Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Futbal

Liverpool zabojuje v LM o prežitie

Hráči FC Liverpool Steven Gerrard a Martin Škrteľ (vpravo) si prihrávajú loptu Foto: TASR/AP

Istý postup z B-skupiny už má Real Madrid, ktorý s plným počtom bodov suverénne tróni na čele tabuľky

Bratislava 25. novembra (TASR) - Futbalisti FC Liverpool bojujú o prežitie vo futbalovej Lige majstrov. V stredajšom zápase 5. kola skupinovej fázy potrebuje tím slovenského obrancu Martina Škrtela vyhrať v Sofii proti bulharskému šampiónovi Ludogorcu Razgrad, aby si zachoval reálnu šancu na postup z B-skupiny. V prípade, že nezaboduje naplno a Bazilej zdolá doma Real Madrid, Liverpool bude von z hry o osemfinále prestížnej súťaže.

"Vieme, že teraz už musíme zabrať naplno," povedal pre britské médiá pred cestou na východ Európy kouč Brendan Rodgers, na ktorého zverencov doľahla herná i výsledková kríza. V nedeľu v lige na trávniku Crystal Palace nestačili na domácich 1:3 a pripísali si štvrtú prehru za sebou. "Prežívame ťažké obdobie, výsledky zďaleka nie sú podľa našich predstáv. Musíme sa čím skôr zlepšiť a zobudiť, pretože do Vianoc nás čaká veľa dôležitých zápasov," dodal Rodgers. Liverpool je v lige až na 12. mieste tabuľky iba štyri body od pásma zostupu, v Lige majstrov má po štyroch kolách chudobné tri body, rovnako ako Ludogorec. V Sofii by už mal byť k dispozícii aj Mario Balotelli, ktorý v nedeľu pre zdravotné problémy absentoval, do kádra Razgradu sa po treste vracia Jordan Minev. Liverpoolu ale určite nepomôže zranený útočník Daniel Sturridge.

Istý postup z B-skupiny už má Real Madrid, ktorý s plným počtom bodov suverénne tróni na čele tabuľky a iba zázrak by mu mohol znemožniť ísť do vyraďovačky z prvého miesta. Real ale bojuje aj o klubový rekord v počte víťazstiev za sebou. Vo všetkých súťažiach aktuálne zverenci Carla Ancelottiho ťahajú sériu 14 výhier a už iba jedna ich delí od vyrovnania rekordu, ktorý dosiahli pod vedením Miguela Muňoza v sezóne 1960/1961 a Joseho Mourinha v sezóne 2011/2012. Bazilej ale cíti šancu na prekvapenie, skvelú formu potvrdil piatimi zápasmi s plným bodovým ziskom za sebou a gól už nedostal 434 minút. Chýbať mu bude suspendovaný Serey Die, v drese Realu s istotou nenastúpi zranený Luka Modrič a je otázne, či Ancelotti dá šancu viacerým hráčom zo širšieho kádra obhajcu titulu v Lige majstrov.

Juventus musí potvrdiť

Zamotaná je situácia v A-skupine, kde si finalista minulej sezóny prestížnej súťaže Atletico Madrid môže definitívne zabezpečiť postup v domácom súboji s Olympiakosom Pireus. Zverenci kouča Diega Simeoneho chcú odplatiť súperovi prehru z prvého zápasu 2:3 a štatistika je na ich strane - Olympiakos má totiž mimoriadne nepriaznivú bilanciu na španielskej pôde, keď prehral 11 a remizoval dva z doterajších 13 duelov. Atletico sa naladilo ligovým víťazstvom 3:1 nad Malagou, Olympiakos generálku vynechal, keďže po násilnom ataku na rozhodcu v Grécku dočasne prerušili ligové súťaže. Domáci budú bez zraneného obrancu Mirandu a veria, že Mario Mandžukič po problémoch s chrbtom bude môcť hrať, Pireus sa obáva o zdravotný stav stredopoliara Jimmyho Durmaza. V druhom dueli skupiny potrebuje Juventus Turín potvrdiť úlohu favorita vo švédskom Malmö. Taliansky šampión si dvoma prehrami skomplikoval situáciu v skupine a má rovnako ako Olympiakos na konte šesť bodov. "Nemáme žiadnu inú alternatívu, potrebujeme sa zo Švédska vrátiť s tromi bodmi," vyhlásil stredopoliar Juventusu Paul Pogba. Do kádra hostí sa po zranení vracia Kwadwo Asamoah. Malmö je bez hernej praxe, keďže ligová súťaž v krajine sa skončila a posledný súťažný duel odohrali Švédi 15. novembra.

Už o 18.00 SEČ nastúpia v C-skupine proti sebe Zenit Petrohrad a Benfica Lisabon a v dueli dvoch štvorbodových tímov pôjde o to, kto bude môcť ešte reálne pomýšľať na postup ďalej. Zenit ešte v septembri vyhral na pôde súpera 2:0, Benfica sa po úvodných dvoch prehrách zdvihla a živí nádej na osemfinále. V Rusku jej budú chýbať zranení Eliseu a Silvio a suspendovaný Lisandro Lopez, v drese Zenitu je otázny štart Alexandra Keržakova. Postupovú definitívu si v skupine môže zabezpečiť líder Bayer Leverkusen doma proti AS Monaco, stačí mu na to aj remíza. Monaco dalo v skupine jediný gól práve pri domácej výhre nad Bayerom, no má na konte päť bodov a je v tabuľke druhé. Dimitar Berbatov sa vrátil do kádra pri víkendovej domácej remíze 2:2 s Caen, absentovať bude naďalej Layvin Kurzawa. Za Leverkusen určite nenastúpia Stefan Reinartz a Kyriakos Papadopoulos.

Arsenal hostí Dortmund

Šlágrom D-skupiny bude súboj Arsenalu Londýn s Borrusiou Dortmund, ktorá má vďaka plnému bodovému zisku už postup do osemfinále vo vrecku. Arsenal je takisto jednou nohou vo vyraďovačke, potrebuje to ale potvrdiť v zostávajúcich dvoch dueloch. V stredu stačí "Gunners" aj remíza. "Nechceme sa na to spoliehať," tvrdí kouč domácich Arsene Wenger, ktorého zverenci v šlágri ligového víkendu prehrali s Manchestrom United 1:2. Arsenal sa bude musieť pravdepodobne zaobísť bez zranených Jacka Wilshera a Wojciecha Szczesného. Dortmund má v sezóne dve tváre - skvelú v Lige majstrov a mizernú v domácej súťaži, kde naposledy iba remizoval s nováčikom z Paderbornu 2:2 a krčí sa na spodných priečkach bundesligovej tabuľky. Marco Reus navyše rozšíril enklávu zranených v kádri "žlto-čiernych", okrem neho sú mimo hry aj Mats Hummels, Jakub Blaszczykowski, Sven Bender, Nuri Sahin a Sokratis Papastathopoulos. V ďalšom dueli skupiny Anderlecht privíta v Bruseli Galatasaray Istanbul, oba tímy majú už ale iba minimálnu šancu na postup.

Program 5. kola LM 2014/2015 - STREDA 26. novembra:

A-skupina:

20.45 Malmö FF - Juventus Turín /Rozhodca: Pedro Proenca (Port.)/
20.45 Atletico Madrid - Olympiakos Pireus /Wolfgang Stark (Nem.)/

tabuľka:

1. Atletico Madrid 4 3 0 1 10:3 9
2. Juventus Turín 4 2 0 2 5:4 6
3. Olympiakos Pireus 4 2 0 2 6:7 6
4. Malmö FF 4 1 0 3 2:9 3

B-skupina:

20.45 FC Bazilej - Real Madrid /Milorad Mažič (Srb.)/
20.45 Ludogorec Razgrad - FC Liverpool /Antonio Mateu Lahoz (Šp.)/

tabuľka:

1. Real Madrid 4 4 0 0 11:2 12*
2. FC Bazilej 4 2 0 2 6:6 6
3. FC Liverpool 4 1 0 3 2:6 3
4. Ludogorec Razgrad 4 1 0 3 3:8 3

C-skupina:

18.00 Zenit Petrohrad - Benfica Lisabon /Nicola Rizzoli (Tal.)/
20.45 Bayer Leverkusen - AS Monaco /Paolo Tagliavento (Tal.)/

tabuľka:

1. Bayer Leverkusen 4 3 0 1 7:3 9
2. AS Monaco 4 1 2 1 1:1 5
3. Zenit Petrohrad 4 1 1 2 3:4 4
4. Benfica Lisabon 4 1 1 2 2:5 4

D-skupina:

20.45 Arsenal Londýn - Borrusia Dortmund /Viktor Kassai (Maď.)/
20.45 RSC Anderlecht - Galatasaray Istanbul /Ivan Bebek (Chorv.)/

tabuľka:

1. Borussia Dortmund 4 4 0 0 13:1 12*
2. Arsenal Londýn 4 2 1 1 9:7 7
3. RSC Anderlecht 4 0 2 3 5:9 2
4. Galatasaray Istanbul 4 0 1 3 3:13 1

* - už istý postup do osemfinále