Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Futbalisti Švajčiarska zvíťazili nad Hondurasom 3:0, sú v osemfinále

Švajčiarsky stredopoliar Xherdan Shaqiri (vľavo) strieľa svoj druhý gól, vpravo honduraský obranca Victor Bernardez v zápase E-skupiny MS vo futbale 2014 Honduras - Švajčiarsko na štadióne Arena Amazonia v brazílskom Manause v stredu 25. júna 2014. Foto: TASR/AP

Pod cenný triumf sa podpísal tromi gólmi stredopoliar Xherdan Shaqiri, ktorý sa tak po Thomasovi Müllerovi stal druhým autorom hetriku na šampionáte.

Manaus 25. júna (TASR) - Futbalisti Švajčiarska zvíťazili vo svojom záverečnom súboji v E-skupine na MS v Brazílii nad Hondurasom 3:0 a postúpili do osemfinále.

Pod cenný triumf sa podpísal tromi gólmi stredopoliar Xherdan Shaqiri, ktorý sa tak po Thomasovi Müllerovi stal druhým autorom hetriku na šampionáte. Do osemfinále postúpili z 1. miesta Francúzi, ich súperom bude Nigéria. Na Švajčiarov čaká v prvom kole vyraďovacej fázy Argentína.

Helvéti vykročili za víťazstvom úspešne a už v 6. minúte zvýšil ich nádeje na postup Shaqiri nechytateľnou strelou z dvadsiatich metrov do ľavej šibenice. Stredopoliara Bayernu Mníchov ešte niekoľkokrát vyzval prihrávkou do gólovej šance Drmič a najskôr po polhodine hry, následne v druhom dejstve v 71. minúte Shaqiri jeho výzvu dvakrát úspešne zužitkoval.

Honduras strelil v troch zápasoch na MS iba jeden gól a po troch prehrách sa so šampionátom lúči na konečnej 4. priečke E-skupine.

Fotogaléria: MS vo futbale: Honduras - Švajčiarsko


Priebeh zápasu

Švajčiarsky stredopoliar Xherdan Shaqiri (vpravo) strieľa druhý gól v 31. minúte v zápase E-skupiny MS vo futbale 2014 Honduras - Švajčiarsko na štadióne Arena Amazonia v brazílskom Manause v stredu 25. júna 2014.
Foto: TASR/AP
Švajčiari vstúpili do stretnutia aktívne a už v 3. minúte mohli rozjasať svojich fanúšikov v Arena Amazonia v Manause. Drmičov center zľava poslal Shaqiri len do brankára Valladaresa a gólom sa neskončil ani pokus o dorážku z kopačky Xhaku. O tri minúty neskôr sa už švajčiarski futbalisti tešili z otváracieho gólu.

Shaqiri si loptu potiahol z pravého krídla hlbšie do stredu poľa a asi z dvadsiatich metrov ju poslal ľavačkou nechytateľne do šibenice. Hondurasania nenechali nič na náhodu a ihneď sa snažili o gólovú odpoveď, no neujal sa Beckelesov pokus a po ňom ani strieľaný center Palaciosa.

V 22. minúte sa o vyrovnanie snažil opäť Beckeles, tentoraz však zaletela lopta po jeho zakončení do hľadiska. Stredoameričanom sa nepodarilo vyvinúť na súpera väčší tlak a k slovu sa dostali Helvéti. Drmič vyzval po polhodine hry prihrávkou do voľného priestoru Shaqiriho, ten si loptu posunul do pokutového územia a po pravej strane brankára Valladares ju zasunul do siete. Silu honduraskej ofenzívy následne poznačilo zranenie Costlyho, ktorého v 40. minúte vystriedal Jerry Palacios.

Rýchla hra

Švajčiarsky stredopoliar Xherdan Shaqiri (vľavo) strieľa úvodný gól v 6. minúte v zápase E-skupiny MS vo futbale 2014 Honduras - Švajčiarsko na štadióne Arena Amazonia v brazílskom Manause v stredu 25. júna 2014.
Foto: TASR/AP
Mužstvá pokračovali v rýchlej hre aj po zmene strán. V 50. minúte naskočil na center za obranu Bengtson, ale loptu minul len o centimetre. Následne sa striedajúci J. Palacios dožadoval odpískania penalty po jeho páde vo "veľkom vápne", hlavný rozhodca mal však na situáciu iný názor.

Ofenzívnu chvíľu Hondurasu mohol korunovať gólom na 1:2 už o minútu opäť Bengtson, ktorý obišiel aj Benaglia, no loptu odkopol pred bránkovou čiarou Rodriguez. Honduras v ďalšom priebehu hrozil pred šestnástkou súpera, no v 71. minúte prešiel po rýchlom protiútoku do "vápna" Drmič a po jeho prihrávke skompletizoval hetrik Shaqiri. V závere sa ešte Bengtson ocitol vo výbornej príležitosti, ale Benaglia z tesnej blízkosti neprekonal.


E-skupina, 3. kolo:
Honduras - Švajčiarsko 0:3 (0:2)
Góly:
6., 31. a 71. Shaqiri ŽK: J. Palacios. Rozhodovali: Pitana - Maidana, Belatti (všetci Arg.), 40.322 divákov.

Honduras: Valladares - Beckeles, Bernardez, Figueroa, J. Garcia - Claros, W. Palacios, Espinoza (46. Chavez), O. Garcia (77. Najar) - Bengtson, Costly (40. J. Palacios)

Švajčiarsko: Benaglio - Lichtsteiner, Djourou, Schär, Rodriguez - Behrami, Inler - Shaqiri (87. Džemaili), Xhaka (77. Lang), Mehmedi - Drmič (74. Seferovič)

Tabuľka E-skupiny:
1. Francúzsko 3 2 1 0 8:2 7
2. Švajčiarsko 3 2 0 1 7:6 6
-----------------------------------
3. Ekvádor 3 1 1 1 3:3 4
4. Honduras 3 0 0 3 1:8 0