Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Kozák roztrhal luxemburský blok a tvrdí: Potrebujeme 24 bodov

Sprava Slovák Marek Hamšík, Luxemburčan Aurelien Joachim a Slovák Vladimír Weiss v piatkovom zápase C-skupiny kvalifikácie EURO 2016 Slovensko - Luxembursko v Žiline, 27. marca 2015. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Rýchly gól slovenskej futbalovej reprezentácii v piatkovom kvalifikačnom súboji EURO 2016 proti trpaslíkovi z Luxemburska pomohol, ale predovšetkým bol vyústením dobrej prípravy na duel.

Žilina 28. marca (TASR) - Rýchly gól slovenskej futbalovej reprezentácii v piatkovom kvalifikačnom súboji EURO 2016 proti trpaslíkovi z Luxemburska pomohol, ale predovšetkým bol vyústením dobrej prípravy na duel. Zverenci trénera Jána Kozáka nič nepodcenili, nastúpili stopercentne koncentrovaní, outsidera na štadióne v Žiline zovreli a o piatom triumfe v boji o ME vo Francúzsku rozhodli troma gólmi už v prvom polčase.



Slováci majú po polovici odohratých zápasov kvalifikácie na konte plný počet 15 bodov a zostávajú lídrami C-skupiny. Papierovo najslabší tím skupiny Luxembursko "vybavili" po úvodnej štyridsaťpäťminútovke, keď sa na takmer vypredanom žilinskom štadióne strelecky presadili Adam Nemec, Vladimír Weiss aj Peter Pekarík. Slováci natiahli víťaznú šnúru na sedem zápasov, naposledy zakopli v máji minulého roka v Petrohrade, keď v prípravnom meraní síl podľahli Rusom 0:1.

Kozákovi sa páčil výkon jeho tímu v prvom polčase, v druhom už podľa jeho slov za rozhodnutého stavu hráči viac špekulovali: "Mužstvo najmä v prvom polčase ukázalo, ako treba hrať a tak aj hralo. To sa mi páčilo. Vedelo ako na nich a vedelo to aj zrealizovať. A nebolo to ľahké, pretože v strede ihriska Luxemburčania hrali ako sa má, vysoko, pri sebe a nebolo tam veľa priestoru. Cez to sa dostať nebolo jednoduché. Chlapci to dokázali a ja si to vysoko vážim. Ale bodov ešte potrebujeme získať strašne veľa."

Luxembursko mali domáci výborne prečítané, tréner hostí Luc Holtz kolegu na slovenskej lavičke ničím neprekvapil. Receptom bola hra po krídlach. "Vedeli sme, že súper nezmení spôsob hry. Hrali tak aj proti Španielom či Ukrajine. Ich tréner dal mužstvu tvár a takúto hru praktizujú doma aj vonku. Hrajú vyšší blok, bolo ho potrebné prekonať po stranách, resp. prihrávkou za obranu. Bolo ho potrebné roztrhať. A to sa najmä Pekaríkovi a Weissovi darilo a z toho vznikali gólové situácie. Pomohol nám prvý gól po štandardnej situácii, keď Ďurica z priameho kopu vystrelil a Adam to pohotovo zakončil. Škoda, že nám v druhom polčase nevyšli prihrávky za obranu, keďže hrali vysoko, hoci tam boli tri či štyri náznaky. A hrali sme aj komplikovanejšie a už sme nešli priamo do gólu. Ale zápas bol rozhodnutý, treba to tak brať," povedal Kozák.

Polčas kvalifikácie majú Kozákovci za sebou s fantastickým bodovým ziskom. Tréner ale zachováva pokoru, ktorou "nainfikoval" celý tím. Podľa jeho názoru ešte Slováci potrebujú množstvo bodov a nemôžu si dovoliť zaváhať najmä v zápasoch s Macedónskom (14. júna, doma), Bieloruskom (9. októbra, doma) a v Luxembursku (12. októbra). V prípade, že stratia s majstrami Európy Španielmi či Ukrajinou, pričom v prvých zápasoch oboch hlavných rivalov už zdolali, sa nič veľké nedeje. "Mužstvo dozrieva. Je kvalitne vyvážené. A je v ňom aj konkurencia. Vyhrávame. Stále hovorím, že na priamy postup bude potrebných 24 bodov. Tak to vyzerá a tak to aj bude. Máme stále ešte len 15 bodov a potrebujeme ich ešte veľa získať. Je to fakt a treba to rešpektovať. Preto treba stále takto na to mužstvo pripravovať, najbližšie na Macedónsko."