Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Kozák privítal na Macedóncov kompletný káder: Sme len v polčase

Na snímke tréner futbalovej reprezentácie Ján Kozák počas tréningu na zraze pred kvalifikačným zápasom v C - skupine kvalifikácie na EURO 2016 proti Macedónsku 10. júna 2015 v Senci. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovákov čaká šiesty zápas kvalifikácie na ME vo Francúzsku, v ktorom bude chcieť tím kouča Kozáka nadviazať na skvelú sériu piatich víťazstiev.

Bratislava 10. júna (TASR) - Tréner futbalistov Slovenska Ján Kozák privítal v stredu na zraze pred nedeľňajším kvalifikačným zápasom C-skupiny EURO 2016 proti Macedónsku v Žiline (14. júna) kompletný káder nominovaných reprezentantov. Súboj pod Dubňom je podľa posledných informácií SFZ beznádejne vypredaný, takže sa opäť očakáva výborná atmosféra.

Tím sa zišiel na tradičnom mieste v seneckom hoteli Dolphin. "Všetci hráči sa tu hlásili v poriadku a načas. Teším sa, že záujem o slovenskú reprezentáciu je veľký. Verím, že opäť bude skvelá futbalová atmosféra. Rovnako verím, že hráči urobia fanúšikom radosť," povedal na úvod médiám na tlačovej konferencii kouč SR. Slováci už pred zrazom absolvovali minulý týždeň prípravný kemp, ktorý podľa Kozáka splnil účel: "Päťdňový kemp bol potrebný, aby sa udržali v dobrej kondícii a forme. Niektorí dlhšie nehrali, chceli sme ich nabudiť."



Už skôr z pôvodného 27-členného širšieho menoslovu vypadli rekonvalescent Norbert Gyömbér (Catania Calcio), stredopoliari Filip Kiss (Ross County FC), Karim Guédé (SC Freiburg) aj útočník Jakub Sylvestr (1. FC Norimberg). V tíme figuruje nováčik Lukáš Tesák z ruského prvoligového Arsenalu Tula.

Slovákov čaká šiesty zápas kvalifikácie na ME vo Francúzsku, v ktorom bude chcieť tím kouča Kozáka nadviazať na skvelú sériu piatich víťazstiev. V Macedónskom Skopje líder C-skupiny v novembri minulého roka zvíťazil 2:0 po góloch Juraja Kucku a Adama Nemca. Kozák ale vie, že duel v Žiline bude mať vlastnú históriu a o blízkosti vytúžených francúzskych brehov ešte nechcel veľa hovoriť: "Macedónci majú nového trénera. Je to aj nová výzva pre hráčov. Budú mať obrovskú motiváciu. Sme v polčase, teraz sa začína druhý polčas kvalifikácie a ten je náročnejší. Čaká nás ešte päť ťažkých zápasov. Máme veľa bodov, je dobré, že sme ich toľko získali. Ale ešte je všetko ďaleko."



Zložitý duel očakáva aj stredopoliar MŠK Žilina Viktor Pečovský. "Nový tréner bude pre nich impulz. Dobre si spomínam na zápas v Skopje, bol dosť ťažký a teraz to bude ešte oveľa ťažšie. Verím ale, že to zvládneme, máme svoju kvalitu. Prípravný kemp splnil účel, zaberali sme aj na fyzičku, no bol aj priestor na dobrú náladu. Teraz je to už ale oveľa vážnejšie, musíme sa najmä poriadne skoncentrovať," povedal TASR jeden z tria zástupcov slovenskej Fortuna ligy v Kozákovom výbere.

Na snímke Viktor Pečovský (vľavo) a Róbert Mak počas tréningu na zraze pred kvalifikačným zápasom v C - skupine kvalifikácie na EURO 2016 proti Macedónsku 10. júna 2015 v Senci.
Foto: TASR/Michal Svítok

Debutant Tesák

Na snímke Lukáš Tesák na zraze pred kvalifikačným zápasom v C - skupine kvalifikácie na EURO 2016 proti Macedónsku 10. júna 2015 v Senci.
Foto: TASR/Michal Svítok
Na premiérovú pozvánku do slovenskej futbalovej reprezentácie si musel počkať až do svojej tridsiatky. Obranca Lukáš Tesák aj po zužovaní nominácie, ktoré nasledovalo po päťdňovom prípravnom kempe, dostal dôveru od trénera Jána Kozáka a nechýba v kádri na nedeľňajší zápas kvalifikácie EURO 2016 proti Macedónsku.
"Z pozvánky som mal veľkú radosť, ale žiadne bujaré oslavy sa nekonali, neskákal som meter dvadsať. Skôr som si predstavil celú tú tvrdú drinu, ktorú som za tie roky absolvoval. Zatiaľ nie je čo oslavovať. Samozrejme, že sa teším, ale táto pozvánka ma zaväzuje k ďalším kvalitným výkonom," povedal na stredajšom zraze v Senci legionár ruského Arsenalu Tula.

Spoluhráči z národného tímu ho prijali bez problémov, k uvoľnenej nálade prispela výraznou mierou aj doterajšia púť Slovákov v kvalifikácii EURO 2016, keď sú s plným počtom 15 bodov lídrami C-skupiny. "Cítim sa výborne, veľa chalanov poznám a tiež trénerov. Viem, že sa boli na mňa boli pozrieť už v zime, takže všetko to tu klape bez problémov. Zatiaľ som nemusel platiť žiadne zápisné, ale viem, že za prvý štart na to sú nejaké tabuľky. Dúfam, že ma táto príjemná povinnosť po nedeli čaká," dodal bývalý hráč Dubnice, Žiliny, Rimavskej Soboty, Senice, Prešova, Zorje Luhansk a Torpeda Moskva.



Do národného tímu prichádza Tesák vo veku 30 rokov vo chvíli, keď jeho výsledky rezonujú celou Európou. Slovensko je spolu s Anglickom jediným tímom, ktorý v doterajšom priebehu kvalifikácie nestratil ani bod. "Všetci vidia, že futbal na Slovensku je opäť populárny. Všetko je to o tvrdej robote. Teším sa, že chalani prvých päť zápasov zvládli vynikajúco. Bol by som rád, keby som k ďalším dobrým výsledkom aj ja prispel nejakou minútkou. Teším sa na zápas s Macedónskom, bude sa hrať v Žiline, kde po pôsobení v MŠK už sedem rokov bývam. Macedónci nám v prvom zápase narobili po zmene strán problémy, možno aj vinou toho, že sme sa príliš stiahli. Každý zápas je ťažký, ale ja tvrdím, že je to v hlavách. Aký si ho urobíme, taký ho budeme mať," uzavrel Tesák.

Nemca trápi stehenný sval

Na snímke Adam Nemec na zraze pred kvalifikačným zápasom v C - skupine kvalifikácie na EURO 2016 proti Macedónsku 10. júna 2015 v Senci.
Foto: TASR/Michal Svítok
Útočníka slovenskej futbalovej reprezentácie Adama Nemca trápili v uplynulých týždňoch zdravotné problémy so stehenným svalom, podľa vlastných slov by však mal byť pripravený nastúpiť v nedeľňajšom zápase C-skupiny kvalifikácie EURO 2016 proti Macedónsku.

"Už po dnešnom tréningu budem o čosi múdrejší, ale cítim sa dobre a mal by som byť v poriadku. Štartu v súboji s Macedónskom by mohol zabrániť jedine nejaký môj subjektívny zlý pocit. Ale opakujem, uvidíme, čo prinesú najbližšie tréningy. Verím, že budem fit," informoval Nemec o stave svojho zranenia, ktoré je staršieho charakteru a v máji prišlo k jeho obnoveniu.

V macedónskom Skopje v prvom vzájomnom zápase prispel Nemec presným zásahom k triumfu tímu Jána Kozáka v pomere 2:0. Podobný kúsok by si trúfal vyparatiť Balkáncom aj teraz v Žiline. "Určite by som bol za gól rád, ale je jedno, kto skóruje. Podstatné je, aby sme vyhrali," dodal Nemec. Na otázku, či už cíti vôňu francúzskeho vína, ktorá mala byť metaforou k reálne črtajúcemu sa postupu Slovenska na finálový turnaj EURO 2016 vo Francúzsku, zareagoval: "Ja francúzske víno nepijem. Stále sme len v polovici kvalifikácie, preto musíme ísť od zápasu k zápasu. Dnes je predčasné o postupe hovoriť."

Nominácia SR na kvalifikačný zápas s Macedónskom (14. júna o 20.45, štadión MŠK Žilina):

brankári: Ján Mucha (FC Arsenal Tula), Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň), Ján Novota (SK Rapid Viedeň)

obrancovia: Peter Pekarík (Hertha BSC Berlín), Martin Škrtel (FC Liverpool), Lukáš Tesák (FC Arsenal Tula), Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva), Ľubomír Michalík (DAC 1904 Dunajská Streda), Kornel Saláta (Slovan Bratislava), Dušan Švento (1. FC Kolín)

stredopoliari: Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Ján Greguš (FK Jablonec), Juraj Kucka (FC Janov), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň), Róbert Mak (PAOK Solún), Marek Hamšík (SSC Neapol), Ondrej Duda (Legia Varšava), Michal Ďuriš (FK Mladá Boleslav), Miroslav Stoch (Al Ain FC), Vladimír Weiss (Lekhwiya SC)

útočníci: Adam Nemec (New York City FC), Martin Jakubko (FK Amkar Perm), Filip Hološko (Caykur Rizespor)

M. Hamšík pred Macedónskom: Všetci od nás očakávajú víťazstvo