Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Futbal

LIGA NÁRODOV: Ukrajina postúpila, Šilhavý: Hrali sme lepšie ako v SR

Na archívnej snímke futbalový tréner Jaroslav Šilhavý. Foto: TASR/AP

Česi budú so Slovákmi bojovať už iba o udržanie sa v druhej výkonnostnej kategórii.

Charkov 17. októbra (TASR) - Futbalisti Ukrajiny oslavujú postup do najvyššej A-divízie Ligy národov. Prvenstvo v "slovenskej" 1. skupine B-divízie spečatili utorňajším triumfom 1:0 v Charkove nad Českom, po ktorom majú po troch dueloch na konte plný počet bodov. Česi budú so Slovákmi bojovať už iba o udržanie sa v druhej výkonnostnej kategórii.

Duel rozhodli domáci už v prvom polčase, v 43. minúte zaznamenal jediný gól stretnutia Ruslan Malinovskij ďalekonosnou strelou k ľavej žrdi. Česi nedokázali odpovedať a na konte tak majú v tabuľke naďalej tri body. Slováci sú bez bodu na poslednej tretej priečke, ale majú k dobru jeden zápas.

Nový tréner Česka Jaroslav Šilhavý urobil po triumfe 2:1 v Trnave v zostave päť zmien a napriek prehre sa mu výkon jeho zverencov pozdával. "Výsledok je zlý, ale výkon bol veľmi dobrý. Takto by sme si našu hru predstavovali. Nebáli sme sa, chceli sme hrať s loptu, vytvárali sme si šance. Chýbala nám iba efektivita. Ale myslím si, že sme predviedli oveľa lepší výkon ako na Slovensku. Aj keď sme prehrali," zhodnotil Šilhavý pre portál iDnes.cz.

Česi budú bojovať o druhú priečku v skupine so Slovákmi, s ktorými sa stretnú vo vzájomnom dueli 19. novembra v Prahe. "Eufóriu by som radšej brzdil, ale ak budeme takto pracovať, verím, že sme schopní udržať si druhé miesto a potom uspieť aj v kvalifikácii ME. Našli sme s chlapcami spoločnú reč," zdôraznil český kormidelník.

"Česi hrali dobre a o to viac ma teší, že sme ich dokázali zdolať," povedal pre ukrajinské médiá tréner Ukrajiny Andrij Ševčenko. "Táto skupina nebola pre nás jednoduchá, tvoríme tím a posúvame ho dopredu. Preto som rád, že sme to zvládli a vybojovali postup. Som vďačný hráčom, že dodržujú to, o čo sa spolu snažíme. Stále sme ale iba v polovici cesty."

B-divízia

1. skupina

Ukrajina - Česko 1:0 (1:0)
Gól:
43. Malinovskij

Ukrajina: Pjatov – Karavajev, Burda, Rakickij, Matvijenko – Stepanenko – Jarmolenko, Marlos, Malinovskij (86. Zinčenko), Konopľanka (69. Cygankov) – Jaremčuk
ČR: Pavlenka – Gebre Selassie, Čelůstka, Brabec, Novák – Pavelka, Barák – Vydra (67. Zmrhal), Dočkal, Jankto (81. Šural) – Schick (73. Krmenčík)

Tabuľka:

1. Ukrajina 3 3 0 0 4:1 9
2. Česko 3 1 0 2 3:4 3
3. Slovensko 2 0 0 2 1:3 0