Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Monaco utieklo milionárskej dani, konkurenti sa búria a idú pred súd

Foto: s.asm-fc.com/

Najviac na "milionársku daň" doplácajú v Paríži St. Germain, ale aj v Olympique Marseille a Olympique Lyon. Mzdy hviezdnych hráčov sa tak zdaňujú až 75-pecentnou daňovou sadzbou.

Paríž 13. februára (TASR) - Sedem francúzskych futbalových klubov chce spoločným úsilím dosiahnuť, aby sa "milionárska daň" vzťahovala aj na konkurenčné AS Monaco.

Daňové opatrenie výrazne zasahuje do chodu až štrnástich z 20 účastníkov Ligue 1. Konkrétne sa týka klubov, ktoré majú vo svojom kádri hráčov s platom prevyšujúcim 1 milión eur ročne. Najviac na "milionársku daň" doplácajú v Paríži St. Germain, ale aj v Olympique Marseille a Olympique Lyon. Mzdy hviezdnych hráčov sa tak zdaňujú až 75-pecentnou daňovou sadzbou.

Monaco chcelo nariadenie obísť a ťažiť zo svojej exkluzívnej geografickej výhody. Klub totiž sídli v daňovom raji a bráni sa, že nepodlieha rovnakým daňovým zákonom ako "francúzski" účastníci Ligue 1. Zástupcovia AS Monaco sa napokon s vedením Francúzskej futbalovej ligy (LFP) dohodli, že pre udelenie výnimky zaplatia jednorazovú sumu 50 miliónov eur a budú môcť naďalej pôsobiť v súťažiach organizovaných Francúzskym futbalovým zväzom (FFF).

Úplne prirodzene sa tento krok nepáči konkurentom monackých "kniežat". Sedmička klubov Girondins Bordeaux, SM Caen (Ligue 2 - pozn.), OSC Lille, FC Lorient, Olympique Marseille, Montpellier HSC a Paríž St. Germain chce celú záležitosť doviesť až pred súd.