande)

Konečná tabuľka C-skupiny:
1. Kolumbia 3 3 0 0 9:2 9
2. Grécko 3 1 1 1 2:4 4
-----------------------------
3. P. Slonoviny 3 1 0 2 4:5 3
4. Japonsko 3 0 1 2 2:6 1