Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Futbalisti Uruguaja vyhrali nad Talianskom 1:0, Taliani končia

Talian Marco Verratti (vľavo) a uruguajčan Alvaro Pereira (v strede) bojujú o loptu v zápase D-skupiny futbalových majstrovstiev sveta Taliansko - Uruguaj na štadióne Arena das Dunas v brazílskom meste Natal 24. júna 2014. Foto: TASR/AP Photo

Dvojnásobný majster sveta Uruguaj obsadil druhé miesto za príjemným prekvapením turnaja Kostarikou.

Natal 24. júna (TASR) - Futbalisti Uruguaja a Kostariky postúpili v utorok do osemfinále 20. MS v Brazílii. V priamom súboji D-skupiny o postup štvornásobní majstri sveta Taliani prehrali s Uruguajom 0:1 a v tabuľke skončili až tretí. Dvojnásobný majster sveta Uruguaj obsadil druhé miesto za príjemným prekvapením turnaja Kostarikou.

Taliani na turnaji skončili, keď hrali vyše polhodinu oslabení, lebo červenú kartu videl v 59. minúte stredopoliar Claudio Marchisio. Duel rozhodol gól stopéra a kapitána Juhoameričanov Diega Godina v 81. minúte. Úradujúci vicemajstri Európy Taliani vypadli po roku 2010 v JAR, kde ich vyradili Slováci, opäť už v základnej skupine. Škvrnou zápasu bol incident Luisa Suareza, ktorý sa prezentoval v negatívnom svetle, keď pohrýzol Taliana Giorgia Chielliniho. Najlepší strelec Premier League sa takto prejavil v minulosti práve v Anglicku, začo dostal tvrdý trest. Disciplinárka FIFA bude zrejme konať aj teraz.

"Squadre" stačila na postup do osemfinále remíza, "Urus" museli vyhrať. Uruguajčania sa v boji o postup medzi elitnú osmičku stretnú v sobotu 28. júna s víťazom C-skupiny v Rio de Janeiro (22.00 SELČ). Kostarika ako prvá z "déčka" nastúpi v nedeľu 29. júna v Recife proti druhému tímu C-skupiny (22.00 SELČ).

Na Estadio das Dunas v meste Natal tréner Talianska Cesare Prandelli nasadil do útoku k Mariovi Balotellimu Cira Immobileho a zvolil systém 3-5-2 bez zraneného Daniele De Rossiho. Kouč Uruguaja Oscar Tabarez vsadil na osvedčenú ofenzívu v podobe Luis Suarez - Edinson Cavani.

Fotogaléria: MS vo futbale: Taliansko - Uruguaj


Priebeh zápasu

Talian Mario Balotelli (vľavo) dostáva pokyny od trénera Cesare Prandelliho (vpravo) v zápase D-skupiny futbalových majstrovstiev sveta Taliansko - Uruguaj na štadióne Arena das Dunas v brazílskom meste Natal 24. júna 2014.
Foto: TASR/AP Photo
V 33-stupňovej horúčave sa hralo od prvých okamihov tvrdo a rýchlo, ale nesúrodo. Bol to vzhľadom na dôležitosť súboja vysoko taktický boj. Držanie lopty mali pod kontrolou Taliani, no nedarilo sa im vypracovať si šance. Chýbali strely do priestoru brány na oboch stranách, pomerne dosť sa faulovalo, ale nehralo sa zákerne.

Taliani nedokázali nič vyťažiť z viacerých priamych kopov do 16-ky, "Urus" od polovice prvého polčasu pôsobili o čosi živšie a aj kombinačne dobre, ale čistá šanca sa nezrodila žiadna.

Rodriguez narazil pekne so Suarezom

Uruguajčan Diego Godin (vľavo) dáva prvý gól v zápase D-skupiny futbalových majstrovstiev sveta Taliansko - Uruguaj na štadióne Arena das Dunas v brazílskom meste Natal 24. júna 2014.
Foto: TASR/AP Photo
Až v 58. minúte si prvú čistú šancu zápasu vypracovali Juhoameričania, keď si Rodriguez narazil pekne so Suarezom, no jeho krížna strela minula pravú tyč Buffonovej brány. Vzápätí fauloval Marchisio tesne pred očami rozhodcu protihráča Arevala, ktorému šliapol pod koleno a videl okamžitú, hoci prísnu, červenú kartu. V 66. minúte mohol streliť postupový gól Suarez, ktorý vonkajškom pohotovo vystrelil vo vnútri 16-ky, ale Buffon vytiahol excelentný zákrok a vyrazil.

Jeden útok za druhým sa valil na bránu úradujúcich vicemajstrov Európy, tí sa spoliehali na nejaký úspešný brejk. Suarez potom pohrýzol Chielliniho, ktorý sa po ňom potom ohnal lakťom, ale už sa nevylučovalo. O pár sekúnd však Taliani inkasovali, keď po rohu Godin v 81. minúte temenom otvoril skóre. V 85. minúte nevyrovnal z priameho kopu Pirlo a v hektickom závere oslabená squadra už nenašla recept na postup.

D-skupina, 3. kolo:
Taliansko - Uruguaj 0:1 (0:0)
Gól:
81. Godin, ŽK: Balotelli, De Sciglio - Arevalo Rios, Muslera, ČK: 59. Marchisio (Tal.). Rozhodovali: Rodriguez - Torrentera, Quintero (všetci Mex.), 39.570 divákov.

Taliansko: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Darmian, Verratti (75. Thiago Motta), Pirlo, Marchisio, De Sciglio - Immobile (71. Cassano), Balotelli (46. Parolo)

Uruguaj: Muslera - Gimenez, Godin, Caceres, A. Pereira (63. Stuani) - Gonzalez, Arevalo Rios, Rodriguez (78. Ramirez) - Lodeiro (46. M. Pereira) - Suarez, Cavani

hlasy (zdroj: ČT Šport a DPA)

Diego Godin, kapitán Uruguaja: "Toto bol zápas o všetko. My sme si verili, dúfali sme a skutočne sa nám podarilo zvíťaziť. Tento zápas bol pre celý Uruguaj kľúčový a určite sa zapíše do našej futbalovej histórie."

Luis Suarez, útočník Uruguaja: "Bol to neuveriteľný zápas, tvrdo sme v ňom pracovali ako tím. Bolo našim zámerom tento zápas vyhrať a našťastie sa nám to podarilo a postúpili sme zo skupiny."

Gianluigi Buffon, brankár Talianska:
"Červená karta nás zrazila do kolien. No nič sa s tým už nedá robiť. Aj my sme urobili chyby."

Giorgio Chiellini, stopér Talianska: "Je smiešne, že Suarez nedostal červenú kartu. Bolo to jasné, pohrýzol ma a mal som tam odtlačok zubov. Potom tam bolo jeho tradičné hodenie sa na zem, lebo veľmi dobre vedel, že urobil niečo, čo nemal urobiť."

Cesare Prandelli, tréner Talianska: "Tá červená karta, v takomto zápase, bola komická. Neboli tam žiadne zlé fauly a v tej situácii nič, prečo by mala byť udelená červená karta. Nemôžete takto ovplyvniť zápas. Rozhodca zničil zápas."

tabuľka D-skupiny:
1. Kostarika 3 2 1 0 4:1 7
2. Uruguaj 3 2 0 1 4:4 6
---------------------------------------
3. Taliansko 3 1 0 2 2:3 3
4. Anglicko 3 0 1 2 2:4 1

Program osemfinále MS:

sobota 28. júna
osemfinále:

Brazília - Chile, 18.00, Belo Horizonte
1C - Uruguaj, 22.00 Rio de Janeiro

nedeľa 29. júna
osemfinále:

Holandsko - Mexiko, 18.00, Fortaleza
Kostarika - 2C, 22.00, Recife

pondelok 30. júna
osemfinále:

1E - 2F, 18.00, Brasilia
1G - 2H, 22.00, Porto Alegre

utorok 1. júla
osemfinále:

1F - 2E, 18.00, Sao Paulo
1H - 2G, 22.00, Salvador