Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Irán ešte verí v postup aj pomoc súperov, Bosna hrá o česť

Nigérijský hráč Victor Moses (vľavo) strieľa vo futbalovom zápase F-skupiny Irán - Nigéria na MS 2014 vo futbale v brazílskom meste Curitiba 16. júna 2014. Foto: TASR/AP

Irán čelil kritike za defenzívnu taktiku, ktorou najskôr slávil úspech proti Nigérii a nebol ďaleko od senzácie proti Argentíne.

Salvador 24. júna (TASR) - Pre futbalistov Bosny a Hercegoviny sa stredajším zápasom s Iránom (18.00 SELČ v Salvadore) účinkovanie na 20. MS skončí, ich ázijský súper bude na diaľku s Nigériou bojovať o postup. Iránu musia priať tri okolnosti. "Team Melli" potrebuje streliť gól, čo sa mu v doterajších dvoch zápasoch nepodarilo, získať proti Bosne tri body a počkať si na víťaznú pomoc už naisto postupujúcej Argentíny v paralelnom súboji s Nigériou.

Zaujímavosťou je, že za určitých okolností by po stredajších záverečných skupinových dueloch mohol o postupe Nigérie či Iránu rozhodnúť až žreb. Ešte nikdy v histórii svetových šampionátov sa nestalo, aby sa o vyradení rozhodlo touto formou. Predstavitelia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) budú musieť siahnuť k tomuto riešeniu, ak Argentína v záverečnom stretnutí zdolá Nigériu o gól a Irán navlas rovnakým výsledkom zvíťazí nad Bosnou a Hercegovinou. Potom by africký i ázijský tím mali na svojom konte po štyri body, zhodné skóre 1:1 (alebo 2:2, 3:3 atď.), pričom ich vzájomný zápas sa skončil bezgólovou remízou.

Irán čelil kritike za defenzívnu taktiku, ktorou najskôr slávil úspech proti Nigérii (0:0) a nebol ďaleko od senzácie proti Argentíne (0:1). Siahal na bod, ktorý mu však v závere stretnutia vyfúkol spred nosa Lionel Messi. "Mojou prácou je držať hráčov v koncentrácii. Verím, že si ju do posledného zápasu prenesú, hoci s nimi tesná prehra s jedným z favoritov turnaja zamávala. Proti Bosne chceme zvíťaziť, nech sa dejú veci. Keď bude víťazstvo stačiť na postup, bude to historická chvíľa pre iránsky futbal. Pokiaľ nám osemfinále nebude súdené, život pobeží ďalej," povedal portugalský kouč na lavičke Iránu Carlos Queiroz, ktorý zrejme postaví od začiatku dvoch útočníkov s cieľom prekonať defenzívny val súpera.

Jeho náprotivok Safet Sušič považuje za dôležité, aby mužstvo z Balkánu odovzdalo na ihrisku všetko a s turnajom sa rozlúčilo víťazstvom. "Chceme zanechať dobrý dojem. Pre túto generáciu hráčov je veľká škoda, že opúšťa šampionát už v skupinovej fáze. Nemám im však čo vyčítať, bojovali, behali, vytvorili si šance." Bosniakov stále máta situácia z kľúčového zápasu s Nigériou (0:1), v ktorom im rozhodca za stavu 0:0 neuznal pre neexistujúci ofsajd regulárny gól Edina Džeka. "Nedá sa nemyslieť na ten moment. Ale musíme otočiť list a sústrediť sa na Irán. Chceme sa vrátiť domov so zdvihnutými hlavami," vyjadril sa za šatňu nováčika na MS stopér Toni Šunjič.

Zápas Bosna a Hercegovina - Irán má výkop v stredu o 18.00 SELČ na štadióne Arena Fonte Nova v Salvadore, povedie ho rozhodca Carlos Velasco Carballo zo Španielska. Mužstvá sa v doterajšej histórii stretli päťkrát, popri jednej remíze svietia až štyri víťazstvá na konte Iránu.

F-skupina - 3. kolo:

Bosna a Hercegovina - Irán, streda 18.00 SELČ, Salvador, Arena Fonte Nova, hlavný rozhodca: Carlos Velasco Carballo (Šp.)

pravdepodobné zostavy:

BaH: Begovič - Mujdža, Šunjič, Spahič, Kolašinac - Hajrovič, Bešič, Pjanič, Lulič - Džeko, Ibiševič

Irán: A. Haghighi - Montazeri, Hosseini, Sadeghi, Pooladi - Hajsafi, Nekounam, Tejmourian, Dejagah - Ghoochannejhad, Shojaei

Tabuľka F-skupiny:

1. Argentína 2 2 0 0 3:1 6*
2. Nigéria 2 1 1 0 1:0 4
3. Irán 2 0 1 1 0:1 1
4. Bosna a Hercegovina 2 0 0 2 1:3 0

Pozn.: * - postup do osemfinále