Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Futbal

LIGA MAJSTROV:Leicester City a Juventus Turín ďalšími štvrťfinalistami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Anglický šampión po prehre 1:2 na pôde FC Sevilla zvíťazil v osemfinálovej domácej odvete 2:0 gólmi Wesa Morgana a Marca Kevina Albrightona.

Bratislava 15. marca (TASR) - Leicester City a Juventus Turín sa stali ďalšími štvrťfinalistami futbalovej Ligy majstrov 2016/17. Anglický šampión po prehre 1:2 na pôde FC Sevilla zvíťazil v osemfinálovej domácej odvete 2:0 gólmi Wesa Morgana a Marca Kevina Albrightona.

Španielom sa desať minút pred koncom naskytla veľká šanca vynútiť si predĺženie, Steven N'Zonzi však nepremenil pokutový kop. Juventus po výhre 2:0 na ihrisku FC Porto uspel aj doma 1:0 gólom Paula Dybalu z pokutového kopu zo 42. minúty. Štandardke predchádzalo vylúčenie Maxiho Pereiru za ruku v šestnástke.

Liga majstrov - 2. zápasy osemfinále

Leicester City - FC Sevilla 2:0 (1:0)
Góly: 27. Morgan, 54. Albrighton, Rozhodca: Orsato (Tal.), ŽK: Vardy, Schmeichel, Ndidi, Mahrez - Nasri, Vitolo, ČK: 74. Nasri (po druhej ŽK)
/prvý zápas 1:2, do štvrťfinále postúpil Leicester/

Leicester: Schmeichel - Simpson, Morgan, Huth, Fuchs - Drinkwater, Ndidi - Mahrez (89. Amartey), Albrighton - Okazaki (64, Slimani), Vardy
Sevilla: Rico - Mercado (46. Ferreira), Pareja, Rami - Sarabia (46. Jovetič), Iborra, N'Zonzi, Escudero - Vitolo, Nasri - Ben Yedder (68. Correa)

Juventus Turín - FC Porto 1:0 (1:0)
Gól: 42. Dybala (11 m)
Rozhodca: Hategan (Rum.), ŽK: Cuadrado - Layun, Andre, ČK: 41. Pereira (Porto)
/prvý zápas 2:0, do štvrťfinále postúpil Juventus/

Juventus: Buffon - Alves, Bonucci, Benatia (60. Barzagli), Sandro - Khedira, Marchisio - Cuadrado (46. Pjaca), Dybala (78. Rincon), Mandžukič - Higuain
Porto: Casillas - Pereira, Felipe, Marcano, Layun - Danilo - Andre, Torres (69. Otavio), Brahimi (67. Jota) - Tiquinho, Silva (46. Boly)


Leicester nastúpil na domácu odvetu proti Seville s novým trénerom Craigom Shakespeareom s cieľom čo najskôr zmazať jednogólové manko. Od 4. minúty však mohol prehrávať po strele Nasriho, ktorú Schmeichel vyrazil na roh. Domáci to skúšali dlhými prihrávkami na Vardyho, ktorým však chýbala presnosť. Po rýchlom protiútoku Sevilly sa k zakončeniu dostal Sarabia, jeho pokus však mieril vedľa žrde. V 27. minúte sa po faule na Vardyho dostali domáci k štandardke a po prudkom centri Morgan dopravil loptu z rohu päťky do siete - 1:0. Po góle domáci ožili, rýchlymi kombináciami sa dostávali pred súperovu šestnástku, no šancu na zvýšenie náskoku si už do konca polčasu nevypracovali.

Pred druhým polčasom urobil tréner Sevilly Jorge Sampaoli dve zmeny a na ihrisko poslal rýchlonohého čiernohorského útočníka Jovetiča. V 52. minúte stálo pri Schmeichelovi šťastie, keď Escuderova ďalekonosná bomba opečiatkovala brvno. Hostia za nepremenenú šancu čoskoro pykali. Na hranici šestnástky nechali nekrytého Albrightona, ktorý si stlmil loptu na hrudi a strelou do rohu nedal Ricovi šancu. V 67. minúte mohol po dravom prieniku a centri Mahreza zvýšiť na 3:0 Vardy, jeho dorážka však skončila vedľa bránky. V 74. minúte oslabil hostí Nasri, ktorý po strkanici s Vardym udrel kanoniera "líšok" čelom do hlavy a po druhej žltej karte musel ísť predčasne do kabín. V 79. minúte Schmeichel fauloval v šestnástke prenikajúceho Vitola, no N'Zonzi z pokutového kopu neprekonal dánskeho brankára. Domáci mohli po rýchlych brejkoch ešte poistiť náskok, Vardy však nevyužil ani jednu z dvoch vyložených šancí. V nadstavenom čase sa neujal ani pokus striedajúceho Sevillčana Correu a tak sa z historického postupu do štvrťfinále tešil Leicester.

Pred začiatkom duelu v Turíne sa o rozruch postarala skupinka fanúšikov Porta, ktorá odpálila pri sídle Juventusu pyrotechniku. Polícia však dostala situáciu rýchlo pod kontrolu. V úvode zápasu sa odohrávalo dianie medzi šestnástkami. Juventus dvakrát pohrozil Mandžukičom, no skóre sa menilo až v závere polčasu. V 41. minúte po ruke v šestnástke videl Pereira červenú kartu a Dybala z pokutového kopu zabezpečil domácim vedenie. Päť minút po zmene strán mohli hostia vyrovnať, keď Tiquinho sa rútil sám na Buffona, zoči-voči domácemu brankárovi však neuspel. Pokusy Higuaina i Jotu skončili vedľa žrde resp. na bočnej sieti a tak sa zrodilo jednogólové víťazstvo Juventusu.

Morgan po postupe Leicestru: Nemôžem tomu uveriť


Vlani šokovali svet ziskom anglického titulu, v tejto sezóne predvádzajú rozprávkovú jazdu v Lige majstrov. Futbalisti Leicestru City po hladkom postupe zo základnej skupiny vyradili v osemfinále Sevillu a budú netrpezlivo čakať, akého štvrťfinálového súpera im určí piatkový žreb v Nyone.

Po prehre 1:2 v úvodnom osemfinálovom dueli v metropole Andalúzie vedenie klubu odvolalo úspešného talianskeho trénera Claudia Ranieriho a za nového kouča vymenovalo Craiga Shakespearea. Pod jeho taktovkou zatiaľ "líšky" excelujú. Po triumfoch 3:1 nad Liverpoolom i Hullom v Premier League si poradili s favorizovanou Sevillou 2:0 gólmi Wesa Morgana a Marka Albrightona.

Kapitán Leicestru Morgan priznal, že o postupe do štvrťfinále najprestížnejšej európskej klubovej súťaže sa mu ani len nesnívalo. "Stále nemôžem tomu uveriť, že sme medzi najlepšou osmičkou. V Lige majstrov sme nováčikovia a vôbec sme nepredpokladali, že sa môžeme dostať až tak ďaleko. Opäť sme obrátili naruby papierové predpoklady a aj keď nám mnohí neverili, dokázali sme, že vo futbale je možné všetko. Zažili sme jeden z najpamätnejších večerov v klubovej histórii. Neviem, či sa niečo také ešte zopakuje. Čakajú nás náročné zápasy v Premier League, no na domácu odvetu so Sevillou tak skoro nazabudneme. Uvidíme, koho nám vyžrebujú, vo štvrťfinále si už súpera nevyberiete," povedal pre akreditované médiá jamajský obranca.

Podľa slov Shakespearea jeho zverenci dokonale splnili taktické pokyny. "Snažili sme sa Seville čo najviac znepríjemniť život, čo sa nám do bodky podarilo. Dokázali sme sa presadiť vlastnými zbraňami. Hráči môžu byť na seba naozaj hrdí, pretože dosiahli niečo veľkolepé. Vyradili jeden z najlepších klubov v Európe. Aj v anglickej lige sa nám proti silným darí, naša hra založená na rýchlych protiútokoch na nich platí." Pred zápasom fanúšikovia Leicestru rozvinuli na tribúne veľký transparent s trénerovou podobizňou. Nápis "Vypusťme vojnových psov" bol odkazom na hru Julius Caesar z dielne jeho slávneho menovca - anglického dramatika Williama Shakespearea.

Sevilla mala veľkú príležitosť dotiahnuť osemfinálovú odvetu do predĺženia, Steven N'Zonzi však v 80. minúte nepremenil pokutový kop. "V oboch zápasoch sme zahodili penalty, čo rozhodlo o našom vypadnutí. Ak by sme ich premenili, mohlo to dopadnúť úplne ináč. Exekútor jedenástky bol iný ako v Seville, no nepomohlo to. Steven N'Zonzi stroskotal na Schmeichelovi, ktorý vystihol stranu a predviedol skvelý zákrok," povedal kouč Sevilly Jorge Sampaoli.

Buffon sa chce vyhnúť Leicestru


Futbalisti Juventusu Turín sa suverénnym spôsobom prebojovali do štvrťfinále Ligy majstrov. Cez FC Porto prešli celkovým skóre 3:0 a s napätím budú čakať na piatkový nyonský žreb. Brankár Gianluigi Buffon nemá vysnívaného súpera, no chce sa vyhnúť Leicestru City. Anglický šampión vyradil favorizovanú Sevillu a pod vedením nového trénera Craiga Shakespearea vyhral všetky tri zápasy.

"Nech nám vyžrebujú hocikoho iného, len nie Leicester. Anglický tím hrá s entuziazmom a vášňou. Má zbrane na to, aby dokázal ublížiť papierovo silnejším protivníkom, podniká nebezpečné kontry. Dokázal vyradiť úradujúceho víťaza Európskej ligy, popredný tím najvyššej španielskej súťaže, čo hovorí jasnou rečou," zdôraznil Buffon. Juventus si z portského Štadióna draka priniesol náskok 2:0 a o jeho postupe medzi elitnú osmičku definitívne rozhodol gól Paula Dybalu z pokutového kopu v závere prvého polčasu.

Štandardke predchádzala ruka v šestnástke, po ktorej musel ísť Maxi Pereira predčasne do kabín. "Chcem sa všetkým chlapcom poďakovať za predvedený výkon a zablahoželať im k postupu do štvrťfinále. Prvý polčas bol z našej strany veľmi dobrý, kontrolovali sme loptu a neinkasovali. V početnej výhode sme hrali akoby na pol plynu. Musíme sa vyvarovať takýchto hluchých fáz, ak chceme pomýšľať na postup do semifinále," zdôraznil tréner Juventusu Massimiliano Allegri.

Porto opäť doplatilo na vylúčenie, v úvodnom dueli videl červenú kartu Alex Tellos. "Niet pochýb, že vylúčenia ovplyvnili priebeh zápasov. Paradoxom je, že keď sme mali na ihrisku o jedného hráča menej, udržali sme si čisté konto. Ťažko povedať, ako by to celé dopadlo, keby sme v Porte i v Turíne dohrali s 11 mužmi, o tom už je teraz zbytočné špekulovať," uviedol tréner modro-bielych Nuno Espirito Santo.

Brankár Porta Iker Casillas sa stal novým rekordérom v počte štartov v európskych klubových súťažiach. Na pôde Juventusu odchytal 175. duel na európskej scéne, čím prekonal zápis bývalého talianskeho obrancu Paola Maldiniho. Dlhoročný kapitán AC Miláno absolvoval 174 stretnutí. Drvivú väčšinu zápasov (157) odchytal Casillas za Real Madrid, v roku 2015 prestúpil do Porta po tom, ako na Santiago Bernabeu prišiel o post jednotky.

Ohlasy tlače na postup Leicestru:

BBC (V. Brit.): "Leicester napísal ďalšiu kapitolu svojho unikátneho príbehu. Dohnal manko z prvého zápasu a postúpil medzi osem najlepších tímov Ligy majstrov."

Daily Mail (V. Brit.): "Barcelona, Real Madrid, Bayern Mníchov, Juventus, Dortmund a... Liecester ! Postup City do štvrťfinále spečatil brankár Kasper Schmeichel, ktorý zneškodnil pokutový kop."

The Guardian (V. Brit.): "Pred dvoma rokmi im hrozilo vypadnutie z Premier League a teraz si zahrajú o semifinále Ligy majstrov. Rozprávková cesta Leicestru pokračuje."

The Sun (V. Brit.): "Chytená penalta Schmeichela a góly Morgana a Albrightona poslali Leicester do krajiny zázrakov. Mužstvo trénera Craiga Shakespeara predviedlo epický obrat a poslalo fanúšikov do siedmeho neba."

The Telegraph (V. Brit.): "Odkaz z hry Julius Caesar z dielne Williama Shakespearea 'Vypusťme vojnových psov' fungoval perfektne. 'Líšky' bojovali ako psy a zahrajú si štvrťfinále Ligy majstrov."

AS (Španielsko): "Nováčika Ligy majstrov nezastavila ani Sevilla. Domácim pomohol Samir Nasri, ktorý sa nechal zbytočne vylúčiť. Ďakovať mohli aj brankárovi Schmeichelovi, ktorý zlikvidoval zle kopnutú penaltu N'Zonziho."

Marca (Španielsko): "Sevilla nevyužila náskok z prvého zápasu a po prehre 0:2 sa so súťažou lúči. Samir Nasri sa nechal vyprovokovať a videl zbytočnú, ale zaslúženú červenú kartu."

Mundo Deportivo (Španielsko): "Sevilla sa prebrala zo svojho sna. Tri dni po tom, ako ju remíza s Leganes definitívne obrala o šancu zabojovať o titul v La Lige, vypadli Andalúzania z Ligy majstrov. Dôvody? Dva inkasované góly, zbytočná červená karta a nepremenená penalta
."