Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Futbal

Súd rozhodol, že Leoz musí striktne dodržiavať domáce väzenie

Na archívnej snímke Sepp Blatter (vľavo) a Nicolas Leoz Foto: TASR/AP

Bývalého prezidenta Juhoamerickej futbalovej konfederácie (CONMEBOL) obvinili z korupcie a v najbližšej dobe by ho mal paraguajský súd vydať na trestné stíhanie do USA.

Asunción 12. októbra (TASR) - Paraguajský súd zrušil Nicolasovi Leozovi povolenie opustiť na jedeň deň v týždni svoje bydlisko. Osemdesiatosemročný bývalý vysokopostavený futbalový funkcionár tak podľa nového súdneho verdiktu musí striktne dodržiavať režim domáceho väzenia bez možnosti pohybu na verejnosti.

Leozov právny zástupca uviedol, že jeho klient mohol od augusta raz v priebehu týždňa navštíviť svoj úrad ako aj plantáž s cukrovou trstinou neďaleko Asunciónu, ktorej je majiteľom. Paraguajský súd však v utorok túto možnosť zrušil. Opustiť domov bude môcť Leoz jedine v prípade návštevy lekára.

Bývalého prezidenta Juhoamerickej futbalovej konfederácie (CONMEBOL) obvinili z korupcie a v najbližšej dobe by ho mal paraguajský súd vydať na trestné stíhanie do USA. Leoz je medzi deviatimi futbalovými funkcionármi a piatimi predstaviteľmi mediálnych a promotérskych spoločností, ktorých americké úrady obvinili z korupcie a prijatia úplatkov vo výške 150 miliónov amerických dolárov.

Leoz bol na čele CONMEBOL-u dlhých 27 rokov a odstúpil v roku 2013. Zároveň bol viac ako desaťročie členom Výkonného výboru Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Vzhľadom na vysoký vek si trest odpykáva v domácom väzení.