Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

Šéf austrálskeho futbalu chce vyšetrovanie kandidatúry na MS 2022

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V súvislosti s najnovšími obvineniami sa Austrália vzdala kandidatúry na MS žien v roku 2023.

Melbourne 9. júna (TASR) - Prezident Austrálskej futbalovej federácie (FFA) Frank Lowy by privítal parlamentné vyšetrovanie neúspešnej kandidatúry krajiny na MS 2022, ktoré Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) napokon kontroverzne pridelila Kataru.

"Samozrejme, že by som bol pripravený kooperovať. Už sme spolupracovali s federálnou políciou, bývalým vyšetrovateľom FIFA Michaelom Garciom, vládou i predstaviteľmi zóny CONCACAF," uviedol Lowy.

Okolo kandidačného procesu na svetový šampionát v roku 2022 sa rozvinula sieť korupčných podozrení, americké a švajčiarske orgány vyšetrujú viaceré kandidatúry vrátane tej austrálskej. "Protinožcov" kritizovala už vlani etická komisia FIFA, teraz si na kandidatúru posvietila aj austrálska polícia. Miestny právnik Nick Xenophon dokonca navrhol jej parlamentné vyšetrovanie, keďže sa v súvislosti s neúspešnou kandidatúrou vynárajú podozrenia z úplatkárstva a ďalších korupčných praktík. Lowy čelí tlaku domácich médií, ktoré žiadajú jeho hlavu. Šéf austrálskeho futbalu však trvá na tom, že kandidatúra bola "čistá". "Každý, kto má záujem, sa nás môže spýtať akékoľvek otázky a my mu poskytneme informácie," povedal šéf austrálskeho futbalu pre miestnu stanicu Sky News.

V súvislosti s najnovšími obvineniami sa Austrália vzdala kandidatúry na MS žien v roku 2023. "V súčasnom nestálom prostredí FFA nemôže uvažovať o kandidovaní na žiadny turnaj pod hlavičkou FIFA," stojí vo vyhlásení austrálskej federácie.